12x mooie voorjaarswandelingen in Nederland (update 2024)

Langzaam ontwaakt de natuur. Dag winter, je was mooi. Maar nu is het tijd voor mooie voorjaarswandelingen in Nederland! Hoewel elk seizoen zijn charmes heeft voor een mooie wandeling, heeft de lente vaak de meeste kleur door de bloesempracht in de fruitbomen, kleurrijke tulpen en andere bollenvelden.

Lees snel verder voor mooie bloesem in de Betuwe, tulpenvelden in Noord-Holland en nog veel meer.

Wanneer is de bloeiperiode?

Wanneer de bomen of bloemen bloeien kun je de mooiste voorjaarswandelingen in Nederland maken. Veel bloemen bloeien maar een paar weken per jaar. Dat betekent dat je een beetje moet plannen als je bloesem wilt zien of wilt wandelen in de bollenstreek in de tulpentijd. De precieze bloeiperiode wordt onder andere bepaald door het weer, vooral door de nachttemperatuur.

Wanneer is de tulpenbloei? Wanneer bloeit kersbloesem in Nederland en bloeien de fruitbomen in de Betuwe? Zet de volgende data maar in je agenda voor een lentewandeling! (En houd de weerberichten goed in de gaten bij het plannen van voorjaarswandelingen.)

  • Februari: Sneeuwkloklaan Amelisweerd
  • Maart: Bloesem in het Amsterdamse bloesembark (Amsterdamse Bos)
  • April: Tulpen en bloeiende fruitbomen door het hele land 
  • Mei: Boshyacinten in het Wildrijk (met een beetje geluk zie je ook nog appelbloesem)

Mooie bloesemroutes wandelen in Nederland

In het vroege voorjaar maken de fruitbomen hun bloemetjes al aan. Zodra de nachttemperaturen hoog genoeg zijn, begint de bloeiperiode. Dat is de beste tijd voor een bloesemtocht in Nederland! De verschillende fruitbomen bloeien op verschillende momenten. April is de bloesemmaand bij uitstek. De kersenbomen staan het eerst in bloei, later volgen de pruimen- en appelbomen.

De meeste bomen bloeien 10-12 dagen. De precieze bloeitijd hangt af van het weer: bij harde regen en wind verliezen de kleine bloemetjes eerder hun blaadjes.

Wandelen in de lente tussen de kersenbloesem in het Amsterdamse Bos

Het Amsterdamse Bos is een groot aangelegd bos tussen Amsterdam en Amstelveen. Eind maart – begin april transformeert het Amsterdamse bos tot een fotografie hotspot, wanneer de Japanse kersenbloesem in Nederland sprookjesachtig roze kleurt.

Het betoverende bloesempark van het Amsterdamse Bos bestaat uit 400 kersenbomen. Het bloesembos is niet groot, het kan er ook erg druk zijn.

Update 2024: dit jaar is de bloesem vroeg, het Bloesembos bloeide al op 16 maart.

Tip: Hier vind je meer voorbeelden van wandelroutes door het Amsterdamse Bos. Een aantal gaat door het bloesempark.

Voorjaarswandelingen op de Betuwe: over de Appeldijk Beesd

Langs de Appeldijk op de Betuwe Nederland loopt een van mijn favoriete bloesemwandelingen in Nederland. De wandeling start bij de Betuwse Tricht, vanuit daar voert de wandelroute over de Appeldijk, een van de mooiste plekken in Nederland om de bloesempracht te zien. Langs de rivier de Linge bloeien rond april lange rijen appelbomen. Onderweg loop je langs verschillende boomgaarden met nóg meer bloesem. Deze wanderling gaat langs verschillende mooie plekken waar je de Betuwe in bloei zal zien. 

Tip: Het bloesemseizoen is de mooiste tijd van het jaar om de Appeldijk op de Betuwe te bezoeken.

Bloesemwandeling Teisterbandpad: kromme appelbomen en bloesem in de Betuwe

Het Teisterbantpad is een Klompenpad in de Betuwe dat start in het kerkdorp Kerk Avezaath. Deze wandeling is het hele jaar door mooi, maar in het voorjaar nóg mooier. De boomgaarden hullen zich dan in een deken van witte bloesem en zachtroze bloemen – een teken dat de winter is definitief voorbij is.

