Mooie wandelingen door Petra, de oude stad in de rotsen

Petra is een historische stad in Jordanië, uitgehakt in de rotsen. In één dag kun je de belangrijkste bezienswaardigheden van Petra zien. Wil je de echte schoonheid van Petra ervaren? Laat dan de massa achter je en maak een aantal mooie wandelingen door Petra in Jordanië.

Deze blog beschrijft een aantal wandelingen door Petra die ik heb gemaakt tijdens mijn twee bezoeken aan de historische stad in Jordanië.

De verloren stad Petra

De Nabateense hoofdstad is zo’n 3000 jaar geleden gesticht door Arabische nomaden (de Nabateeën). Zij hebben een stad in de rotsen gebouwd (Petra = rots), een stad die op haar hoogtepunt zo’n  60.000 mensen herbergde. Voortdurende verhoudingen met grote handelsstromen en toenemende welvaart bepaalden haar helleniseren. Ook na inlijving door de Romeinen bleef Petra groeien. De welvaart van Petra was met name te danken aan de strategische ligging: een monopolie op de handelswegen tussen Egypte, Arabië, India en China. Handelaren betaalden tol aan de Nabateeën om hun waren (als mirre, wierook, specerijen en kruiden) te beschermen tegen rovers.

In de 8ste eeuw werd de stad verlaten en pas herontdekt in 1812. Sinds 1985 staat Petra op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Wandelingen door Petra: in de siq

Wanneer je de stad in de rotsen vanaf de hoofdingang (bij het visitors center) wil betreden, moet de eerst door de Siq. Dit is misschien wel een van de mooiste wandelingen door Petra (in ieder geval de bekendste). Langzaam daal ik af richting de verloren stad, de rosten om me heen worden hoger en hoger. De kloof wordt smaller en smaller. Ik word opgenomen in de aarde.

Getrappel van een paardenkar. Een enkele olijfboom. Doelbewust stap ik door.

Een wandeling van 1,2 kilometer door deze smalle kloof in het rotsmassief leidt me naar de verloren stad. Een wandeling die beslist geen straf is, de natuur is  prachtig. De vormen van de rotsen, de kleuren van de mineralen. Op sommige plaatsen is de Siq versierd met eeuwenoude muurreliëfs, deze versieringen ter ere van de goden zijn een voorproefje op wat komen zal.

Ineens wordt Al Khazneh (Treasury) zichtbaar. Dit hoogtepunt van Jordanië is niet voor niks één van de nieuwe wereldwonderen. Ik heb vele foto’s gezien van de Treasury, maar is de eerste glimp die ik opvang overweldigend. Ik voel liefde. De oude schatkamer is geheel uit de rotsen gehakt en versierd tot in het kleinste detail.

Wat. Is. Dit. Mooi.

Waarschijnlijk heeft deze schatkist van de farao, zoals de volledige naam luidt, nooit echt als schatkamer gediend. Wat het wel zou kunnen zijn? Misschien het graf van een rijke handelaar of zelfs een koning. Misschien een tempel, gewijd aan de Griekse godin Nike of Zeus. Hoe dan ook, een prachtig bouwwerk!

de Siq maar dan anders

De wandeling door de Siq naar de Treasury is mooi, maar ook erg toeristisch. Gelukkig is er een alternatief!

Vanaf het Visitor Centre ga ik met een gids naar het uitzichtpunt aan de bovenkant van de Siq. De wandeling is niet heel zwaar, al zitten er een paar steile stukken in. Op sommige plekken moet ik echt op handen en voeten kruipen omdat het pad niet altijd van even goede kwaliteit is.

De uitzichten onderweg maken alles goed. De bijzondere rotsformaties. De bizarre kloven en ravijnen. En uiteindelijk de schatkamer in de diepte. 

Na een kop thee van de gids aanvaard ik de afdaling: het is tijd om de archeologische sites van Petra te ontdekken.

Tip: De wandeling duurt ongeveer 5 uur. Wanneer je weinig tijd hebt, kun je voor het eerste deel een jeep huren.

Al Deir: trekking naar het grootste gebouw in de rotsen

Na een lange dag vol wandelingen door Petra begin ik mijn voeten te voelen. Toch wil ik de duizend trappen naar al Deir, het klooster, omhoog.

De weg naar het al-Deir klooster begint bij het Basin Restaurant aan westkant van Petra. Hoewel de trekking naar al-Deir veruit de populairste trekking in Petra is, laat al snel vele toeristen achter me. De weg naar boven is zwaar, maar niet saai. Onderweg zie ik verschillende tombes en het Lion Triclinium. Ooit moet dit een vruchtbare wadi zijn geweest, maar nu ligt de fontein al jaren droog.

Boven aan de trappen ligt al-Deir, het grootste uitgehakte gebouw van Petra. Het gebouw is maar liefst veertig meter breed. Het klooster ligt zodanig ingebed in de rotswand, dat er alleen door de grote deur licht naar binnen schijnt. Lekker koel in de zomer!

De wandeling naar het klooster duurt 5,5 – 6 uur vanaf het Visitor Centre. Het laatste stuk is vrij zwaar, de rest is prima te doen. 

Jebel Attuf: de hoge offerplaats midden in Petra

Jebel Attuf is niet de hoogste rots in Petra. Op Jebel Attuf zijn weinig historische bezienswaardigheden te bewonderen. Desondanks loont het de moeite om Jebel Attuf te beklimmen.

Deze trekking in Petra start bij het Romeinse amfitheater. Grieken bouwden theaters OP hellingen, Nabateeën bouwden hun theater IN een helling. De bezienswaardigheid in Petra is uitgehakt uit de rotsen. Na een grondige verbouwing en uitbreiding van het theater door de Romeinen bood het plaats aan 8000 man.

