Wandelen Tsjechië: de Rotsstad Adrspach

In het noorden van Tsjechië, niet ver van het Reuzengebergte, liggen de Rotsen van Adrspach. De Rotsstad Adrspach is een surrealistisch gebied met bizarre rotsformaties en nauwe doorgangen. Een Adrspach wandeling is een van de hoogtepunten van je vakantie in Tsjechië.

Adrspach is een van de mooiste plekken om te wandelen in Tsjechië. Helaas kon ik tijdens mijn Tsjechië rondreis van vorig jaar Adrspach niet bezoeken, het lag nét te ver uit de route. Dit jaar geniet ik van de herkansing: wandelen in Adrspach is een feestje! In deze blog toon ik de mooiste wandelingen door Rotsstad Adrspach.

De Rotsstad Adrspach

“Zijn we al in Tsjechië?” Volgens de navigatie is het maar een paar minuten rijden en we zitten nog altijd in Polen. Niet veel later passeren we het grenslijntje op de kaart in Google Maps, wat in werkelijkheid een bruggetje blijkt te zijn.

Al snel zie ik de eerste pieken van de zandstenen rotsen boven de bomen uitsteken. Adršpašské skály, heet dit gebied in het Tsjechisch. Ik stuiter in de autostoel, blij als een klein kind. Ik vind dit soort landschappen zó gaaf. Ik denk met veel plezier terug aan mijn wandelingen in het Boheems Paradijs bij de Prachov Rotsen. In Adrspach ligt een vergelijkbaar karststenen landschap.

De Rotsstad Adrspach is een labyrint van grillige rotsformaties in de bizarre vormen. De 1800 rotstorens hebben grappige namen als ‘De stoel van oma’, ‘Suikerbrood’ en ‘Geliefden en hun kus’. Zo leuk!

Wandelen Adrspach Tsjechië: de blauwe, groene en gele route

Er loopt een aantal avontuurlijke wandelroutes door het natuurgebied. De routes zijn duidelijk aangegeven en leiden je langs de mooie plekjes van Adrspach. Gezien de drukte is het handig de routes in de aangegeven richting te lopen.

Rotsstad Adrspach groene route (3,5 kilometer)

Heb je weinig tijd en kun je maar één Adrspach wandeling maken? Dan zou ik zeker voor de groene route kiezen! De route is slechts 3,5 kilometer lang, maar verwacht niet dat je in een uurtje klaar mee bent.

De groene Adrspach route volgt de groene oevers van Adrspach Jezero, een fraai blauw meer dat ontstaan is door vroegere zandafgravingen in het gebied. De rotsen spiegelen in het gladde wateroppervlakte.

Wanneer ik mijn Adrspach wandeling vervolg sta ik al snel tussen de eerste rotsformaties. Niet veel later zie ik een ‘oude’ Gotische poort, een overblijfsel van de filmset van de fantasyfilm “The Chronicles of Narnia”. Hoewel ik redelijk vroeg in de Rotsstad ben, is het lastig om foto’s te maken zonder andere mensen. Ik wacht netjes tot het koppeltje voor me klaar is met hun selfies, maar dan springen andere mensen voor mijn lens of duwen me opzij. Ik heb al snel genoeg van het circus bij de poort en besluit verder te lopen.

Gele route van Adrspach

Op het verste punt van de groene route mag ik kiezen: terug naar de entree of verder met de gele route. De gele route loopt helemaal door naar de rotstad Teplice, zo’n 8 kilometer verderop. Ik besluit een klein deel van de gele route te lopen.

In tegenstelling tot het eerste deel van de groene route moet er nu geklommen worden. Steile trappen volgen elkaar op.

Langs de gele route ligt een hooggelegen meer. Binnen een paar minuten zie ik het huisje waar ik kaarten voor een boottocht over dit meer kan kopen. De rij is niet lang, dus ik besluit Adrspach vanaf het water te verkennen. Niet gehinderd door enige voorkennis koop ik een kaartje voor een pittoreske boottocht in Adrspach Skaly.