Bloesemwandeling Teisterband voert langs weilanden, oude fruitboomgaarden, een kasteeltje en de rivier de Linge. De kronkelende appelbomen zijn mijn favoriet. Wanneer ik tijdens mijn picknick in de boomgaard dartelende lammetjes zie, kan mijn geluk niet meer op.

Tip: Klompenpad Teisterband is 13 kilometer lang, de lentewandeling kan ingekort worden tot 10 kilometer.

Appelbloesem rondom Kasteel de Haar Utrecht

Wandelen in Utrecht is altijd een feestje!

Vlak bij Utrecht ligt kasteel de Haar, het grootste kasteel van Nederland. Rondom kasteel de Haar lopen verschillende bewegwijzerde rondwandelingen. Ook wandelnetwerk Utrecht loopt langs het kasteel. Er is volop variatie mogelijk in de weilanden en bossen bij Urecht, in deze blog vind je een aantal voorbeeldroutes rond Kasteel de Haar. Je kunt hier verschillende mooie voorjaarswandelingen maken.

Op Landgoed Haarzuilens staan verschillende oude boomgaarden. Vroeger stonden hier vooral kwetsbare lage fruitbomen, deze hebben met de tijd plaatsgemaakt voor hoogstambomen. Een elzenhaag beschermt de appelbomen tegen harde wind, een fijne verstopplek voor egels, putters en mussen.

Tip: Wil je picknicken tussen de bloeiden appelbomen bij Haarzuilens? Bij de Geertjeshoeve kun je een lekkere picknick kopen.

appelbloesem in limburg

Bloesemtocht Limburg: een rondje om Eijsden

In Zuid-Limburg lopen verschillende bloesemtochten. Deze bewegwijzerde wandelroutes kun je het hele jaar lopen – al is zijn de wandelingen het mooiste wanneer de oude fruitbomen in bloei staan. Dan maakt het groen van de glooiende Limburgse heuvels en het bos plaats voor een lichtroze zee van hoogstambloesem. De fruitbomen vormen een fraai contrast met de blauwe luchten.

Wil je meer dan bloesem tijdens je lentewandeling in Limburg? In Eijsden combineer je fruitbomen met bezienswaardigheden als Kasteel Eijsden, de Sint Christinakerk en historische straten geplaveid met kasseien.

Tip: In deze blog lees je meer over voorjaarswandelingen rondom Eijsden.

Mooie tulpenwandelingen in Nederland (2024)

Vanaf maart staan de bollenvelden in bloei. Eerst kleuren de velden wit of geel door de narcissen. Wanneer deze langzaam afsterven, kleurt het landschap paars en roze door de hyacinten. Als laatste (half april) staat de tulpen in bloei.

Er lopen veel mooie tulpenwandelingen in Nederland, in deze blog vind je veel wandelroutes door bollenvelden in Nederland. Wil je meerdere tochten lopen? De eerste tulpen bloeien in Zeeland en Noord-Holland, de tulpen in Groningen en Drenthe bloeien gemiddeld één à twee weken later. Handig om te weten wanneer je je lentewandeling plant!

jenny tussen de tulpem

Tulpen in Flevoland bij Swifterband

Flevoland heeft één van de grootste tulpengebieden van Nederland. Een van de bekendste tulpenwandelingen in Flevoland loopt door Swifterband.

De tulpenroute Swifterbant combineert tulpen en geschiedenis. De wandeling volgt het Rivierduinpad, een pad door grasland en de groenstroken en een paar tulpenvelden. Hier in de IJsseldelta leefden 6000 jaar geleden al mensen.

Tip: Hier lees je meer over deze voorjaarswandeling in Flevoland.

tulpen met een molen erbij

Bollenvelden in de kop van Noord-Holland

In de kop van Noord-Holland tussen Petten en Den Helder ligt het grootste aaneengesloten bollenregio. Hier ligt een aantal van de mooiste bollenvelden van Nederland die niet worden platgelopen door toeristen.

