Mooie wandelingen rondom Liptovska Mara

Als je denkt aan wandelen in Slowakije dan denk je meteen aan het betoverende Slowaaks Paradijs en de reuzen van het Tatra-gebergte in Slowakije. Een minder bekend paradijsje voor wandelaars in Slowakije is de omgeving van Liptov en het populaire Liptovska Mara.

Liptovska Mara Slowakije

Midden in Slowakije, ingeklemd tussen de Hoge Tatra en de Lage Tatra, ligt de Liptov regio. In het dal tussen de bergketens meandert de rivier de Vah, een zijrivier van de Donau. Hier ligt ook Liptovska Mara (het Meer van Liptov), het grootste stuwmeer van Slowakije.

In de zomer kun je heerlijk zwemmen en watersporten in Liptovska Mara. In de pittoreske dorpen langs het meer zijn op veel plekken bootjes en waterfietsen te huur. De omgeving van Liptovska Mara vormt een fraai decor om te wandelen in Slowakije.

Het weer in Slowakije werkt niet mee tijdens mijn verblijf in de Liptov regio. De zon laat zich amper zien – Centraal Europa is geen zonzekere bestemming. Het mag de pret niet drukken: zelfs op druilerige dagen is het meer erg mooi.

Ik ben blij dat mijn appartement in de Lage Tatra een verwarmd zwembad heeft!

Kvacianska Vallei: wandelen in de Liptov Regio Slowakije

Ik laat mijn bikini thuis en trek mijn wandelschoenen aan.

Direct rondom Liptovska Mara lopen verschillende fiets- en wandelpaden. Omdat ik het leuker vind om door de bergen te lopen, laat ik het meer achter me en rijd ik naar de Kvacianska vallei (Kvacianska dolina). Door de smalle vallei loopt de oude weg die Liptov en Orava met elkaar verbindt.

Vanaf de parkeerplaats volg ik een smal stroompje. Er zijn niet veel bordjes, maar het wandelpad door de bergen heeft weinig vertakkingen. Dat is maar goed ook, want de telefoon heeft niet overal bereik in dit deel van Slowakije. (Tip: download Google Maps of Maps.me als je gaat wandelen in Slowakije.)

Al snel laat ik het smalle stroompje achter me en klim ik omhoog. Het pad ligt bezaaid met rotsen en keien. De peuter vergeet al snel haar vermoeidheid wanneer ze ziet dat ze mag klimmen en klauteren. Het pad slingert tussen de bomen door, er is voldoende schaduw op zonnige dagen. Ik gebruik de bomen om te schuilen voor de regen. Ik passeer verschillende uitzichtpunten, erg mooi!

Ik sta midden in de natuur en ik geniet van de rust om me heen. Het is nauwelijks te bevatten dat er ooit auto’s over het hobbelige pad hebben gereden. Na anderhalf uur wandelen kom ik uit bij een oude Dolny watermolen. De molen is nog in gebruik en voor een kleine donatie kun je een kijkje in de molen nemen.

Rondom de molen huizen nieuwsgierige geiten. Blijkbaar worden de beesten regelmatig gevoerd, ze zijn totaal niet schuw en proberen het eten van pikken als je aan het picknicken bent. De uitgehongerde peuter snapt niet dat ze niet mag eten tussen de geitjes, dus we lopen maar snel verder.

Via dezelfde weg loop ik terug naar de auto.

Deze wandeling in Liptov is zeer geschikt tijdens een vakantie met een peuter naar Slowakije. Het wandelpad is echter niet geschikt voor kinderwagens.

Wil je verder wandelen in Slowakije? Vanuit de watermolen kun je verder lopen naar de Prosiecka vallei. De totale wandelroute duurt ongeveer 5,5 uur.

Vlkolinec: een authentiek dorp in het Tatra gebergte

Vlkolinec is een historische bezienswaardigheid in het Tatra gebergte in de regio Liptov. De wissers van de auto gaan heen en weer, terwijl ik via een slingerweg de bergen in rijd. Al snel sta ik boven de wolken. Ik parkeer de auto en wandel naar het authentieke dorp.

