Wandelen in Utrecht: Landgoed Oostbroek, een onbekende parel

Landgoed Oostbroek is een oase van rust tussen Science Park Utrecht en de A28. Door het landgoed worden het Kromme Rijngebied en de Utrechtse Heuvelrug met elkaar verbonden.  Op het landgoed liggen historische gebouwen die van oudsher bij het landgoedensemble horen. Het landgoed is een perfecte plek om te wandelen rondom Utrecht: je vindt hier moerassen, vennen en oud bos.  

Jarenlang werkte (en studeerde) ik op Science Park Utrecht, wat toen nog de Uithof heette. Toch had ik nog nooit van Landgoed Oostbroek gehoord, een natuurgebied dat grenst aan de weides van dierengeneeskunde en het kinderziekenhuis. Blijkbaar is het landgoed niet zo bekend onder Utrechtenaren. 

Natuur Landgoed Oostbroek Utrecht

Het landgoed is slechts 90 hectare groot. Toch wisselen loofbossen, moerassen, een hoogstamboomgaard, een kloostertuin en graslanden elkaar af. Het landgoed is een van de meest gevarieerde plekken om te wandelen in Utrecht.

De graslanden van het landgoed worden deels gemaaid en deels begraasd door koeien en geiten. De biotoop is zeer gevarieerd. De oevers van de uitgegraven meander van de Kromme Rijn zijn begroeid met gele lis en koninginnenkruid. In het voorjaar klinkt het gekwaak van tientallen kikkers die uit hun slaap ontwaken. Op het landgoed vind je bovendien de hoogste es van Nederland. Met een beetje geluk zie je salamanders opwarmen in de zon.

Meer wandelroutes in Utrecht: ga wandelen bij landgoed Amelisweerd of wandelen langs de Kromme Rijn bij de Niënhof 

Landgoed Oostbroek is in 1978 aangekocht door Utrechts Landschap om de natuur van Utrecht en Zeist te verbinden. Hier loopt een faunapassage onder de A28 door. In de vroege ochtend en aan het begin van de avond kun je langs de bosranden reeën spotten tijdens je wandeltocht.

Leuke wandelroutes Utrecht

Landgoed Oostbroek is een interessante plek om te wandelen in Utrecht. Op het landgoed is een aantal korte bewegwijzerde wandelroutes uitgezet door oude loofbossen, fruitboomgaarden, over vlonders en moerassen. Het (rode) Parkpad is een wandelroute van 1,5 kilometer, de (gele) Melkroute voert door het rustige deel van het park en is slechts 1 kilometer. Hoogtepunt van een bezoek aan Oostbroek Utrecht is het metalen Mathildebrug door het moeras. Dit pad maakt deel uit van de rode route.

Je kunt vrij wandelen over de paden van Landgoed Oostbroek en de twee wandelroutes met elkaar combineren.

Tip: Lees hier meer over de route. In deze blog lees je meer over bijzondere vlonderpaden in Nederland.

Horeca Landgoed Oostbroek

In de oude oranjerie zit ’t Winkeltje. De hoge plafonds van het ‘t Winkeltje herinneren aan de tijd dat hier citrusbomen overwinterden. In ’t Winkeltje is informatie beschikbaar over erfgoed en natuur in Utrecht. Ook kun je hier een boekje met wandelroutes in Utrecht aanschaffen. Je kun iets drinken in ’t Winkeltje en genieten van eerlijke streekproducten.

Landgoed Oostbroek Utrecht met kinderen

Er lopen twee korte wandelroutes door Oostbroek. Alleen de rode wandelroute (van 1,5 km) is geschikt voor buggy’s en kinderwagens.

Er is een spannende kinderroute voor oudere kinderen. Een paar eeuwen geleden woonde er op het landgoed namelijk een oude weduwe. Waarschijnlijk was zij een heks. Kinderen kunnen het heksenpad volgen en met behulp van het opdrachtenboekje (EUR 1,- bij ’t Winkeltjes) achterhalen wat gebeurd is.

Tip: Meer tips voor Utrecht met kinderen. Op het landgoed is een zandbak aanwezig. De aanwezige eenden, geiten en het insektenhotel zijn ook leuk!

Bereikbaarheid Landgoed Oostbroek Utecht

Adres

Landgoed Oostbroek Bunnikseweg 39 in De Bilt

Bereikbaarheid met het OV

Vanuit Utrecht CS rijdt de sneltram naar Sciencepark Utrecht (tram 22). Voor een bezoek aan landgoed Oostbroek stap je uit bij halte Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ). Vervolgens loop je de Hoofddijk in oostelijke richting af. Aan het eind van de weg ga je op de T-splitsing naar links. De inrit van Landgoed Oostbroek ligt aan je rechterhand.

Het is ongeveer 900 meter lopen van Tramhalte WKZ naar Landgoed Oostbroek Utrecht. Vanaf de tramhalte sta je in een mum van tijd in de weilanden en natuur rondom Utrecht.

Bereikbaarheid met de auto

Landgoed Oostbroek ligt tussen de A28 en Science Park Utrecht en is makkelijk te bereiken met de auto. Op Landgoed Oostbroek zijn twee parkeerplaatsen waar je gratis kunt parkeren. Zijn deze vol? In het weekend is er in P&R Science Park altijd voldoende plek.