Heuvelrughike etappe 5: van Amerongen naar Rhenen

De Heuvelrughike is een meerdaagse wandeling over de Heuvelrug in Noord-Holland en de Utrechtse Heuvelrug. De wandeling start aan de oevers van van het Gooimeer in Huizen en eindigt aan de voet van de Grebbeberg bij Rhenen. De Heuvelrughike heeft een lengte van ruim 92 kilometer. Heuvelrughike etappe 5 is 20 kilometer lang en voert van Amerongen naar Rhenen.

Tip: bestel hier de handige wandelgids voor de Heuvelrughike.

heuvelrughike wandelgids etappe 5

Heuvelrughike etappe 5: het eind van mijn meerdaagse wandeling in Nederland

De Heuvelrughike is mijn eerste meerdaagse wandeling in Nederland. Er zijn vijf etappes van 18-20 kilometer. De etappes eindigen niet op de plek waar ze beginnen, wat enige planning vraagt. De eerste twee etappes loop ik als dagtocht, de laatste drie etappes tijdens het Paasweekend met een aantal leuke overnachtingen op de Utrechtse Heuvelrug.

Heuvelrughike Etappe 5 begint in Amerongen en voert via oude tabaksschuren en de afgravingen bij Kwintelooijen naar de Grebbeberg bij Rhenen.

De Heuvelrughike is niet gemarkeerd. In de wandelgids van de Heuvelrughike staat de route beschreven én er zijn handige QR-codes naar de GPX-track van de route. Persoonlijk zou ik paaltjes fijner vinden, omdat ik nu (te) veel met mijn telefoon in mijn hand loop.

Tabak in Amerongen

Ik word wakker met de geur van geroosterd brood. Er zijn vervelendere manieren om wakker te worden! Ik schuif aan in de knusse ontbijtzaal van B&B het Gasthuys. De B&B is gevestigd in een oude villa met een romantische uitstraling en een prachtige tuin vol bloeiende bloemen. De villa is ingericht net oog voor detail, zelfs de paasversiering is nostalgisch.

Na een heerlijk ontbijtje ga ik aan de wandel. Ik ben klaar voor Heuvelrughike etappe 5, het is alweer de laatste etappe.

Ik werp een laatste blik op Kasteel Amerongen en sla af in het groen. Hoewel de Utrechtse Heuvelrug vrij dicht bevolkt is, is de wandelroute in Utrecht zo ontworpen dat je onderweg nauwelijks bebouwing en niet veel verharde wegen ziet. Langs weilanden loop ik naar de monumentale Tabaksschuur van Amerongen en wandel ik door het Amerongse Bos.

Het Amerongse bos is het oudste bos van de Heuvelrug, met bomen die soms meer dan 100 jaar oud zijn. Op de Amerongse Berg zijn resten van grafheuvels uit de Bronstijd gevonden.

Ik vind het begin van de wandeling pittig. Het is de derde wandeldag en ik heb moeite om in mijn ritme te komen. Ik sleep mezelf de Amerongse Berg op. Na twee zonnige dagen is het bewolkt, waardoor het landschap wat monotoon oogt. (Dit gevoel wordt versterkt door een bruine deken van achtergebleven herfstbladeren op de grond.)

Ik daal de Amerongse Berg af richting het Egelmeer, een drassig gebied omgeven met bos en heide.

De bossen van de Utrechtse Heuvelrug

Ik wandel verder door verschillende bossen, waaronder de bossen van Prattenburg. Landgoed Prattenburg zit ingeklemd tussen de grens van Veenendaal en de jeugdherberg van Elst. Het gevarieerde bos bestaat uit smalle paden, brede lanen, grove dennen, Amerikaanse eiken en nog veel meer soorten bomen. (Het mooie kasteel van Prattenburg heb ik niet gezien tijdens deze wandeltocht.)

