Wandelen Utrecht: de Kromme Rijn en Landgoed Niënhof bunnik

Rondom Utrecht liggen verschillende landgoederen en natuurgebieden. Hier lopen verschillende bewegwijzerde wandelenroutes, zowel lange wandelingen als korte wandelroutes. Bij de Niënhof Bunnik komen bos en weiland samen met het oude jaagpad in het Kromme Rijngebied. Een mooie plek om te wandelen in Utrecht.

Wandelen in Utrecht: Landgoed de Niënhof

Landgoed Niënhof Bunnik grenst aan de Kromme Rijn en kenmerkt zich door loofbos en weidelandschap. De Niënhof startte als ‘uithof’ (boerderij) van het klooster Oostbroek. Daarna bouwden de kloosterlingen nieuwe boerderijen: nien hof ofwel Nieuwenhof was een feit. De oude boerderijen wisselden van eigenaar, zijn deels afgebroken, gerestaureerd en weer uitgebouwd. De omgeving is nu een fijne plek voor een korte wandeling rondom Utrecht.

Het informatiecentrum van de Niënhof is gevestigd in de oude koetswoning – het restant van het oude landhuis.

Tip: Lees meer over wandelen in Oostbroek Utrecht.

Natuur Landgoed de Niënhof Utrecht

Op het landgoed ligt een bijzonder loofbos met hoogopgaande essen en eiken. Dit bos bij Utrecht is uit plantkundig oogpunt één van de meest interessante bossen van de provincie. Hier huizen vogels als de ransuil en verschillende spechten- en mezensoorten. De kans is groot dat je tijdens een wandeling het kloppende geluid van de specht hoort!

In de akkers bij het landgoed is soms de patrijs te zien.

De Niënhof grenst aan de Kromme Rijn, een pleisterplaats voor de ringslang, smaragdlibel en ijsvogel. Langs de Kromme Rijn is een rivierarm uitgegraven waardoor processen als sedimentatie en erosie zijn gang kunnen gaan. Dit heeft geleid tot vijf kleine eilanden in de Kromme Rijn, welke deels met bruggen verbonden zijn. De eilanden zijn begroeid met wilgen en elzen. 

Wil je kanoën door het bos in de buurt van Utrecht? Bij Rijnstroom in Utrecht kun je een kano huren

Leuke wandelroutes Utrecht

Landgoed de Niënhof is een interessante plaats om te wandelen omgeving Utrecht. De Niënhof is minder bekend en daarom minder druk dan het nabijgelegen Rhijnauwen en Amelisweerd.

Blauwe route (2,5 kilometer)

Over het landgoed loopt de blauw gemarkeerde ringslangroute. Dit is een korte wandelroute bij Utrecht van 2,5 kilometer. Deze route start in het bos, kijkt uit over de weilanden en volgt tot slot het jaagpad langs de Kromme Rijn. 

Hier lees je meer over deze wandelroute in Utrecht. 

jaagpad krommerijn

Kromme Rijnpad (3-29 kilometer)

De Kromme Rijn kabbelt voort tussen Utrecht en Wijk bij Duurstude. De totale route heeft een lengte van 29 kilometer en is onderverdeeld in een aantal korte etappes die aansluiten op het openbaar vervoer. Het Kromme Rijnpad volgt deel het oude jaagpad Krommerijn en loopt deels over nieuwe wandelpaden.
Wandelen door het oude centrum van Bunnik

Horeca Landgoed Niënhof 

De Ringslang wandeling loopt langs het oude centrum van Bunnik. In Bunnik is voldoende horeca aanwezig.

Een aanrader is ’t Wapen van Bunnik, een familiebedrijf in een oud pand aan de vijfsprong in de Dorpsstraat. 

Landgoed Niënhof Utrecht met kinderen

De Ringslang wandeling voert gedeeltelijk over mul zand en is minder geschikt voor kinderwagens. Onze dreumes heeft een deel van de wandeling zelf gelopen, alvorens ze in de draagzak in slaap viel. Het pontje over de Kromme Rijn is een waar avontuur voor oudere kinderen. Dit pontje verbindt de plaats Bunnik met de bossen bij Bunnik.

In deze blog vind je leuke tips voor een bezoek aan Utrecht met kinderen.

Bereikbaarheid Landgoed Niënhof Utecht

Adres

Landgoed de Niënhof (alternatieve naam: Nieuwenhof Bunnik), Grotelaan 12-16, Bunnik

Bereikbaarheid met het OV

Vanuit Utrecht CS rijdt bus 41 twee keer per uur naar Wijk bij Duurstede. Voor een bezoek aan de Niënhof stap je uit in Bunnik centrum. Vanaf de bushalte is het 900 meter lopen naar de Niënhof.

Let op: de bewegwijzerde wandeling bij Utrecht start bij het informatiecentrum van de Niënhof. Wanneer je net na de brug over de Kromme Rijn in Bunnik het jaagpad naar links neemt, komt je de eerste blauwe paaltjes van de wandelroute al tegen.

Bereikbaarheid met de auto

De Niënhof grenst aan natuurgebied Amelisweerd. Voor het informatiecentrum in Bunnik is een aantal parkeerplaatsen, hier kun je gratis parkeren.

Tegenover de Niënhof aan de Grotelaan vertrekt de Pont van Het Landschap voor vaarexcursies over de Kromme Rijn.