Tips voor wandelen met een baby

Jong geleerd is oud gedaan. Wandelen is leuk én gezond! Zodra ik weer een beetje mobiel was na de bevalling ging ik wandelen met de baby. Eerst nog rondjes door de wijk, maar al snel trok ik met de kleine meid de natuur in. 

Wat zijn mijn ervaringen met wandelen met een baby? 

De kleine reiziger was nog geen week oud of ik werd al door de kraamhulp naar buiten geschopt om te wandelen. Ik kon nog nauwelijks de trap af lopen en alles onder mijn navel deed pijn. Maar met de dag werd mijn rondje groter en begon ik meer plezier te krijgen in het wandelen met een baby. En de kleine reiziger vond het buiten zijn ook leuk – denk ik.

Een kinderwagen of een draagzak?

De kleine reizigers was nog geen twee weken oud, toen ik mijn eerste draagzaak aanschafte. Het werd de Marsupi Breeze, een kleine en compacte draagzak die ook goed te gebruiken is bij hoge temperaturen. Dat was niet onbelangrijk: de kleine reiziger is geboren in een zomer dat het meerdere weken achter elkaar tegen de 40 graden liep. Ik heb haar dagelijks uren gedragen, niet alleen tijdens het wandelen, maar vooral ook in huis. Dragen hielp tegen krampjes. Manlief deed het nachtwerk: hij liep ’s nachts rondjes door de wijk.

Wanneer ik ga wandelen in het bos is een draagzak fijner dan een kinderwagen. Met de draagzak kom je overal, ook wanneer de paden niet verhard zijn. Zo loop ik met de draagzak met gemak over modderige paadjes, klim ik op rotsen of waad ik door een rivier met een baby op mijn buik.

Wandelen met baby: welke kinderwagen?

Met een baby de natuur in gaat makkelijker met de draagzak dan met een kinderwagen. Toch ben ik blij dat ik ook een kinderwagen heb!

Als mini-baby zat mijn dochter uren per dag in de draagzak. Toch heeft de draagzak een nadeel: het kindje kan niet vrij bewegen of rollen. Ik wissel daarom lange wandelingen in de draagzak af met tochten in de wagen. Mijn voorkeur gaat daarbij uit naar een kinderwagen met brede wielen (met gespoten banden) én een in hoogte verstelbare duwstang: manlief en ik hebben niet de zelfde lengte.

Een wandelwagen hoeft niet heel licht te zijn. Sterker nog, een robuuste wagen rijdt fijner op bospaden.

Wandelen met baby: welke draagzak?

De eerste maanden heb ik veel gebruik gemaakt van de Marsupi Breeze, deze draagzak is ideaal voor mini-baby’s tot maat 74-80. De draagzak werkt met klittenband, waardoor beide ouders in luttele secondes de draagzak aan kunnen passen op hun eigen postuur. De baby zit in een ergonomische houding, dat vind ik erg belangrijk.

De Marsupi Breeze heeft geen padding, waardoor ik al snel mijn schouders ging voelen (manlief had nergens last van). Ik ben met drie maanden overgestapt op de Tula Free to Grow. Deze draagzak heb ik gebruikt tot de kleine reiziger 20 maanden was (broekmaat 86-92).

Tip: Ben je niet van plan om veel te wandelen met baby? Een draagzak is ook heel handig (zo niet onmisbaar!) als je wilt vliegen met een baby.

Hoe houd je je kindje in de draagzak op temperatuur?

Er zijn draagzakken in veel soorten en maten, sommige zijn speciaal gemaakt voor de hitte. De Tula draagzak heeft een mesh achterkant, waardoor de baby in de draagzak haar warmte kwijt kan. Deze draagzak heb ik onder andere gebruikt tijdens mijn reis naar Bali met een baby en bij het wandelen in de Taroko kloof in Taiwan.

In de winter moet je juist op de veiligheid letten en zorgen dat de baby niet te veel afkoelt. Ik heb daarvoor een speciale draagjas aangeschaft. Het kindje zit lekker warm in mijn jas en profiteert van mijn lichaamswarmte. Ik koos voor een betaalbare draagjas van BonPrix, deze is niet geschikt voor rugdragen.

In deze blog van KidsTravelService lees je meer over draagjassen.

Welke route ga je wandelen?

In Nederland zijn veel bewegwijzerde wandelroutes die zeer geschikt zijn voor kinderen. Er staat echter niet altijd vermeld of ze ook geschikt zijn voor kinderwagens – dat vind ik persoonlijk best een nadeel!

Gelukkig zijn er verschillende rolstoelpaden die ook geschikt zijn voor kinderwagens. Deze vind je onder andere in de IVN-app.

Hier vind je een aantal leuke korte wandelingen rondom Utrecht.

Een blij kind is een blije ouder

Houd het leuk. Wandelen met een baby kan een uitdaging zijn, ik ben vast niet de enige moeder die de rust in het bos verstoord heeft met een krijsend kind 😉

Slaapt je kindje lekker in de draagzak of in de wagen? Ga dan wandelen wanneer het bijna bedtijd is. Slaapt je kindje het beste thuis in bed? Plan dan een wandeling tijdens het wakkere uurtje. Bij mij werkte wandelen net na de voeding het beste.

Tip: Wees niet te ambitieus. Plan voldoende rustmomenten in voor het kindje om te knuffelen en te spelen.

Paklijst wandelen met een baby

Ik ga niet de deur uit zonder:

  • Eten en drinken voor de baby
  • Een speen
  • Een speeltje voor onderweg
  • Kleding passend bij het weertype
  • Een regenhoes voor de kinderwagen of de draagzak
  • Zonnebrand/zonnebril
  • Telefoon voor de route (en voor noodgevallen)
  • Luiers, doekjes, je-weet-wel

Tof e-book voor ouders

Toen ik begon met wandelen met de kleine reiziger ging ik heel erg op mijn gevoel af. Niks mis met een gezonde dosis moederinstinct! Wil je meer lezer over wandelen met kinderen? Dan is het e-book “Wandelen met kinderen” een aanrader.

Voor maar EUR 8,95 koop je een e-book van maar liefst 57 pagina’s boordevol informatie voor wandelen met kinderen in Nederland. Het inspirerende en vooral ook praktische boek is een bijbel voor ouders met (jonge) kinderen die willen blijven genieten van de natuur. Het boek heeft een duidelijke opbouw: na basale informatie over benodigdheden en veiligheid komen er diverse soorten wandelingen aan bod, ingedeeld per provincie.

Wanneer je gaat wandelen met een baby ben je als ouder redelijk vrij om je route te kiezen – al moet de route begaanbaar zijn voor de kinderwagen wanneer deze mee gaat. Worden de kinderen ouder dan krijgen zij, naar het schijnt, steeds meer een eigen mening. In het boek “Wandelen met kinderen” staat een aantal praktische tips om wandelen leuk te houden voor kinderen. Zo vind je er tips van kabouterwandeling tot street art tours en geocoaching met kinderen. Wandelen met de kinderen was nog nooit zo eenvoudig!

Het e-book “Wandelen met kinderen” gaat niet specifiek over wandelen met een baby. Persoonlijk vind ik dat geen gemis: een baby neem je redelijk makkelijk mee. Kleine kindjes worden groot, en ik durf nu al te concluderen dat ik dit e-book in de toekomst veel zal gebruiken!

Wil je een wandeling met kinderen combineren met bijvoorbeeld een speelbos? Kijk dan ook eens naar leuke boek Speelbossen en familiewandelingen.