De mooiste wandelingen in de Soca Vallei

De Soca vallei in Slovenië is een paradijs voor outdoor liefhebbers. In het groene westen van Slovenië kun je ’s zomers raften, suppen, wandelen, fietsen en paragliden. De Soca Rivier stroomt door het hart van de vallei die grenst aan de wilde Julische Alpen met zijn besneeuwde toppen. Ik bezocht deze regio in het voorjaar en maakte een paar mooie (en natte!) wandelingen in de Soca Vallei.

wandelingen in de Soca Vallei Slovenië

Het groene Slovenië heeft alles in zich voor een actieve vakantie. Maar eerlijk is eerlijk, die activiteiten zijn behoorlijke prijzig en daarmee niet geschikt voor budgetreizigers. Bovendien kun je sommige activiteiten in de Soca Vallei alleen in de zomermaanden ondernemen.

Niet getreurd, in de Soca Vallei ligt een aantal spectaculaire wandeltochten voor elk niveau.

Ik bezocht de Soca vallei eind april. Ik heb ontzettende pech gehad: het regende dagen achter elkaar mer een record van 200 millimeter regen. Dat is meer dan in Nederland in de natste maand! De foto’s bij deze blog zijn geen doorsnee fotomateriaal van de omgeving.

wandelen soca slovenie

Wandelroute Soca Trail: een van de mooiste wandelingen in Slovenië

De smaragdgroene Soca rivier wordt door velen de mooiste Alpine rivier van Europa genoemd. De rivier stroomt langs smalle kloven en steile pieken. Langs de rivier loopt een populaire wandelroute, de Soca Trail. Deze route in Slovenië is zo’n 16 kilometer lang en heeft niet veel hoogtemeters: dit is een eenvoudige wandeling om te genieten van de natuur in Slovenië.

Ik heb deze trail niet gelopen. Deze staat op mijn bucketlist voor mijn volgende Slovenië reis. Hieronder deel ik een aantal korte wandelingen in de Soca Vallei

Tolmin Kloof wandeling: de kloof waar de rivieren samen komen

Net ten noorden van het plaatje Tolmin Slovenië ligt de gelijknamige Tolmin Kloof (Tolmin Gorge). Op de plek waar de rivier de Tolminka en de Zadlasica samenkomen is de Tolmin kloof ontstaan. Deze kloof aan de zuidkant van Triglav National Park is ruim 60 meter diep. Bezoek je Soca? Tolmin mag je zeker niet overslaan! Dit is namelijk een van mijn favoriete wandelingen in de Soca Vallei.

Bij de ingang van de kloof krijg je een handige kaart met alle interessante punten aangegeven. In de kloof zelf staan bordjes die de weg wijzen. Een van de bekendste bezienswaardigheden van Tolmin is de Medvedova Glava, een steen in de vorm van een berenkop geklemd tussen de rotsen.

Houten bruggetjes verbinden watervallen, grotten en de bron van de rivier. Dit is een fraaie wandeling van ongeveer 2,5 kilometer over steile trappen, wortels van hoge bomen en uitgeslepen rotsen. De natuur in Slovenië is overweldigend!

De wandeling eindigt bij de Devil’s bridge. Vanaf deze brug kijk je terug de kloof in. In de diepte zie je de watermassa en de wandelpaden.

Tip: Een wandeling door de Tolmin duurt ongeveer anderhalf uur. De toegang bedraagt 4 euro.

tolmin kloof slovenie

Wandelen naar de Kozjak waterval bij Kobarid

Vlak bij Kobarid ligt de Kozjak waterval, een de mooiste watervallen van Slovenië. De wandeling start bij de parkeerplaats net voorbij de Napoleonburg. (Dit is betaald parkeren.) Het eerste deel van de wandeling leidt stroomopwaarts langs de Soca Rivier.

De Kozjak waterval komt niet direct uit in de Soca rivier. Om bij de waterval te komen wandel je door het bos langs kleine stroompjes en watervalletjes. Het landschap is betoverend, zeker als het net geregend heeft.

Ik ving een glimp op van de waterval, ver voor mij uit. Ik heb de waterval niet van dichtbij kunnen zien: de houten loopbrug was weggeslagen door de kolkende watermassa. 

Toegang Kozjak Waterval: vier euro. Gratis als je op de camping staat (je gaat dan via de hangbrug naar de waterval).

Wandelen naar het Tolmin kasteel

Het Tolmin kasteel toornt ver boven het stadje Tolmin uit. Het kasteel is eigenlijk niet meer dan een ruïne: alleen de buitenmuren staan nog overeind. Op het kasteel pronkt de Sloveense vlag.

Aan het eind van de middag is de route naar het kasteel erg populair onder lokale renners: er loopt een fit trail met diverse oefeningen. Bordjes geven wandelaars en joggers informatie over de flora en fauna van het gebied.

Eenmaal boven heb je een 360-graden uitzicht over Tolmin, de bergen en een groot deel van de vallei. Alleen al voor dit uitzicht zou je de heuvel moeten beklimmen.

Tip: Mirre heeft een leuke blog geschreven over diverse outdooractiviteiten in de Soca vallei. Op haar foto’s zie je meteen hoe de vallei er meestal uit ziet. Een stuk kleurrijker!

Ik heb een beetje getwijfeld of ik deze blog wilde schrijven. De regen heeft een stempel op mijn verblijf gedrukt en ik heb geen adembenemende foto’s van azuurblauw water kunnen maken. Aan de andere kant: een blog moet de waardigheid spreken (vind ik) en wandelen door de Soca vallei is altijd de moeite! 

Tip: Wil je wandelen in Slovenië combineren met cultuur? Bezoek dan ook Bovec in de Soca Vallei.