Wil je meer wandelen in Slowakije? Rondom het dorp lopen verschillende bewegwijzerde wandelroute. Vanuit Vlkolinces kun je verschillende toppen van de Slowaakse Tatra bedwingen. Ik heb hier helaas geen ervaring mee: omdat het hard regende ben ik niet verder gekomen dan een korte wandeling door het dorp.

Grotten in de Lage Tatra

De Cave of Liberty is een van de toeristische hoogtepunten van Slowakije. Dit is een van de grotten in de Lage Tatra bij het meer van Liptov. Je kunt deze grotten alleen met een gids bezoeken. ik krijg een rondleiding van anderhalf uur langs de mooiste plekken in de grot. Helaas spreekt de gids geen Engels of Duits en snap ik he-le-maal niks van zijn verhaal. Het mag de pret niet drukken: er is genoeg te zien.

Verschillende mineralen en verschillen in bodemsamenstelling geven de Slowaakse Karst kleur. Tussen de betoverende rotsformaties zijn verschillende ondergrondse meren met heldere kleuren. Het schijnt dat de kleur van de ondergrondse poelen deels wordt veroozaaks door oxiderende muntjes – het zou geluk brengen om geld in het water te gooien. Stalactieten reflecteren in het gifgroene water.

Bezoek je de grotten in Slowakije met kinderen? Kinderen jonger dan vier jaar mogen niet zelf lopen en moeten in de draagzak. Omdat er een aantal lage passages in het ondergrondse gangenstelsel zitten, raad ik een rugdrager of framedrager af. Mijn dochter van drie vindt de Neko Switch draagzak fijn (en ik ook!). 

Liptovska Mara met kinderen

Reis je naar Slowakije met kinderen? Voor kinderen is er veel te doen in de Liptov regio! Aan de noordkant van het meer liggen verschillende aquaparken, waaronder Waterpark Besenova en Tatralandia, het grootste aquapark van Slowakije.

Ook Fantazia Liptov is een leuke activiteit tijdens een reis naar Slowakije met kinderen. Oudere kinderen en tieners zullen zich vermaken in Tricklandia, een themapark vol illusies. Hier is ook een huis waar alles scheef en op de kop staat.

Wandelen in Slowakije: de Hoge Tatra

De Hoge Tatra is een van de mooiste natuurlijke bezienswaardigheden in Slowakije. Door de bergen loopt een uitbreid netwerk van wandelpaden en kabelbanen. Er is een fraai boomkroonpad en er zijn verschillende prachtige bergmeren.

Reis je naar Slowakije met eigen auto? Vanuit de Liptov regio is het 45 minuten rijden naar het Tatra gebergte.

Tip: ik vond het fijn om te ontsnappen aan de drukte en files rondom de Hoge Tatra en te overnachten in de Liptov Regio.

In deze blog lees je meer tips voor een bezoek aan het Slowaakse Tatra gebergte.

Overnachten bij Liptovska Mara

Er zijn veel mooie plekken in Slowakije om te overnachten met uitzicht op het water.

  • Domky U rieky – kleinschalig vakantiepark in Liptovska Tepla met knusse houten huisjes
  • Villapark Vlasky – vakantievilla’s met uitzicht op het meer en bergen. Veel faciliteiten voor een geslaagde familievakantie in Slowakije

Ik besluit om niet direct aan het meer te slapen, maar in de bergen een paar kilometer verderop. Penzion Maluzina is een superfijne accommodatie met ruime familiekamers, een goed uitgeruste (gemeenschappelijke) keuken en een buitenkeuken met BBQ. Als kers op de taart beschikt de tuin over een verwarmd buitenbad, een sauna en een hottub.

Voor (kleine) kinderen is er verderop in de straat een speeltuin. Nieuwsgierige geiten tegevenover Penzion Maluzina zorgen voor extra vermaak.