Sachsische Schweiz: alle hoogtepunten op een rij!

De Sachsische Schweiz (Saksisch Zwitserland) is een van de mooiste plekjes in Duitsland. Dit natuurgebied met zandsteden wouden en bijzondere rotsformaties ligt in het oosten van Duitsland, vlak bij de grens met Tsjechië. Je kunt de absolute hoogtepunten van de Sachsische Schweiz in één dag vanuit Dresden bezoeken. 

Tijdens mijn roadtrip door Duitsland en Tsjechië neem ik meer liefst een week de tijd om de Sachsische Schweiz te ontdekken. Er is zo veel te doen en te zien! Ik heb genoten van van de bijzondere natuurlijke en historische bezienswaardigheden in Sachsische Schweiz. In deze blog lees je meer over de mooiste korte wandelroutes in de Sachsische Schweiz, de leukste bezienswaardigheden en nog veel meer reistips.

Wandelen bij de Bastei brug Duitsland

Midden in het stenen woud in een van de mooiste wandelgebieden in Duitsland ligt de Bastei, Sachsen. De Bastei vormt al meer dan 200 jaar een toeristische attractie: de Bastei verbindt de rotspilaren op duizelwekkende hoogte.

bastei brug duitsland

De brug was ooit van hout. Deze gammele brug heeft in 1851 plaats gemaakt voor een degelijk stenen exemplaar. Vanaf de brug heb je een betoverend uitzicht over het zandsteengebergte waar de Sachsische Schweiz bekend om staat.

Ga je de Malerweg wandelen of wil je alleen de Basteibrug bezoeken? Probeer zo vroeg mogelijk op de stenen brug te staan, in de loop van de dag kan het erg druk worden met dagjesmensen uit Dresden en omgeving.

Vesting Konigstein Duitsland

Burcht Königstein is een van de grootste en mooiste bergvestigingen van Europa. De vesting is maar liefst 10 hectare groot. De bergvesting is gebouwd op 212 meter hoogte. Als je wandelt langs de torens en de kantelen word je getrakteerd op een betoverend uitzicht over de rivier de Elbe en de rotsformaties van de Sachsische Schweiz.

Een bezoek aan Dresden en de Sachsische Schweiz is niet compleet zonder een bezoek Konigstein.

In deze blog lees je alles over de twintig mooiste kastelen van Duitsland.

grotten sachsische schweiz

Wandelen bij Hohnstein

De Sachsische Schweiz is een van de mooiste wandelgebieden in Duitsland. Wil je aan de grote drukte van de Basteibrug ontsnappen? Ga dan wandelen bij Hohnstein!

Hohnstein is een klein en gezellig dorp in het oosten van Duitsland. De belangrijkste bezienswaardigheid van Hohnstein is Burcht Hohnstein. Dit middeleeuwse kasteel is waarschijnlijk gebouwd door de Bohemen als ter verdediging tegen de Sachsen. Het fort ligt hoog op een zandklif en kijkt uit ver de omgeving. Voor drie euro kun je de toren beklimmen en het kleine museum bezoeken.

Rondom Hohnstein lopen verschillende wandelroutes. De bekendste is de Malerweg, een meerdaagse wandeling door het steden woud langs verschillende bezienswaardigheden in de Sachsiche Schweiz.

Vanuit Hohnstein loop je eenvoudig naar de Grot van Gautsch, het Hochsteinaussischt, de Brand-Baude Bergrestaurant en Hergberg en Waitzdorf.

Grappig weetje: de wandelroute tussen Hohnstein en Waitzdorf voert over de Hollanderweg.

Barok in Dresden

Wil je meer van Oost-Duitsland ervaren dan alleen de betoverende natuur? Dan kun je Dresden bezoeken, de leukste stad van Sachsen. Er is veel te zien en te doen in Dresden.

Dresden wordt ook wel Florence aan de Elbe genoemd. De stad wordt gedomineerd door fraaie barokke architectuur, kleurrijke street art en bijzondere bezienswaardigheden. Dresden is een leuke stad voor jong en oud!

In deze blog lees je meer tips voor Saksen.

