Wandelen Hondsrug: een bijzonder Boomkroonpad in Drenthe

Wandelen in Nederland is leuk. Sommige gemarkeerde wandelroutes hebben wat extra’s, zoals op de Hondsrug in Drenthe. Vlak bij Borger ligt een uniek boomkroonpad met een lengte van 125 meter. Aan de voet van Boomkroonpad Drenthe starten verschillende boswandelingen.

Boomkroonpad Drenthe

Zachtjes waait de wind door de kruinen. Een geel blaadje kan de verleiding niet weerstaan en laat zich meevoeren in de lucht. De meeste herfstblaadjes zijn nog niet klaar om de boom te verlaten, de bossen in Denthe zijn gehuld in een goudgele bladertooi. Dit is de mooiste tijd van het jaar voor een wandeling op de Hongsrug in Drenthe!

Herfstbossen zijn van zichzelf al mooi. Wil je het bos vanuit een ander perspectief bekijken voor een optimale beleving? Klim dan naar boven in het boomkroonpad van Drouwen (Boomkroonpad Borger)! Dit wandelpad voert vlak langs de boomtoppen.

Van laag naar hoog

Met een zachte piep opent de draaideur. Mijn ogen moeten even wennen aan het donker. Mijn bezoek aan het boomkroompad in Drenthe begint verrassende genoeg onder de grond. Een das bouwt een hol tussen de wortels van een boom. Een bonte specht steekt nieuwsgierig zijn kopje om de hoek. Modellen van dieren geven een beeld van het leven dat op en onder de bomen afspeelt.

Via een wenteltrap klim ik omhoog richting de boomtoppen. Onderweg passeer ik verschillende informatieborden. Ik klim hoger en hoger, ik kan de goudgele herfstbladeren bijna aanraken.

Vanaf het hoogste punt van het boomkroompad heb ik een fantastisch uitzicht over de Hondrug en de bossen in Drenthe.

Het boomkroonpad is (letterlijk!) het hoogtepunt van boswachterij Gieten-Borger. Maar er is meer moois te zien op de Hondsrug.

Geopark de Hondsrug: wandelen op een van de mooiste plekken in Drenthe

De Hondsrug is een langgerekte zandduin tussen Emmen en Groningen. Geopark de Hondsrug wordt doorkruist door kilometerslange bospaden, zandpaden en keienpaden. Dit moet een van de mooiste regio’s zijn om te wandelen in Drenthe. Ik sta dan ook te popelen om meer van de natuur in Drenthe te zien na mijn bezoek aan boomkroonpad Drouwen.

Bij het boomkroonpad starten verschillende bewegwijzerde rondwandelingen. De wandelknooppuntennetwerk voert ook langs het boomkroonpad. Er liggen papieren beschrijvingen met achtergrondinformatie over de verschillende wandroutes bij de start van de wandelroutes. Wat een service!

Gemarkeerde wandelroutes Drenthe bij het boomkroonpad

Ik loop de paarse route en het kabouterpad.

Paarse wandelroute Hondsrug Drenthe: heide en ven (4 kilometer)

Ik kies voor de paarse route, deze rondwandeling is vier kilometer lang. De beschrijving belooft me een gevarieerde tocht door bossen, over heide en langs vennetjes belooft. Ik kan je verklappen: daar is geen woord van gelogen.

Vlak bij het boomkroonpad staan vooral beukenbomen, dit bos is zo’n tachtig jaar oud. Onder de beuken zijn nauwelijks planten te vinden, het dichte bladerdek laat te weinig licht door. In november kleurt het beukenbos goudgeel. Wanneer ik beter kijk zie ik vele mossen en zwammen.

Wanneer ik een smal bospad oversteek, sta ik tussen de lariksen. Dit zijn de enige Nederlandse naaldbomen die in de herfst hun naalden laten vallen. De zachte bodem met naalden en mossen veert onder mijn voeten. Op dode takken wemelt het van de paddenstoelen, zo leuk!

De wandeling voert langs een aantal vennen. Deze zijn ontstaan bij het ontginnen van de woeste heide in Drenthe overleefd. Grazende schapen houden de vennen open, al kom ik tijdens mijn herfstwandeling in Borger geen schapen tegen.

Ik passeer nog een heideveld. Op deze plek in Geopark de Hondrug liggen grafheuvels uit 5000-2000 voor Christus. De grafheuvels zijn waarschijnlijk gebruikt om doden te begraven én ze te vereren.

Via de beuken en het Lorkenspeelbos kom ik weer bij boomkroonpad Drenthe.

Hondsrug met kinderen: kabouterpad boomkroonpad Drenthe (1,5 kilometer)

Op verschillende mooie plekken in Nederland zijn kabouterpaden te vinden – korte wandelroutes die wandelen met kinderen een feestje maken. De rondwandeling is gratis (volg de paaltje in de vorm van een kabouter), voor een paar euro krijg je er een kaboutermuts en opdrachtenvel bij.

De kleine reiziger begint vol enthousiasme aan de wandeling. Ze speelt met andere kabouters bij de waterpomp, ze balanceert (met een beetje hulp) over omgevallen bomen en samen met ons zoekt ze mooie herfstbladen en paddenstoelen.

Kabouterpad boomkroonpad start en eindigt bij de bosspeeltuin van Buitencentrum Boomkroonpad.

Tip: Is jouw peuter fan van kabouterpaden? Bezoek dan ook het kabouterpad van Leersum. In dit boek vind je meer leuke wandelingen voor kinderen.

Praktische tips

Adres boomkroonpad Drenthe en Lorkenspeelbos

Adres: Steenhopenweg 4, Drouwen

Je kunt gratis parkeren bij het buitencentrum.

paddestoel bossen drenthe

Boomkroonpad entree

  • Kaartjes kosten EUR 4,50 voor volwassenen en EUR 2,25 voor kinderen van 4 – 12 jaar.
  • Je krijgt korting als je de kaartjes online bestelt

Boomkroonpad openingstijden

  • Het Boomkroonpad is van 1 april tot 1 november geopend van 10.00 – 17.00
  • Het Boomkroonpad is van 1 november tot 1 april op vrijdag – zaterdag – zondag geopend van 10.00 – 16.00
  • Kaartjes koop je online of bij het informatiecentrum

Overnachten in Drenthe

Zoek je een leuke plek om te overnachten bij Boomkroonpad Drouwen?