Het Leersumse Veld is een van de vele mooie plekken in Utrecht waar je heerlijk kunt wandelen. In de zomer kleurt de laagte betoverend paars en met een beetje geluk sta je oog in oog met grazers als Piëmontezer runderen of heideschapen. Ook buiten de bloeiperiode is het een feestje om te wandelen over de heide of een van de landgoederen bij Leersum. Voor kleine wandelaars is er kabouterpad Leersum.
Geschiedenis Leersumse Veld Utrechtse Heuvelrug
Het Leersumse veld ligt aan de oostkant van de Utrechtse Heuvelrug. Het Leersumse Veld ligt in een natuurlijke laagte die werd uitgesleten door smeltwater in een stuwwal. Dit is tegenwoordig de Utrechtse Heuvelrug, een uitgestrekte zandrug tussen Utrecht, Amersfoort en Rhenen. Door ontbossing en overbeweiding raakte het gebied in de loop van de eeuwen uitgeput, het Leersumse Veld werd een gebied met stuifzand en heide. Door veenafgravingen in de achttiende eeuw zijn drie vennen ontstaan, deze vormen een Walhala voor vogelaars.
Over en rondom Leersum loopt een aantal gevarieerde wandelroutes.
Wandelen Leersumse veld
Het Leersumse veld is een mooie plek in Utrecht en een paradijs voor wandelaars. Het gebied op de Utrechtse Heuvelrug bestaat uit bos, heide en drie vennen. In het gemengde bos langs het Leersumse veld groeien zomereiken, lijsterbessen en grove dennen.
Wil je wandelen op de heide op de Utrechtse Heuvelrug? Het Leersumse Veld is een van de meest uitgestrekte heidevelden van Utrecht. Midden in de bloeiende heide in bloei schitteren de vennen in de zon. Piëmontezer koeien begrazen de heide op de Utrechtse Heuvelrug, terwijl libellen, klapeksters en andere vogels dansen boven het water van de Leersumse plas.
Bij de plassen op het Leersumse Veld is een vogelkijkhut. De (gele) rondwandeling van Staatsbosbeheer gaat langs deze hut. Tijdens het broedseizoen is een deel van het Leersumse Veld gesloten.
Gemarkeerde wandelroutes Leersum
Er lopen verschillende bewegwijzerde wandelingen over het Leersumse Veld. Dit zijn mijn favorieten tot nu toe!
Wandelen Leersumse Veld: Natuur zonder drempels (donkerblauwe route, 3,0 km)
De route ‘Natuur zonder drempels’ is een route voor iedereen, de onverharde route is zeer geschikt voor rolstoelen én kinderwagens!
Met de kleine reiziger in de buggy volg ik de donkerblauwe paaltjes van de wandelroute over het Leersumse Veld. De route start bij De Veldschuur, hier ligt bezoekerscentrum Leersumse Veld met een restaurant. De wandeling start op een breed bospad. Ik zie een glimp van de paarse heide. Dat belooft wat! Wanneer ik de eerst ven nader buigt het pad. Langzaam wijkt het bos. Ik kijk uit over het weidse landschap en het eerste ven. Deze korte wandeling over de Utrechtse Heuvelrug gaat niet langs de andere vennen.
De afwisseling tussen bos en open velden maakt deze korte wandelroute bij Leersum erg interessant.
Wandeling Leersumse Veld: De Steen van Mariken (rode route, 3,5 km)
Tijdens mijn tweede bezoek aan het Leersumse Veld kies ik voor de Steen van Mariken. Tijdens de wandeling kom ik er al snel achter dat er veel overlap is met de route hierboven, maar dat is geen straf. Ik kan niet genoeg krijgen van de prachtige uitzichten over het uitgestrekte natuurgebied.
Tijdens deze mooie wandeling op de Utrechtse Heuvelrug passeer ik de steen van Mariken. Deze zwerfkei past eigenlijk niet in het Utrechtse landschap, hij is hier geplaats voor de opnames van de Nederlandse speelfilm ‘Mariken van Nimwegen’. Mijn hoogtepunt van de wandeling over het Leersumse Veld is niet de beroemde steen, maar de grazende Piëmontezer runderen en de weelderig bloeiende heide.
Ook de peuter is onder de indruk van de runderen. Vanaf een afstandje probeert ze contact met de dieren te maken. De runderen horen haar boe-geroep stoïcijns aan en gaan terwijl ze rustig verder grazen.
Meer routes Leersum
Deze twee routes smaken naar meer. Gelukkig loopt er nog een aantal andere gemarkeerde wandelingen over het Leersumse Veld. Deze wandelingen in de natuur zijn langer en niet geschikt voor kinderwagens en buggies.
