Heuvelrughike etappe 1: van Huizen naar Hilversum (18km)

De Heuvelrughike is een meerdaagse wandeling over de Heuvelrug in Noord-Holland en de Utrechtse Heuvelrug. De wandeling start aan de oevers van van het Gooimeer in Huizen en eindigt aan de voet van de Grebbeberg bij Rhenen. De Heuvelrughike heeft een lengte van ruim 92 kilometer. Heuvelrughike etappe 1 gaat van Huizen naar Hilversum en heeft een lengte van 18 kilometer.

wandelgids voor de heuvelrughike etappe 1

Tip: bestel hier de handige wandelgids voor de Heuvelrughike.

Heuvelrughike etappe 1 : Ruimte en rust in de randstad

Ik houd van wandelen. De afgelopen jaren heb ik veel mooie bewegwijzerde wandelingen mogen maken op de Utrechtse Heuvelrug en door de heide van Hilversum. Nu is het tijd voor iets anders: de Heuvelrughike is mijn eerste meerdaagse wandeling in Nederland.

Vandaag start mijn wandeling door de natuur op het meest noordelijke deel van de Heuvelrug, het pittoresk Huizen. Via bos en heide loop ik naar Hilversum, een wandeling van ongeveer 18 kilometer. De wandeling is zo ontworpen dat je vooral over onverharde wegen loopt en de bebouwing ver achter je laat. Dat is bijzonder, zo midden in de Randstad.

start van heuvelrughike etappe 1 bij huizem

De Heuvelrughike is helaas niet gemarkeerd. In de wandelgids van de Heuvelrughike staat de route beschreven én er zijn handige QR-codes naar de GPX-track van de route. Persoonlijk zou ik paaltjes fijner vinden, omdat ik nu (te) veel met mijn telefoon in mijn hand loop.

Hier lees je meer over etappe 2, etappe 3etappe 4 en etappe 5 van de Heuvelrughike.

Het Nautisch Kwartier van Huizen

De Heuvelrughike start in de haven van het engdorp Huizen. In de negentiende eeuw was Huizen een belangrijk vissersdorp. Bijna tweehonderd botter hadden in Huizen hun thuishaven. Vanwege de gunstige ligging aan de Zuiderzee werd er in Huizen een kalkfabriek gebouwd, waar met behulp van schelpen en zand van de Utrechtse Heuvelrug kalkzandsteen werd gemaakt.

de haven van huizen

Voor ik begin met de Heuvelrughike etappe 1 loop ik een rondje over de stuwwallen loop ik een rondje door de haven van Huizen. De vier kalkovens van Huizen uit de negentiende eeuw zijn een industrieel monument.

Je hoeft niet hongerig aan de wandeling te beginnen, want in de oude kalkovens zit een restaurant.

Ik woon dicht bij Huizen, het startpunt van Heuvelrughike etappe 1. Ik slaap dan ook thuis. Natuurlijk kun je ook bij het startpunt van de route overnachten, bijvoorbeeld hier.

wandelen in het bos op de heuvelrug

Door de bossen rondom Huizen

Ik verlaat Huizen en loop langs het Gooimeer. De oevers zijn bedekt met rietkragen en wilgenstruiken. Aan de rand van het bos ligt de Aalberg, een kleine heuvel met een weids uitzicht over het Gooimeer en Almere aan de overkant. Via oude bossen en bossen met sparren loop ik in een grote boog om Huizen heen, op naar de heide van de Heuvelrug.

Heuvelrughike etappe 1 buigt af in zuidelijke richting. Aan de zuidkant van Huizen ligt het Huizer Eng, een afwisselen gebied met bos en kleine akkers dat de overgang vormt van het dorp Huizen en de Tafelbergheide.

heide bij de tafelberg

Wandelen op de Tafelbergheide

Het is maart en er is geen bloeiende heide. Dat mag de pret niet drukken, want de Tafelbergheide is het hele jaar erg mooi!

