Wandelen in natuurgebied Hauts-Pays in Wallonië

Ik vind het heerlijk om tijdens een stedentrip even de stad te verlaten en de natuur in te trekken. Zo wil ik mijn stedentrip naar Mons (Bergen) combineren met een bezoek aan natuurgebied Hauts-Pays. Parc Naturel des Hauts-Pays is een natuurpark in de Belgische provincie Henegouwen in Wallonië. Een park met loofbossen, snelstromende riviertjes en rotspunten.

wandelenpays hauts

Parc Naturel des Hauts-Pays

Wanneer ik van Mons naar Hauts-Pays rijd zie ik al snel een verandering in het landschap. Hier zijn geen storende elementen als snelwegen en hoogspanningsmasten. Af en toe passeer ik een klein dorpje, maar ik zie vooral heuvels, bos en landbouwgrond.

wandelen belgie

Mijn bezoek aan natuurpark Hauts-Pays start bij het bezoekerscentrum in Onnezies. Ik hoop informatie te vinden over de mooiste wandeltochten in de regio en vooral ook welke routes toegankelijk zijn met de buggy. Het is een zomerse dag in Wallonië en vroeg in de middag is de temperatuur al opgelopen tot boven de 35 graden. Ik vind het veel te warm om de kleine reiziger langere tijd in de draagzak te stoppen, zowel voor haar als voor mezelf. De buggy is een koeler alternatief.

pauts hauts bocage

Maison du Parc Onnezies

Het bezoekerscentrum blijkt gesloten in het weekend. In de vitrine hangen echter een paar kaarten van Hauts-Pays met diverse wandelroute. Mijn oog valt op een korte route rondom het bezoekerscentrum. Iconen en vervaagde foto’s geven aan dat deze wandeling uitermate geschikt is voor gezinnen met kleine kinderen. Leuk!

Met de kleine reiziger in de buggy start ik de wandeling. Al snel verlaat ik de kern van het dorp en sta ik midden tussen de weilanden. In de verte loopt een kudde schapen. ‘Die’, brabbelt de kleine reiziger terwijl ze met haar knuistje naar de schapen wijst. ‘Die!’

pauts hauts wallonie

Het pad is smal en hobbelig en niet echt geschikt voor de buggy. Wanneer het pad nóg smaller wordt en aan weerszijde wordt begrensd door brandnetels en bramen begin ik me af te vragen waar ik aan begonnen ben. Een paar honden blaffen agressief in een nabijgelegen tuin. Ik houd mijn gezicht in de plooi, ik wil niet dat de kleine reiziger ziet dat stiekem een beetje bang ben voor de luide viervoeters.

imker belgie

De landschappen zijn mooi. De informatiebordjes langs de route zijn niet allemaal meer up to date. Daar waar een gevarieerde biotoop zou moeten zijn zie ik niets dan brandnetels. Jammer!

Aan het eind van de route stuit ik op een aantal imkers. Vanaf een afstandje volg ik enige tijd hun werkzaamheden. Dan stap ik in de auto om ergens anders te wandelen in Hauts-Pays.

bloem natuurpark

Kastelen in Hauts-Pays

In het natuurgebied Hauts-Pays liggen verschillende chateau’s en kastelen. Dat lijkt me een mooi decor voor een wandeling, dus ik rij er op af. Helaas kom ik van een koude kermis thuis: de chateaus liggen verscholen in hun bosrijke tuinen en zijn vanaf de weg niet te zien.

Wandel je liever in de stad? Hier wandel langs de street art in Mons.

dorp wallonie

Doelloos rondzwerven

De kleine reiziger is niet onder de indruk van het natuurgebied en is in de auto in slaap gevallen. Ik besluit om mijn schema aan haar aan te passen, het is inmiddels bijna veertig graden en ik ben niet erg gemotiveerd om een lange wandeling te maken. Sterker nog, mijn lijf protesteert aan alle kanten. Soms is het goed om niet door te gaan tot het bittere eind maar gewoon te luisteren naar het lichte gevoel in mijn hoofd. Niemand schiet er wat mee op wanneer ik van mijn stokje ga. 

landschap wallonie

Sorry jongens, ik ben geen outdoorblogger. Ik heb geen mooie wandeling gemaakt die ik iedereen kan aanraden. Ik heb vooral mooie landschappen gezien vanuit een auto met airconditioning. Ik weet geen interessante route voor een bezoek aan Hauts-Pays met kinderen. 

klaproos zomer

Op deze site vind je meer informatie over natuurpark Hauts-Pays. En dit is de officiële website van Hauts-Pays. Deze site is helaas alleen in het Frans.

Ook al is deze blog misschien niet zo uitgebreid als andere blogs op IkReis, toch kan ik je aanraden om Hauts-Pays te bezoeken.