Heide in Hilversum: dit zijn de mooiste wandelingen

Wanneer de zomer bijna voorbij is, kleurt de natuur in Nederland paars en staat de heide in bloei. Dit is hét moment om te wandelen op de hei. Hilversum is een goede uitvalsbasis met een ruim aanbod aan bewegwijzerde wandelroutes. Daarnaast kun je ook je eigen wandelroute verzinnen op de heide in Hilversum: er zijn vele wandelpaden.

Wandelen Hilversumse Heide

De Hilversumse heide maakt deel uit van het Goois Natuurreservaat, een afwisselend natuurgebied van meer dan 2800 ha. Elk seizoen heeft zijn charme, je kunt het hele jaar door lekker wandelen door het glooiende landschap. Wandelen in Hilversum is ook mooi als de heide niet in bloei staat.

Wandelingen Westerheide

De Westerheide ligt tussen Hilversum en Laren. Dit gebied op de Hilversumse heide wordt al duizenden jaren door mensen gebruikt: op en onder de heide in Hilversum zijn dodenwegen, urnen en grafheuvels gevonden. De Westerheide kenmerkt zicht door een gevarieerde heidebegroeiing met kruiden, struiken en mossen.

Tijdens een wandeling op de heide in Hilversum is de kans groot dat je hier runderen spot. Deze helpen het heidelandchap te onderhouden en voorkomen dat het terrein dichtgroeit met grassen en bomen.

Wandelen Hilversumse heide

Horeca bij de Westerheide Hilversum

La Place Laren, Westerheide 2, 1251 ET Laren

Parkeren Westerheide

La Place beschikt over een ruime parkeerplaats met 80 plaatsen. Aan de overkant van de weg is een tweede parkeerplaats. Dit is het startpunt van verschillende wandelroutes in Hilversum.

Wandelen Zuiderheide Hilversum

De Zuiderheide is archeologisch en geologisch een belangrijke plek: hier op de heide bij Hilversum is de overgang van de stuwwal naar de Eemvallei goed te zien. Aan de rand van de Zuiderheide liggen imposante zandverstuivingen. De Oude Postweg, een breed zandpad over de heide, was ooit een belangrijke route naar Amersfoort.

Wandelroutes Zuiderheide

 • Rondwandeling Laren – Zuiderheide (7,6 km) 
 • Vanuit het La Place aan de rand van de Westerheide loop je in minder dan een half uur naar Theehuis ’t Bluk (enkele reis 2,0 km)

Horeca bij de Zuiderheide Hilversum

 • La Place Laren, Westerheide 2, 1251 ET Laren
 • Theehuis ’t Bluk, Zuiderheide 2, 1251 SE Laren

Hilversumse Heide parkeren

Op de parkeerplaats van restaurant La Place is de kans op een parkeerplek het grootst. De parkeerplaats van Theehuis ’t Bluk is alleen voor klanten en is in het weekend snel vol.

Hoorneboegse Heide Hilversum

Tot 1792 was De Hoorneboeg een kleine, schrale berg veroorzaakt door opstuwend landijs in de IJstijd.Daarna werden een buitenplaats en een landgoed gesticht. De Hoornboegse Heide is vernoemd naar langgoed ‘De Hoorneboeg’ aan de rand van de Hilversumse heide.

Tegenwoordig is de Hoorneboeg een buitenpaats vol inspiratie waar je bovendien heerlijk kunt wandelen over de heide en de bossen bij Hilversum. In de bomen leven diverse roofvogels, spechten en uilen. In het weekend kun je neerstrijken bij restaurant de Tuinman na een wandeling op de Hoorneboegse Heide in Hilversum.

Charolaisrunderen begrazen de Hoorneboegse Heide, zo raakt de heide in Hilversum overwoekerd met bomen en struiken. Het is bijzonder deze grote grazers te zien tijdens een wandeling op de hei.

Wandelingen Hoorneboegse Heide

Horeca bij de Hoorneboegse Heide Hilversum

 • Brasserie Zonnestraal, Loosdrechtse Bos 19, 1213 RH Hilversum
 • Bij de Tuinman, Hoorneboeg 4, 1213 RE Hilversum

Parkeren Hoorneboegse Heide

De Zonnestraal staat internationaal bekend om zijn unieke architectuur. Naast de brasserie en de voormalige TBC-kliniek is een ruime parkeerplaats.

Voetstappenpad Hilversum

Wil je de verschillende heidegebieden met elkaar combineren? Dat kan met het Voetstappenpad! Deze historische rondwandeling uit 1938 combineert de heide met de bossen in Hilversum.

Het Voetstappenpad is maar liefst 25 kilometer lang, maar is op te delen in stukken doordat er verschillende opstappunten voor de trein en bus zijn.

Tip: In deze blog lees je meer over wandelen langs het voetstappenpad.

Wandelen op de heide in Lage Vuursche Baarn

Formeel gezien hoort de Lage Vuursche in Baarn bij de Utrechtse Heuvelrug, maar op basis van zijn ligging mag de Lage Vuursche niet ontbreken in dit overzicht van heidewandelingen bij Hilversum.

In de zeventiende eeuw was de Vuursche nog een uitgestrekt heidegebied. Door de bouw van landgoederen is er in de bossen bij Baarn een lappendeken van landgoederen, buitenverblijven en parkbossen gevormd. Een daarvan is het bosdorp de Lage Vuursche. De bossen en heide van de Lage Vuursche zijn populair onder wandelaars. In augustus staat de Stulpse Heide in bloei, dit is hét moment om de witte paaltjes te volgen voor een wandeling door heide en bos in Utrecht.

Wandelroutes Lage Vuursche

Parkeren Lage Vuursche

Zevenlindenweg 9, 749 AW Lage Vuursche

heide in hilversum met kinderen

Wanneer de wandelingen hierboven te ver zijn voor (kleine) kinderen, kun je makkelijk een eigen rondwandeling samenstellen over de heide in Hilversum. De regio is dan ook zeer geschikt voor een wandeling met kinderen! (Al kun je de buggy of kinderwagen beter thuislaten.)

De volgende plekken zijn extra leuk voor kinderen:

 • Restaurant La Place heeft een kleine speelhoek voor jonge gasten
 • ’t Bluk is een paradijs tijdens een wandeling met kinderen: geniet van een kopje thee op het terras terwijl de kinderen zich vermaken in de zandverstuiving of de buitenspeeltuin. (Niet onbelangrijk: er is voldoende schaduw.)
 • Verscholen aan het Loosdrechtse Bos aan de westzijde van de Zonnehoeve ligt een kleine speeltuin. Hier zouden ook geitjes moeten zijn, maar die lieten zich niet zien tijdens ons bezoek.
 • Vind je niet dat de zandvlakte van de zuiderheide op een grote zandbak lijkt?
 • Er is een grote speelweide bij de Kuil van Drakensteyn, Lage Vuursche