En dan is er een stukje heide. Terwijl ik omhoog klim moedigt een dame me aan. Zie ik er zo vermoeid uit? Ik ben bijna op de helft.

Utrechtse Heuvelrug: wandelen in Kwintelooijen

Een van de mooiste stukjes tijdens etappe 5 van de Heuvelrughike is recreatiegebied Kwintelooijen. In de jaren ’70 is hier zand afgegraven en er zijn verschillende recreatiepools. Vanaf de rand van het terrein heb je een fantastisch uitzicht over de Gelderse Vallei.

Een trap van 169 treden scheidt het uitzichtpunt van Kwintelooijen met de gebruikelijke ingang van het gebied. Stiekem vind ik het niet erg dat deze trap niet op de route van de Heuvelrughike ligt.

De Paasheuvel

Mensen vinden dat raar, dat ik geen paaseieren ga zoekena maar een meerdaagse wandeling in Nederland ga maken met pasen. Mensen vinden me dapper dat ik drie dagen alleen ga wandelen. Ik vind mezelf niet dapper en al helemaal niet zielig.

Tot mijn verbazing sta ik ineens bij de Paasheuvel van Rhenen. Zo heb ik toch een beetje Pasen 😉 De Paasheuvel is het middelpunt van de eerste bosaanleg van 1750. Ooit stond op de heuvel een achthoekige theekoepel. Later stond er een kastanje. Nu staat er helemaal niks op de heuvel en is het niet meer dan een verhoging met uitzicht over de brede lanen van de barokke tuin en het bos van Landgoed Lemmerstein.

Waarom de Paasheuvel zo heet? Ik heb werkelijk geen idee!

Ik loop verder via de Leemkuil Rhenen en verschillende stadsbossen. Hier kun je de wandeling pauzeren en overnachten in dit leuke Tiny House

Ineens zie ik bebouwing en via het groen loop ik Rhenen binnen. Het voelt een beetje raar om ineens weer in een stad te zijn. Maar gelukkig voert de Heuvelrughike ook in Rhenen langs mooie groene plekken: al snel loop ik langs de uiterwaarden en de Rijn.

Wandelen Utrechtse Heuvelrug: de Grebbeberg

Het eind is in zicht. Aan de westkant van Rhenen doemt de Grebbeberg voor me op. Ik heb niet helemaal goed op mijn telefoon gekeken voor de route en ik sta ineens onder aan een lange metalen trap. Een groepje wandelaars loopt met bepakking een aantal keer de trap op en neer als hoogtetraining. Ik besluit hun voorbeeld niet te volgen – ik loop slechts een keer omhoog.

Bovenaan de trap beland ik al snel op de oorspronkelijke route. Door de bomen vang ik een glimp op van de Blauwe Kamer en de Rijn onder me. Voor het eerst deze dagen ben ik blij dat de bomen nog niet veel bladeren hebben: dit uitzicht had ik niet willen missen.

Het mooiste uitzicht heb je echter vanaf het uitzichtpunt bij de Koningstafel op de Grebbeberg.

Via een steile metalen trap daal ik af naar het fietspad op de Cuneralaan. Dit is het eindpunt van de Heuvelrughike, op de Grebbenweg kun je een bus naar het treinstation van Rhenen nemen.

Lunchen op de Heuvelrug

  • Restaurant Hotel Buitenlust Amerongen
  • Mas Montagne op de Amerongse Berg
  • Residence Rhenen in een voormalige Oranjerie (tussen het Prattenburgse Bos en Kwintelooijen)
  • Koning van Denemarken in Rhenen
  • Moeke Rhenen

Overnachten tijdens de Heuvelrughike etappe 5

Slapen in Amerongen

Aan de westkant van Rhenen (na 14 km)

In Rhenen aan het eind van Heuvelrughike etappe 5

Tip: In deze blog lees je een compleet overzicht van alle etappes van de meerdaagse Heuvelrughike (met leuke tips om te lunchen en te overnachten!)