Wandelen in Utrecht: Kaapse Bossen bij Doorn

Als je – net als ik – van wandelen houdt, zijn er veel mooie plekken in Utrecht en op de Utrechtse Heuvelrug. Een van mijn favoriete gebieden zijn de gevarieerde landschappen van de Kaapse Bossen bij Doorn. De Kaapse Bossen zijn een fijn dagje uit rondom Utrecht! 

In deze blog neem ik je mee naar een van de mooie plekken in Utrecht: de Kaapse bossen horen tot de mooiste bossen in Utrecht.

Kaapse Bossen Doorn

De Utrechtse Heuvelrug is een oase van rust net buiten de randstad. Tussen Utrecht en Amersfoort liggen bossen, zandverstuivingen en heilandschappen. Deze zijn het hele jaar door goed voor uren wandelplezier!

De Kaapse Bossen liggen bij Doorn, midden op de Utrechtse Heuvelrug. Het bos vormt een mooi wandelgebied met statige beukenlanen, smalle bospaadjes, stuifzand en heide. Kers op de taart is uitzichttoren de Kaap, een toren met uitzicht over vrijwel de hele Utrechtse heuvelrug.

Dit zijn de mooiste heidewandelingen van de Utrechtse Heuvelrug.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is nederland-kaapse-bossen-kaart.jpg

Leuke wandelroutes Kaapse Bossen

Er lopen wandelroutes door de Kaapse bossen. Deze variëren in lengte, zo is er voor ieder wat wils.

De eenvoudigste wandelroute is het ‘Rondje Helenaheuvel’ vanaf de parkeerplaats op de Helenalaan. Deze circulaire gele route door de bossen bij Utrecht is ongeveer twee kilometer lang en zeer geschikt voor (kleine) kinderen en mindervaliden. De wandeling voert door statige lanen met aangeplante beukenbossen en plukjes heide. De wandeling eindigt bij de Kaapse Heide, bij het stuifzand is een losloopgebied voor honden.

Hier lees je meer over het rolstoelpad op de Kaapse Bossen. 

Wil je de gele wandelroute combineren met een bezoek aan de uitzichttoren? Dan kun je ongeveer halverwege de wandeling een pad naar links nemen. Deze afslag is niet gemarkeerd.

Meer wandelen Kaapse bossen

Er lopen verschillende gemarkeerde rondewandelingen door de Kaape Bossen? Wil je 5 kilometer wandelen in Doorn? Volg dan de rode route.

Als je de paarse route volgt zie je alle hoogtepunten van de Kaapse Bossen. Deze route is 9 kilometer. Tot de hoogtepunten van de Kaapse Bossen horen een uitzichttoren, de Stenen Tafel en de Doornsche Kei.

In de Kaapse Bossen kun je vrij wandelen over de paden.

Uitzichttoren Kaapse Bossen

Een metalen uitzichttoren is een van de leukste bezienswaardigheden van de Kaapse Bossen in Doorn. Vanaf de 25 meter hoge toren uitzichttoren heb je een fraai uitzicht over de bossen van de Utrechtse Heuvelrug.

Uitzichttoren de Kaap is een hoogtepunt – zeker voor kinderen. De kleine reiziger klimt dapper omhoog. Eenmaal boven vindt ze het een beetje spannend, het plateau is best hoog en het waait flink. Ze wil dan ook vrij snel weer terug naar beneden.

Het mooiste uitzicht heb je natuurlijk in de herfst, wanneer de bomen zich verhullen in hun keurrijke herfstkleed. Wij zijn dol op de bossen en we bezoeken de uitzichttoren nog een keer. Er zijn veel bossen op de Utrechtse Heuvelrug, dit is met stip een van de mooiste bossen in de herfst!

Restaurant Kaapse Bossen

In chalet Helenaheuvel in de Kaapse Bossen zit een knus theehuis. In de zomermaanden biedt het terras uitzicht op de paarse Kaapse Heide, een van de mooiste heidegebieden van de Utrechtse Heuvelrug.

Kaapse Bossen met kinderen

Bij de Kaapse Bossen zijn er geen speciale faciliteiten voor kinderen, er is helaas geen speeltuin of kabouterpad. De uitzichttoren maakt echter een hoop goed, zelfs bij mijn meisje van twee.

Door de Kaapse Bossen loopt een rolstoelpad wat ook zeer geschikt is voor de kinderwagen en de buggy. De uitzichttoren is op zich te bereiken met de buggy, maar reken op flinke boomwortels en andere oneffenheden in de bossen rondom Utrecht.

In de herfst ga ik met de kleine reiziger op zoek naar paddestoelen. Mijn peuter is zwaar onder de indruk!

Bereikbaarheid de Kaapse Bossen Doorn

Adres

Parkeerplaats Helenaheuvel: Sint Helenalaan 2, 3941 EH Doorn

Bereikbaarheid met het OV

Bus 50 brengt je vanuit Utrecht Centraal naar Doorn. De busrit duurt ongeveer vijftig minuten.

De Groene Entree van de Kaapse bossen ligt een de Maarsebergseweg. De bus stopt om de hoek bij bushalte Kaap Doorn. Vanuit bushalte Zonnehuis loop je in twintig minuten (1,5 kilometer) naar de Sint Helelalaan.

Tip: Wil je de uitkijktoren de Kaap bezoeken? De Groene Entree Kaapse Bossen is de makkelijkste toegangsroute wanneer je met het openbaar vervoer reist.

Bereikbaarheid met de auto

Wil je parkeren bij de Kaapse Bossen? Bij het theehuis aan de Sint Helenalaan is een ruime parkeerplaats aan de voet van de Kaapse Bossen. Parkeren is gratis. Hier begint een aantal bewegwijzerde rondwandelingen.

Let op: in het weekend kan het hier erg druk zijn. Je kunt het best op tijd starten met je wandeling in Doorn. 

Bij de Groene Entree aan de Maarsebergseweg is een tweede parkeerplaats. Ook hier komen verschillende boswandelingen samen, de paarse en rode wandelroute lopen langs de Groene Entree.