Je moet goed zoeken naar bewegwijzerde wandelroutes door tulpenvelden, maar online zijn er volop voorbeeldroutes te vinden. Ik maakte een rondje rondom Maartenszee en Petten.

voorjaarswandelingen tussen de tulpen

Wandelen in Drenthe: tulpen en hunebedden

Bij Drenthe denk je aan klei, heide en schapen. Dat zijn niet bepaald de ingrediënten die het kweken van tulpen tot een succes maken. Toch zijn er verschillende mooie tulpenvelden in Midden-Drenthe, Dwingeloo en Diever die zeker een bezoek waard zijn.

Tip: Maatschap Joling zet elk jaar een voorjaarswandeling uit die zeker de moeite waard is! In deze blog lees je mijn ervaringen met deze wandeling in Drenthe.

tulpen in groningen

Wandelroute tulpen in Groningen

Op een zonnige lentedag loop ik een wandeling van tien kilometer door de bollenvelden in Noord-Groningen bij Uithuizermeeden. Tussen de uitgestrekt aardappelvelden zie ik een aantal velden met tulpen.

De precieze locatie van de tulpenvelden in Groningen varieert van jaar tot jaar. In de omgeving van Uithuizermeeden, Spijk, Kloosterburen, de Carel Coenraadpolder en in Hogeland heb je de grootste kans op een kleurrijke lentewandeling in Groningen.

Andere voorjaarswandelingen

Sneeuwklokjes wandeling in Amelisweerd

Tussen Utrecht en Bunnik liggen de Landgoederen Nieuw-Amelisweerd, Amelisweerd en Rhijnauwen. De Landgoederen zijn ontstaan vanuit ridderhofsteden aan de Kromme Rijn. Hoewel de landgoederen aan elkaar grenzen hebben ze elk een eigen stijl.

Landgoed Oud Amelisweerd (Kasteel Amelisweerd) bestaat uit brede lanen uit de achttiende eeuw en waterpartijen en slingerpaden uit de negentiende eeuw. Rhijnauwen is gebouwd in een formele parkstijl. Landgoed Nieuw-Amelisweerd vormt een fraai decor voor een mooie wandeling in de lente. Voorafgaand aan de bloesem en andere boemen bloeien de sneeuwklokjes. Amelisweerd is dan bedekt met een witte deken van bloemen. Dit is dan ook een van de eerste voorjaarswandelingen die je kunt maken in Nederland!

Tip: Een wandeling langs de Sneeuwkloklaan van Amelisweerd is een van de eerste echte lentewandelingen in Nederland. Hier kun je meer leven over wandelen bij Amelisweerd en Rhijnauwen.

wandelen tussen de wilde hyacinten

Wilde hyacinten in het Wildrijk

Het Wildrijk bij Schagen is een van de mooiste bossen in Noord-Holland. In de lente wordt de bosbodem bedekt met een tapijt van wilde hyacinten. De paarse bloemen geven het bos iets magisch!

Er korte wandelroute van twee kilometer langs alle mooie plekjes in het Wildrijk. Onderweg passeer je duizenden wilde hyacinten, pittoreske bosmeren een netwerk van kleine bruggetjes.

Je kunt een wandeling in het Wildrijk combineren met andere mooie plekken in Noord-Holland.

Bonus: het paarse Hallerbos

Het Hallerbos ligt niet in Nederland, maar in België. Maar ik vind het Hallerbos zó mooi, dat ik het gewoon toevoeg aan deze blog met mooie lentewandelingen in Nederland.

voorjaarswandelingen in nederland tussen de bosanemonen

Net als in het Wildrijk bij Schagen is het Hallerbos een plek die wordt gedomineerd door paarse wilde hyacinten. De bloemenzee start meestal eind april en bereikt binnen 10-14 dagen zijn hoogtepunt (eind april/begin mei). Het glooiende landschap en het frisse groen van de jonge uitlopende beukenbomen maken dit bos extra mooi.

Wil je het Hallerbos begin april bezoeken? Grote kans dat je dan veel witte bosanemonen ziet.