Schijn bedriegt: een lange trap scheidt het tickets office van de kloof met de bootjes. Ik schuif alsnog bij de andere wachtenden voor de boot. Af en toe stagneert de rij: dan is er weer een boot weggevaren. Eenmaal bij de boot duwt de gids de geplastificeerde versie van zijn verhaal in mijn handen. Ik scan een deel van de eerste pagina en realiseer me al snel dat het verhaal me niet boeit. De bootman vertelt anekdotes over de rotsen die lijken op onder andere Michael Jackson en de Titanic, de lokale toeristen vinden het erg grappig.

Terwijl de kleine reiziger (zonder succes) vis probeert te vangen met een lange grasspriet, vergaap ik me aan de hoge rotsen en de bizarre vormen. Ik geniet van deze mooie plek in Tsjechië!

Aan het eind van de boottocht kan ik kiezen: de gele route verder vervolgen of terug naar de groene route. Ik kies voor dat laatste. Ik aanvaart de afdaling tot we terug bij de kleine waterval op de groene route zijn.

Wil je de gele route van Rotsstad Adrspach uitlopen? De gele route eindigt bij de uitgang nabij Teplice nad Metují.

Blauwe route door Rotsstad Adrspach (1,5 kilometer)

Bij aankomst in het park had ik mezelf beloofd de dag af te sluiten met de blauwe route, een kleine omweg van 1,5 kilometer rondom Adrspach Jezero. Het helderblauwe water en de kleine zandstranden lonken. Na uren wandelen is de energie van de peuter echter op, wat haar humeur niet ten goede komt.

In mijn eentje loop ik een aantal trappen van de blauwe route op en dan is het tijd voor een ijsje.

Adrspach wandeling met kinderen

“Mama, mag ik met tut in de draagzak?” Oeps, normaal vind ik het geen probleem als de kleine reiziger met haar speen in de draagzak slaapt. Maar de kleine dame is net zindelijk, en door alle consternatie van het moeten plassen heb ik de tut in de auto laten liggen.

De draagzak zonder tut is duidelijk niet de bedoeling en binnen een kwartier besluit de kleine reiziger dat ze zelf kan lopen. Uiteindelijk klimt en klautert ze vrolijk mee de trappen op en af – dit is leuker dan wandelen in Nederland!

Loopt jouw kindje nog niet zo ver? Het eerste deel van de groene route in Adrpsach – tot aan de kleine waterval – is geschikt voor kinderwagens en buggy’s. Daarna zul je de zelfde weg terug moeten lopen, wat zeker geen straf is.

Reizen naar Adrspach

Met de auto naar Adrspach

Adrspach is een van de mooiste plekken om te wandelen in Tsjechië, de meeste mensen zullen met de auto naar Adrspach reizen. Adrspach ligt in het noorden van Tsjechië tegen de grens met Polen. Ik bezoek Adrspach vanuit Neder-Silezië in Polen.

Wanneer ik ’s ochtends net voor tienen aan kom rijden, kan ik nog net een van de laatste plekjes op het grote parkeerterrein voor de ingang bemachtigen. Ben je later? Grote kans dat je achter het net vist! Gelukkig zijn er op loopafstand nog andere (betaalde) parkeerplekken, sommige bij particulieren in de tuin.

Ik betaal 50 kronen voor een dag parkeren.

Met de trein naar Adrspach

Een boemeltreintje verbindt Trutnov of Náchod. Het station van Adrspach ligt pal voor de entree van de rotsstad. Verwacht trouwens niet te veel van dit station, het is niet meer dan een tweetal perrons.

Als het weer het toelaat kun je van de Rotsstad van Adrspach naar de Rotsstad Teplice lopen en de trein terugnemen. Deze route is ongeveer 7-8 kilometer. Helaas ben ik niet in Teplice Skaly geweest. Misschien een mooie tocht voor mijn volgende vakantie in Tsjechië!

Eten en drinken in Adrspach

Pal voor de ingang de Adrspach Rotsen ligt een rijtje van fast food restaurants en souvenirswinkeltjes. Een stukje verderop in het dorpje Adrspach liggen meer restaurantjes. Hier ligt ook een oud kasteel. Deze bezienswaardigheid kun je bezoeken in combinatie met de Rotsstrad.

In het park is niks te koop, er is ook geen toilet.