- Rondje Breeveen (groene route, 2,5 km)Â
- Wandelroute Leersumse veld rondom de Leersumse Plassen (gele route, 6,2 km)Â
- Etappe 3 van de Heuvelrughike passeert het Leersumse Veld
Parkeren Leersumse Veld
Je kunt gratis parkeren in Leersum op de parkeerplaats van Staatsbosbeheer aan de Maarsbergseweg. In het weekend kan het druk zijn.
Kabouterpad Leersum: wandelen in het bos voor kleine ontdekkers
Vlak bij het Leersumse Veld wonen kabouters. De kans dat je ze ziet is het grootste wanneer je Kabouterpad Leersum volgt.
Het kabouterpad is een wandelroute voor kinderen door de bossen bij Leersum. Wanneer ik de paddenstoelen volg kom ik vanzelf een aantal kabouters tegen. Onderweg worden kinderen uitgedaagd om letters en cijfers te herkennen. Officieel is de wandelroute voor kinderen van 3-6 jaar, maar hier was de wandeling in Leersum al veel eerder een hit. Vooral de deurtjes in de bomen spreken tot de verbeelding!
De paden zijn niet verhard, maar op droge dagen is Kabouterpad Leersum redelijk toegankelijk voor kinderwagens.
Parkeren kabouterpad Leersum
Je kunt gratis parkeren bij de Veldschuur, Maarsbergseweg 18a, Leersum
Stormpad Leersum (1,6 km)
In juni 2021 zijn de bossen van Leersum getroffen door een heftige valwind. Deze wind blies ook 16 hectare van het bos in Breeveen omver. Utrechts Landschap heeft het omgewaaide bos laten liggen en geeft de natuur de kans zichzelf te herstellen. Best logisch toch?
Er is een nieuwe wandelroute uitgezet door het getroffen gebied. Deze wandelroute is goed te combineren met de groene wandelroute. Het Stormpad van Leersum is 800 meter door lang en slingert door het getroffen bos. Vanaf het houten vlonder op 1,5 meter is het de ‘mikado’ van omgevallen bomen en dode takken goed zichtbaar.
Je loopt dezelde weg terug.
Parkeren Stormpad Leersum
Je kunt gratis parkeren op de Utrechtse Baan in Leersum. Check hier het beginpunt van de wandeling, er zijn namelijke verschillende parkeerplaatsen in het bos. Vanuit de parkeerplaats is het een kort stukje lopen naar het begin van het stormpad. Dit staat duidelijk aangegeven.
Wanneer je het vlonderpad op de Utrechtse Heuvelrug combineert met de groene wandelroute kun je ook parkeren aan de Maarsbergseweg 18a, 3956 KW Leersum.
Landgoed Broekhuizen in boswachterij Leersum (2,4 km en 3,3 km)
Niet ver van het mooie Leersumse Veld ligt Landgoed Broekhuizen, een van de fraaie buitenplaatsen en andere hofsteden tussen de Bilt en Amerongen. Deze parels op de Utrechtse Heuvelrug waren zeer in trek bij de rijke Amsterdammers van 1840 tot 1920.
Het neoclassistische huis is in 1906 grotendeels verwoest door een brand. Het huis wat nu uitkijkt over het water is een kopie die grotendeels uit beton bestaat. Wanneer je door Parc Broekhuizen loopt heeft het huis met zijn zuilengalerij wat weg van een witgepleisterde tempel.
Landgoed Boekhuizen is vormgegeven door beroemde landschapsarchitecten. Het fraai aangelegde park heeft een landelijke uitstraling.
Gemarkeerde wandelingen Landgoed Leersum
Er lopen twee bewegwijzerde wandelroutes over Landgoed Broekhuizen. De korte route start bij de riante oprijlaan van het landgoed. Mijn mond valt open van verbazing als ik lees dat de oorspronkelijke oprijlaan moet nóg langer geweest zijn!
Via de statige beukenlaan loop ik naar het landhuis toe. In het landgoed zit tegenwoordig een hotel en een restaurant. Het wandelpad slingert naar de achterkant van het landgoed, wat mogelijk nog mooier is dan de voorkant. Het strakke gebouw reflecteert in de vijver van het landgoed. Het gladde wateroppervlakte wordt enkel verstoort door de eenden die voorbij zwemmen.
Ik breid de korte gemarkeerde wandeling over de Utrechtse Heuvelrug uit, waarbij ik er het ware een kleine lus aan vast knoopt. Ik kom langs smallere paden met een weelderige begroeiing.
Ga je wandelen in Leersum met kleine kinderen? Deze wandeling is toegankelijk voor kinderwagens.
Parkeren Landgoed Broekhuizen Leersum
Er is een parkeerplaats naast de poorten van de statige oprijlaan is een parkeerplaats (coördinaten: 52.00948232087269, 5.400644869813251).