Op de Tafelbergheide ligt de tafelberg, het hoogste punt van ’t Gooi (39,2 meter). Deze mooie plek in Noord-Holland wordt al eeuwenlang gebruikt als uitzichtpunt. De hoogteverschillen op de Heuvelrug zijn ontstaan tijdens de voorlaatste ijstijd. De verste uitlopers van het poolijs reikten toen tot Midden-Nederland en stuwden daarbij het onderliggende land op tot enorme stuwwallen.

Naast de Tafelberg ligt de Eendracht, een goede plek voor lunch tijdens de Heuvelrughike.

jenny op de tafelberg

Noorderheide

De schaapskooi van de Blaricummerheide bij de Tafelberg is verlaten: de schapen zijn in het vroege voorjaar uit logeren om te lammeren.

Na een lekkere venkelburger hervat ik mijn wandeling. Ik loop op de Noorderheide, een smalle heidestrook bij Blaricum. Het Landerhoogt Ecoduct verbindt de Noorderheide met de Westerheide bij Hilversum. Grappig, het ecoduct is zó breed dat je nauwelijks door hebt dat je over de A1 loopt, de belangrijke verbindingsweg tussen Amersfoort en Amsterdam.

Langs het ecoduct staan de eerste bomen in bloei. Ik geniet van de roze en witte bloesem.

bloesem op de heuvelrug

De heide rondom Hilversum

Mijn oog valt op de zendmast van Hilversum in de verte, ik kom op bekend terrein. Even later zie ik de markering van het Voetstappenpad Hilversum, een mooie gemarkeerde rondwandeling van 25 kilometer. Deze heb ik vorig jaar gelopen.

Op de Westerheide bij Hilversum sta ik ineens oog en oog met een aantal wilde runderen. Leuk! Bijna alle natuurgebieden van vandaag hebben waarschuwingsborden en wildroosters, maar de wilde runderen lieten zich niet zien. Nu zie ik er meteen een stuk of zes. Erg actief zijn de runderen niet, ze liggen loom in de droge heide.

op de bloeiende heide bij hilversum

Van La Place loop ik over de Zuiderheide naar theehuis ’t Bluk. Hier loop ik verkeerd: ik ken de kortste weg, maar de Heuvelrughike verlaat het gebaande pad en loopt via een kleine omweg. Door een navigatiefout maak ik van de kleine omweg een grote omweg. Oeps.

Eenmaal bij ’t Bluk strijk ik neer voor een taartje. Dat heb ik verdiend.

jenny op de heide bij hilversum

Wandelen in het bos in Hilversum

Vanuit ’t Bluk is het niet ver meer naar de parkeerplaats bij Speelbos ’t Laer, waar mijn auto staat. Ik ben een beetje stram na de korte pauze, maar al snel heb ik de smaak te pakken en stuif ik de zandduin op. Het pad voert vlak langs het rustgebied van de heide, met in de verte de vennen van het Laarder Wasmeer. Hier werden vroeger de schapen gewassen, tijdens mijn wandelingen badderen de wilde runderen er.

Langzaam neemt de begroeiing toe en maakt de heide plaats voor bos. Heuvelrughike etappe 1 zit erop!

Tip: In deze blog lees je een compleet overzicht van alle etappes van de meerdaagse Heuvelrughike (met leuke tips om te lunchen en te overnachten!)

Lunchen op de heuvelrug

Langs de eerste etappe van de Heuvelrughike is de horeca goed vertegenwoordigd. Onderweg hun je hier lunchen.

  • Fletcher Restaurant – ontbijten aan de start
  • Café Theehuis Bos en Hei – theehuis aan de zuidkant van Huizen
  • De Eendracht Blaricum – sfeervol pand met een groot terras met uitzicht over de Tafelbergheide
  • De Groene Afslag – de circulaire hub van regio Gooi en Vechtstreek vlak bij het Laarderhoogt Ecoduct
  • La Place – het bekende restaurant heeft een vesting bij de Westerheide Hilversum
  • Theehuis ’t Bluk – supergezellig theehuis op het mooiste stukje (Zuider)heide in het Gooi
taart eten bij 't bluk

Overnachten tijdens de Heuvelrughike

Bij de start

Op de Westerheide (na 13-14 km)

eind van heuvelrughike etappe 1

Bij de Zuiderheide (na 16 kilometer)

Bij het einde/in Hilversum (na een stukje met de bus)