Lage Vuursche Baarn: wandelen op het mooiste plekje van de Utrechtse Heuvelrug

De bossen bij Baarn in Utrecht vormen een lappendeken van landgoederen. Midden tussen de bossen ligt de Lage Vuursche, een paradijs voor wandelaars. Wil je wandelen op de Lage Vuursche? Bezoek dan zeker ook de Stulpse Heide, mijn favoriete wandeling van de Lage Vuursche.

Natuurgebied Utrechtse Heuvelrug: waar ligt Lage Vuursche?

Tussen Utrecht, Amersfoort en Rhenen ligt de Utrechtse Heuvelrug, een uitgestrekte zandduin die in de ijstijd is ontstaan. De Utrechtse Heuvelrug is een van mijn favoriete natuurgebieden van Nederland. De Utrechtse Heuvelrug is zeer divers en een fijne plek om te wandelen in Utrecht. Gelukkig woon ik in de buurt.

Aan de westkant van de Utrechtse Heuvelrug ligt natuurgebied de Vuursche. In de zeventiende eeuw was de Vuursche nog een uitgestrekt heidegebied. Door de bouw van buitenverblijven zijn er mooie parkbossen en weelderige tuinen ontstaan. Aan de zuidkant van de Vuursce ligt het bosdorp de Lage Vuursche. De bossen en heide van de Lage Vuursche zijn populair onder wandelaars.

Wandelen Lage Vuursche: heide en koeien in de mist

Het is donker wanneer ik de parkeerplaats in de Kuil van Drakensteyn Lage Vuursche oprij. De kuil is gehuld in een deken van dichte mist. Ik wacht nog een paar minuten: het natuurgebied is alleen toegankelijk tussen zonsopkomst en zonsondergang.

Ik ken de weg, het is niet mijn eerste wandeling bij Lage Vuursche. Ik weet precies waar ik de zon op wil zien komen boven de paarse heide. Al snel merk ik dat het weer niet meewerkt: het is veel te mistig en de zon laat zich niet zien boven Lage Vuursche. Bos en heide, waar zijn jullie?

Ik ben niet voor een gat te vangen, ik loop een rondje om de Stulpheide. Het eerste deel van mijn wandeling overlapt met Wandelroute Stulp van Staatsbosbeheer (de witte route), daarna kies ik mijn eigen weg. In natuurgebied Lage Vuursche mag je vrij wandelen op de paden. Ik klim over het trapje het begrazingsgebied in. In de verte hoor ik het mysterieuze geloei van de charolais runderen als een misthoorn in de dichte mist. Even ben ik alleen op de wereld.

Na een paar uur wachten (en heel veel foto’s van de bloeiende heide) breekt eindelijk de zon door. De dichte mist boven de Vuursche Heide verdwijnt als sneeuw voor de zon. Ik geniet van de weidse vergezichten. Wat is het hier toch mooi!

Mooiste wandeling Lage Vuursche: de Stulp (witte route, 3,1 kilometer)

Ik noemde het hierboven al: midden in natuurgebied de Vuursche ligt een heidebied. In augustus staat de Stulpse Heide in bloei, dit is hét moment om de witte paaltjes te volgen voor een wandeling door heide en bos in Utrecht.

Rondwandeling de Stulp start bij de informatieborden rechtsachter bij de Kuil van Drakensteyn. De witte paaltjes leiden me eerste door het gevarieerde bos, de bodem is geheel bedekt met varens. Op een omgevallen boomstronk zijn de eerste paddenstoelen te zien, een teken van de naderende herfst.

Na een korte wandeling door het bos van ik een glimp op van de Stulpse Heide. Het is niet mogelijk om dwars door het kwetsbare natuurgebied te banjeren, maar er lopen brede zandpaden aan de rand van de heide. Het weidse uitzicht is geweldig!