Boheems Zwitserland Tsjechië: een hoogtepunt net over de grens 

De Sachsische Schweiz maakt deel uit van het Elbesandsteingebirge (Elbezansteengebergte). Dit bijzondere natuurgebied strekt zich uit over de de Tsjechische grens. Hier ligt Boheems Zwitserland.

Boheems Zwitserland is een eenvoudige dagtrip vanuit de Sachsische Schweiz. Ook in dit deel van het Elbesandsteinbebergte kun je heerlijk wandelen. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Tsjechië is de Edmundsklamm, een sprookjesachtige kloof bekleed met groene mossen. Met een bootje kun je door de kloof varen terwijl zonnestralen met de mist spelen. Een aantal kilometer verderop ligt Pravcicka brana of Prebischtor, de grootste brug van zandsteen in Europa.

Tip: De bezienswaardigheden van Boheems Zwitserland vormen een eenvoudige dagtrip tijdens je vakantie in de Sachsische Schweiz.

Bad Schandau Duitsland

Bad Schandau is een pittoresk stadje aan de Elbe. Door zijn centrale ligging is Bad Schandau een goede uitvalsbasis om de hoogtepunten van de Sachsische Schweiz te bezoeken. Er zijn dan ook veel wellnes hotels en gezellige guesthouses in Bad Schandau te vinden, zoals deze en deze.

Bad Schandau is van oudsher een populaire badplaats. Het oudste Kurort van de Sachsisch heeft zowel traditionele spafaciliteiten als een modern welnessaanbod. Het geneeskrachtige water borrelt niet alleen omhoog in de oude badhuizen, maar ook in het park in het stadje. Jong en oud zetten hun schoenen aan de kant om zij aan zij een rondje door het water te lopen. Dit werkt heel ontspannend na een lange dag wandelen in de Sachsische Schweiz.

bad schandau bezienswaardigheden

Bad Schandau is echter meer dan een badplaats. In Bad Schandau vind je een ruim honderd jaar oude lift, die je voor een paar euro zo’n 50 meter omhoogbrengt. Hier kun je genieten van een fraai uitzicht over Bad Schandau en de rivier de Elbe of van een hapje en een drankje op het schaduwrijke terras. De heuvel leent zich prima voor een korte wandeling.

Tip: Bezoek je de Sachsische Schweiz met kleine kinderen? Het bosrijke pad is niet zo geschikt voor buggy’s.

Vanuit het middeleeuwse centrum van Bad Schandau rijdt de klassieke tram, de Kirnitzschtalbahn, naar de Botanische tuinen en naar Lichtenhainer Wasserfall, een van de mooist watervallen in de Sachsische Schweiz.

Vakantiehuis Sachsische Schweiz

Na vele uren speuren op internet heb ik prijs: ik heb het leukste vakantiehuis in de Sachsische Schweiz gevonden! Het appartement beschikt over een woonkamer (met slaapbank), een aparte slaapkamer en een ieniemienie keuken. Het fijnste aan dit huis is niet de inrichting, maar de fantastische ligging in Waitzdorf, het kleinste dorp van Duitsland. Hier wonen nog geen vijftig mensen. Ik heb op veel adressen in Duitsland overnacht, dit is een van de mooiste plekjes in Duitsland.

Wanneer ik ’s ochtends ontbijt kijk ik uit over de prachtige schaduwrijke tuin. De kleine reiziger gaat samen met de eigenaar van het appartement de konijnen voeren. Ze is dol op beestjes! Aan de overkant van het straatje ligt een uitgestrekt weiland met paarden en schapen.

We zijn nu een paar maanden thuis en de kleine reiziger vraagt nog altijd wanneer we terug gaan naar het ‘vakantiethuis’ met poes en konijn.

Vanuit het appartement in Waitzdorf kijk is het maar een paar minuten lopen naar een aantal uitzichtpunten met een betoverend uitzicht over het stenen woud van de Sachsische Schweiz.

Heb je geen zin om zelf te koken? Op nog geen kwartiertje lopen ligt een guesthouse dat lokale gerechten serveert. Hohnstein is twintig minuten met de auto, hier zijn verschillende eetgelegenheden.