Vlakbij het amfitheater leidt een steile trap naar boven naar de rotskloof Zib Attuf, de offerplaats. Deze ligt hoog op een berg, dicht bij de goden. Het altaar is nog duidelijk te herkennen, net als de goten in de rotsen die het bloed van de dierenoffers moesten afvoeren. Ook het zuiveringsbassin, een cirkel in de rots, is duidelijk zichtbaar. Verder is er boven op de berg een aantal zuilen te zien. Deze monolieten zijn verkregen door de omringende rots weg te hakken. Ze symboliseren Dushara en Al Uzza, twee Nabateïsche goden.

Het uitzicht over Petra is adembenemend vanaf deze rots! Pas vanaf deze berg dringt het tot me door hoe uitgestrekt de Siq is en hoeveel gebouwen uitgehakt zijn. Vanaf de Jebel Attuf zie ik het Aäronsgraf in de verte. Dit is het graf waar de broer van Mozes begraven zou liggen. Het witte graf, boven op de Jebel Harun, schittert in de zon.

Deze trekking duurt 3-3,5 uur vanaf de uitgang van de Siq.

Trekking in Petra: de weg naar al-Habis

Achter het paleis Qasr al-Bint verrijst een indrukwekkende rotsmassa. Deze steile wand wordt ook wel de citadel of akropolis van Petra genoemd. Aan de voet van de rotsmassa liggen oude rotswoningen. In de hoogte toornen onvoltooide graven. 

Hoog boven Petra waan ik me alleen op de wereld. Ik kom niemand tegen op een paar geiten en een ezel na. Zo ver als ik kan kijken zie ik resten van de Nabateense beschaving.

Op de top van al-Habis staan resten van een oud kruisvaardersfort en een vergeten offerplaats. 

Petra is deels gebouwd uit zandsteen, deels uit marmer en graniet. De geschiedenis van de stad is opgetekend in tabletten van zandsteen. Logisch, dit materiaal is redelijk zacht, ideaal is om teksten en tekeningen in te verwerken. Helaas zijn veel teksten en tekeningen in het zachte steen met de tijd verloren gegaan. Het is daarom lastig te achterhalen hoe Petra er precies uit moet hebben gezien.

Trekking door Wadi Farasa

Wadi Farasa is een grote kloof. Ooit was dit de toegangsweg naar Petra voor pelgrims. 

Wanneer ik vanuit al-Habis via de Wadi Farasa naar beneden klim kom ik langs het graf van de Romeinse soldaat (genoemd naar een uit de rotsen gehouwen soldaat), het beeldengraf en het tuingraf. Wadi Farassa heeft weliswaar een aantal (resten van) oude gebouwen, maar deze trekking maak je vooral vanwege de landschappen en de natuur. 

Een trekking langs het hoge altaar, al-Habis en Wadi Farasa duurt 3-3,5 uur.

Petra by Night

Ik begeef me in een mysterieuze wereld. Ik ben moe na een dag vol wandelingen door Petra, maar ik heb nog lang niet genoeg van de stad in de rosten. Mijn omgeving is sprookjesachtig verlicht door honderden kaarsjes. Zachtjes flikkeren schaduwen op de rand van de Siq. Ver boven mijn hoofd fonkelen de sterren. Het zijn er duizenden. Het lijkt alsof de aarde zich langzaam om me sluit en het is goed zo.

Wanneer ik de Treasury bereik is het plaatje compleet. Kaarsjes, het gebouw gehouwen uit steen. Pure magie. Helaas ontwaak ik snel uit mijn droom. Ik word gesommeerd om plaatst te nemen op een rieten matje en aan te sluiten bij de massa. Een steen prikt in mijn bips. Tijdens mijn wandelingen door Petra was ik veelal alleen, dit spektakel moet ik met andere delen.

Muziek, verhalen van Bedoeïnen en een korte lichtshow. Dat is Petra by Night.

Praktische tips voor een bezoek aan Petra

 • Een toegangsbewijs voor een dag kost JD 50, voor twee dagen betaal je JD 55 (prijspeil november 2016)
 • Maak je een dagtrip naar historisch Petra vanuit Egypte of Israël? Dan kost je ticket JD 90. 
 • Petra by Night vindt plaats op maandag, woensdag en donderdag. Een ticket kost JD 17.
 • Tussen de Siq en het bassin zijn toiletten en verschillende restaurantjes. Bekijk je Petra vanuit vogelvlucht dan kun je souvenirs en drankjes kopen van vriendelijke bedoeïnen  
 • Draag goede schoenen als je Petra bezoekt  
 • Je kan richting Siq op een paard, een paardenkar brengt je zelfs door de Siq naar de Treasury. Binnen Petra kun je rijden op een ezel of kameel.  

thee petra jordanie

Praktische tips wandelingen door Petra

 • Korte trekkings in Petrs kun je zonder gids maken. Bij het bezoekerscentrum (en online) vind je schematische kaarten
 • Google Street View geeft een impressie van een aantal wandelingen door Petra
 • Een gids voor een lange trekking kun je het beste regelen bij het bezoekerscentrum
 • Heb je weinig tijd? Dan kun je je door een jeep af laten zetten tot het beginpunt van de trekking
 • Neem wat te eten mee. Bij Qasr al-Bint zit een restaurant, op andere plekken kun je alleen snacks kopen
 • Bedouïnen verkopen water en thee. Toch is het slim voldoende water mee te nemen, zeker als je de gebaande paden verlaat
 • Het dragen van goede schoenen is een must tijdens de meeste wandelingen door Petra