De Heuvelrughike is een meerdaagse wandeling over de Heuvelrug in Noord-Holland en de Utrechtse Heuvelrug. De wandeling start aan de oevers van van het Gooimeer in Huizen en eindigt aan de voet van de Grebbeberg bij Rhenen. De Heuvelrughike heeft een lengte van ruim 92 kilometer. Heuvelrughike etappe 4 is 19 kilometer lang en loopt van Doorn naar Amerongen.
Tip: bestel hier de handige wandelgids voor de Heuvelrughike.
Heuvelrughike etappe 4: bijzonder overnachten in Utrecht
De Heuvelrughike is mijn eerste meerdaagse wandeling in Nederland. Tijdens het Paasweekend loop ik de laatste drie etappes van de Heuvelrughike. De Heuvelrughike is geen rondwandeling, je eindigt niet op dezelfde plek als waar je start. Dat is leuk omdat je geleidelijk de landschappen ziet veranderen, maar het is lastig met vervoer. Ik heb geen zin om lang in de bus te zitten, daarom overnacht ik onderweg op leuke plekjes op de Utrechtse Heuvelrug.
Hier lees je meer over etappe 1, etappe 2 en etappe 3 van de Heuvelrughike.
Heuvelrughike Etappe 4 begint in de Kaapse Bossen Doorn en voert via Boswachterij Leersum naar Amerongen.
De Heuvelrughike is niet gemarkeerd. In de wandelgids van de Heuvelrughike staat de route beschreven én er zijn handige QR-codes naar de GPX-track van de route. Persoonlijk zou ik paaltjes fijner vinden, omdat ik nu (te) veel met mijn telefoon in mijn hand loop.
De Kaapse Bossen Doorn
Ik word wakker in mijn houten huisje in Doorn. Ik heb geslapen als een roos, de vogels fluiten al uit volle borst. Na een eenvoudig paasontbijt pak ik mijn tas in en ga ik aan de wandel. Het belooft opnieuw een zonnige dag te worden.
Note to self: ook in Nederland moet je zonnebrand in je tas stoppen.
De Kaapse Bossen in Doorn zijn erg populair onder wandelaars in Utrecht. Vanaf de parkeerplaats de Leersumsestraatweg (Kaap Doorn) en de parkeerplaats bij Chalet St. Helenaheuvel lopen verschillende gemarkeerde rondwandelingen. De meeste paaltjesroutes passeren Uitkijktoren Kaapse Bossen, een leuke bezienswaardigheid op de Utrechtse Heuvelrug. Deze toren is 25 meter hoog en op zonnige dagen overzie je de hele Utrechtse Heuvelrug.
Tip: Vooral in de herfst, wanneer de bladeren gekleurd zijn, is het uitzicht over de boomtoppen weg mooi.
Officieel begint de Heuvelrughike Etappe 4 bij Hotel Landgoed Zonheuvel. Ik besluit echter om vanuit de Berghut meteen naar Uitkijktoren de Kaap te lopen.
Het bos ontwaakt uit zijn winterslaap. De oude beukenbomen langs de statige lanen beginnen weer bladeren te vormen. De andere bomen blijven niet achter. In de bomen is nu slechts een groene waas, over een paar weken zal alleen groen zijn.
Tip: In deze blog lees je een compleet overzicht van alle etappes van de meerdaagse Heuvelrughike (met leuke tips om te lunchen en te overnachten!)
Bij Landgoed de Ruiterberg ben ik even in de war. Het poortgebouw is een fraai bouwsel in Delfse stijl, met witblauwe zandlopers op de luiken voor de ramen. Aan weerszijden van het gebouw steken ronde torens de lucht in.
Mag ik echt door de markante ingang? Ja dus! Sterker nog: hier lopen verschillende gemarkeerde wandelingen met een lengte van 1,8 tot 9 kilometer. Ik kom zeker een keer terug wanneer de lange lanen met rododendrons in bloei staan.
Tip: bij het monumentale boswachtershuis kun je zelfgemaakte honing kopen.
Via een gemengd bos loop ik verder in oostelijke richting. Het Kaapse Bos, het Doornse Bos en Boswachterij Leersum vormen een aaneengesloten natuurgebied in Utrecht.
Wandelen op het Leersumse Veld
Het Leersumse Veld is ontstaan in de ijstijd. Door ontbossing en overbeweiding is een gebied van stuifzand en heide gevormd. Veenafgravingen in de achttiende eeuw zorgden voor de vorming van de Leersumse Plassen ontstaan, een walhalla voor vogelaars. (Er is een vogelkijkhut bij de derde plas.)
De Heuvelrughike voert door het Leersumse Veld en langs de Leersumse Plassen. Helaas gaat het grootste deel van de wandeltocht niet vlak langs de plassen: dat kan niet vanwege broedende vogels. Toch geniet ik van de blauwe veenplassen, die soms wat dichterbij liggen en soms wat verder weg.
Via de Leersumse plassen en het bos beland ik opnieuw op de heide, deze hoort ook bij Boswachterij Leersrum. Bij Molecaten Park Landgoed Ginkelduin steekt ik de weg over: Amerongen is in zicht.
Zuilensteinse Berg
De stuwwal Utrechtse Heuvelrug heeft verschillende toppen, de Zuilensteinse Berg is er eentje van. Via een prachtig bos (en een mulle ondergrond) klim ik naar te top van de Zuilensteinse berg. De heuvel is 52 meter hoog.
Daarna gaat de wandeling vooral bergafwaarts: via een prachtige laan met statige bomen loop ik naar Kasteel Zuylestein net buiten Amerongen. Het kasteel ligt midden in een fraai landgoed met een moestuin uit de zeventiende eeuw. Blijkbaar scharrelen hier bosvarkens rond, als ik dat geweten had was ik vast even op visite gegaan.
In plaats daarvan loop ik via weilanden afgezet met beukenhagen richting kasteel Amerongen. Daar stopt mijn wandeling voor vandaag. Heuvelrughike etappe 4 zit er op! Morgen ga ik verder met mijn wandeltocht op de Utrechtse Heuvelrug.
In deze blog lees je meer over etappe 5 van de Heuvelrughike.
Lunchen op de heuvelrug
- Chalet St. Helenaheuvel in de Kaapse Bossen
- Bar Restaurant het Leersumse Veld in Leersum (aan de oostkant van de plassen)
- Lorijn Zuilensteyn bij Landgoed Zuilensteyn/Amerongen
- Frans Restaurant de Rode Leeuw no 35 in Amerongen
- Restaurant Hotel Buitenlust Amerongen
Overnachten tijdens de Heuvelrughike etappe 4
Bij de start in Doorn
- De Berghut (aanrader!)
- Hotel Landgoed Zonheuvel
Bij Boswachterij Leersum (na 14 km)
- Molecaten Park Landgoed Ginkelduin