Huis ter Heide bij Tilburg: mooi Wandelen in Brabant

Landgoed Huis ter Heide bij Tilburg is een mooi stukje natuur in Nederland. Verschillende wandelroutes voeren langs vennen, bossen en heidelandschappen. Onderweg is de kans groot dat je oog in oog komt te staan met Schotse Hooglanders, al huizen er ook roofvogels en boomkikkers in het gebied. 

Wandelen Huis ter Heide Tilburg

Huis ter Heide is een prachtig natuurgebied bij Tilburg. Midden in het gebied bevindt zich een karakteristiek wit landhuis uit 1864. Wandel in natuurgebied Huis ter Heide in Brabant naaldbossen en loofbossen afgewisseld met open velden en weidse vennen. Aan de rand van bos en akker zitten regelmatig grote buizerds, goed verstopt in afwachting op hun prooi.

paddenstoel nederland

Het noordelijk deel van Huis ter Heide was tot ongeveer 1900 heidegebied met grazende schapen. Begin van de twintigste eeuw werd het gebied vol geplant voor de houtproductie – dit was nodig voor de mijnbouw in Limburg. Er wordt nu steeds meer variatie aangebracht in de eentonige dennenbossen en het gebied wordt steeds aantrekkelijker voor vogels en zoogdieren.

schotse hooglanders huis ter heide

Schotse Hooglanders

Het heidelandschap wordt kort gehouden door een kudde Schotse Hooglanders. Deze kolossen zorgen ervoor dat het zanderige heidelandschap niet wordt overgenomen door de bossen uit de omgeving.

Met een beetje geluk zie je de Schotse Hooglanders al badderend in het ven. Als je minder geluk hebt tref je de dieren aan op de wandelroute en moet je een stukje omlopen.

In totaal leven er ongeveer 90 runderen in het natuurgebied verdeeld over twee kuddes. De roodbruine runderen zijn zeer fotogeniek! Blijf voldoende afstand houden bij het fotograferen van wildlife.

Vlonderpad Huis ter Heide

Het Leikeven is een prachtig vergezicht over een ven, dat oorspronkelijk ontgonnen was voor landbouw. Natuurmonumenten heeft de bemeste toplaag afgegraven en het gebied teruggeven aan de natuur. Vanaf de vlonder zie je bijzondere planten als de vleesetende zonnedauw, een zeldzame plant die je vindt op de natte heide.

Het vlonderpad voert je in 2,5 km om het Leikeven. Langs de wandelroute liggen verschillende uitkijktorens.

Boomkikkers

In de vennen in het natuurgebied leven amfibieën als de vinpootsalamander, kamsalamander en boomkikker. De laatste zit vaak goed verscholen, met een beetje geluk zie je ze in het voorjaar in een bramenstruik. Met veel geduld is het zelfs mogelijk de schuwe beestjes te fotograferen.

In de herfst zijn in het bos vele kleurrijke paddenstoelen te vinden.

Wandelen in Huis ter Heide met kinderen

Wandelen rond landgoed Huis ter Heide bij Tilburg is genieten van een natuurlijke omgeving. De meeste wandelingen gaan over onverharde zandpaden die niet geschikt zijn voor kinderwagens en buggy’s, zeker niet na een flinke regenbui.

De wandelroute naar het Leikeven vlak bij Tilburg is een uitzondering. De route is geschikt voor kinderwagens en rolstoelen.

Wandelroutes Huis ter Heide Tilburg

Er lopen verschillende bewegwijzerde wandelroutes door Huis ter Heide.

Op zoek naar een leuke wandelroute? Deze praktische wandel apps kunnen daar bij helpen.

Praktische tips:

  • Parkeren Huis ter Heide Loon op Zand kan bij Middelstraat 2, de Moer
  • Het gebied is dag en nacht geopend
  • Er is horeca in de omgeving 

In deze blog vind je een aantal andere mooie wandelingen over de heide in Brabant.