Een rondwandeling om de Stulpheide is een van de mooiste wandelingen van de Utrechtse Heuvelrug. In het weekend kan het best druk worden: je kunt beste vroeg in de ochtend aan deze wandeling beginnen. Met een beetje geluk zie je schitterende dauw tussen de paarse heide. Ontelbare spinnenwebben van zilverwit spinrag vormen een betoverende slinger.

Soms kun je charolais koeien langs wandelroute de Stulp zien.

Wandelen Lage Vuursche Drakensteyn (rode route, 2,2 kilometer)

Verscholen in de bossen van Lage Vuursche woont prinses Beatrix in kasteel Drakensteyn. Het Kasteel is helaas niet zichtbaar vanaf de openbare weg.

Zoek je een korte wandeling door de bossen van Utrecht? Kijk eens naar Wandelroute Kasteeltuin! Deze rondwandeling van 2,2 kilometer gaat over brede beukenlanen en loopt in een ruime boog om kasteel Drakenstein in boswachterij De Vuursche op de Utrechtse Heuvelrug.

Ik moet bekennen: dit is niet mijn favoriete boswandeling op de Utrechtse Heuvelrug. Misschien omdat ik hier wandelde op een regenachtige dag in de winter?

Ik combineer deze wandeling met een bezoek aan het Pluismeer in de Laagte van Pijnenburg. De afgraving dank zijn naam aan het veenpluis en het wollegras dat langs het meer groeit. De vogelkijkhut is niet meer, maar het Pluismeer is nog steeds een interessante plek om vogels als de boomklever, kuifmees en raaf te spotten.

Langs de oever van het Pluismeer loopt een leuk vlonderpad.

Tip: Dit zijn de leukste vlonderpaden van Nederland.

Wandelroute Lage Vuursche: Boswachterspad Stulp en Kasteeltuin (6 km)

De witte en de rode route door Lage Vuursche kun je combineren tot een wandeling van 6 kilometer. Deze wandeling wordt ook wel het boswachterpad genoemd.

Landgoed Lage Vuursche

Persoonlijk vind ik de het pad langs de Stulp de mooiste rondwandeling bij Lage Vuursche. Maak je liever een boswandeling bij Lage Vuursche? Start dan je wandeling ten noorden van Klein Drakensteyn bij Landgoed Pijnenburg. Hier starten de volgende wandelroutes:

De Heuvelrughike (etappe 2) gaat ook door de bossen van Lage en Hooge Vuursche. Dit is een wandeling van 20 km van Hilversum naar Soesterberg.

Wandelen Lage Vuursche met kinderen

Ga je wandelen in Lage Vuursche met kinderen? Geen van de routes hierboven is geschikt voor kinderwagens en buggy’s. De korte wandelingen op de Utrechtse Heuvelrug zijn gevarieerd en door hun lengte zeer geschikt voor (jonge) kinderen. Bovendien vallen de runderen enorm in de smaak!

Bij parkeerplaats de Kuil van Drakensteyn is een groot speelveld.

Pannenkoekenhuis de Bosrand Lage Vuursche is een leuke plek om te lunchen met kinderen na een mooie wandeling.

Horeca Lage Vuursche

Ik heb trek na een dagje wandelen bij Lage Vuursche. Buiten in de kuil is een fijn restaurant voor een smaakvolle lunch bij Lage Vuursche. Take away is ook mogelijk, ideaal voor na het wandelen!

Lage Vuursche parkeren

Er is (meestal) voldoende gratis pakeerplek bij de Lage Vuursche.

De recreatiegebied Kuil van Drakensteyn Lage Vuursche is de ideale parkeerplaatst voor een bezoek aan de Stulpse Heide en Kasteel Drakensteyn.

Adres: Zevenlindenweg 9, Lage Vuursche

Parkeerplaats Lage Vuursche js de ideale parkeerplaats voor een wandeling door de bossen.

Adres: Zwarteweg, Lage Vuursche