Wandelen Utrecht: het Verdronken Bos van Schalkwijk

In de Kromme Rijnstreek op het Eiland van Schalwijk ligt een bijzonder bos: het Verdronken Bos. Er lopen verschillende afwisselingen wandelroutes rondom het Verdronken Bos Schalkwijk in Utrecht. In deze blog lees je er meer over!

Verdronken Bos Schalkwijk

Het Verdronken Bos? Dat klinkt mysterieus!

Het verdronken bos ligt op het Eiland van Schalkwijk, een eiland in de polder omringd door de Lek, het Lekkanaal en het Amsterdam-Rijnkanaal.

Langs de Schalkwijksewetering stond ooit een prachtig bos. Door problemen met de afwatering rondom de Schalkwijksewetering kwam na zware buien het bos volledig blank te staan. Wanneer de buien voorbij trokken en de zon weer in kracht toe nam, bleef het water liggen.

Ruim tien jaar geleden is besloten het bos bij Schalkwijk opnieuw in te richten als wateropslag. Door het bos onder te laten lopen werd de schade door wateroverlast beperkt. De bomen zijn toen verdronken en stierven langzaam af. De kruinen verdwenen en alleen stukken stam steken nog boven het wateroppervlakte uit.

Het verdronken bos is nu een leuke bezienswaardigheid in de provincie Utrecht. Er loopt een vlonderpad door het Verdronken bos. Met een beetje geluk zie je bijzondere dieren als de zilverreiger en de ijsvogel.

Wandelen Verdronken Bos: leuke routes

Spoiler alert! Het Verdronken Bos in Schalkwijk is niet groot. Je loopt via een vlonderpad in een kwartier door het bos.

Er lopen verschillende mooie wandelroutes op het Eiland van Schalkwijk. Deze wandelingen in de omgeving van Utrecht kun je combineren met het Verdronken Bos in Schalwijk.

Ik wandelde het Klompenpad Vuylcoppad een mooie route in Utrecht. Hieronder vertel ik meer over deze wandeling.

Wandelroute Verdronken Bos: Klompenpad Vuylcoppad

Op een zonnige ochtend parkeer ik mijn auto bij TOP in Schalkwijk. Er is meer dan voldoende plek om te parkeren, dat is fijn. Ik kijk verlekkerd naar een uithandbord, in het restaurant naast de parkeerplaats worden ijsjes verkocht! Ik spreek mezelf vermanend toe: nu even geen ijs, Jenny, eerst wandelen!

Ik hoef niet lang te zoeken totdat ik de eerste blauwe bordjes van Klompenpad Vuylcoppad in beeld krijg. De route is in twee richtingen te lopen: ik loop met de klok mee. Zo bewaar ik het hoogtepunt van de wandelroute, het Verdronken Bos Schalkwijk, tot het laatst.

Het klompenpad voert me langs de rivier Lek naar het centrum van Schalkwijk met zijn oude huizen boerderijen. De Sint-Michaëlkerk toornt uit over het dorp, de hoge toren van de neogotische kathedraal zal mijn baken zijn tijdens bijna de hele wandeling. Ik steek ik tussen de huizen door het weiland in. Dit is het mooie buitengebied van Schalkwijk. Ik wandel langs een lint van boerderijen en geniet van de weidse uitzichten.

Op ongeveer een derde van de route passeer ik een trekpondje. Dit is leuk! Na mijn beenspieren moeten ook mijn armen wat doen 😉 Naast het pondje ligt het kunstwerk Geheim van Man en Paard, het werk dat refereert aan de Hollandse Waterlinie.

eiland schalkwijk wandelen

Deze wandeling naar het Verdronken Bos loopt vooral langs verharde wegen met oude boerderijen en door weilanden, een beetje schaduw is meer dan welkom. Ik ben dan ook blij wanneer de wandeling bij Schalkwijk het bos in duikt – wat staan hier veel eikenbomen. Om eerlijk te zijn houd ik sowieso meer van wandelen in het bos dan van wandelen door de polder.

En dan ineens zie ik waarvoor ik gekomen ben: en knik in het pas en daar is het Verdronken Bos bij Schalkwijk. Wat een mooie plek in Utrecht.

Dan loop ik terug naar de auto.

Overige bezienswaardigheden bij het Verdronken Bos Schalkwijk (Houten)

Er lopen twee Klompenpaden door de buitengebieden van Schalkwijk. Naast het Vuylcoppad door het Verdronken Bos loopt hier ook het Lint- en Liniepad (9 km) langs de Lek en de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze wandeling gaat langs Fort WKU en fort Honswijk Schalkwijk.

wandelen schalkwijk verdronken bos

Verdronken Bos met kinderen

Het Verdronken Bos is een bijzondere plek in Utrecht die zeker ook bij kinderen tot de verbeelding spreekt.

Op rustige dagen zou je met een kinderwagen of buggy over het vlonderpad kunnen rijden, op drukke dagen is er eenvoudigweg te weinig ruimte voor kinderwagens en buggy’s. Bezoek je het Verdronken Bos in Utrecht met kleine kinderen? Neem dan de draagzak mee! Tijdens de route wisselen verharde (wandel)wegen en onverharde wegen elkaar af.

Praktische info Verdronken Bos

Adres Verdronken Bos Schalkwijk

Verdronken Bos: Kruising Kaaidijk/Elpad Schalkwijk

Parkeren bij het Verdronken Bos

Vlak bij het witte bruggetjes aan de Kraaidijk is een kleine parkeerplaats, deze is vaak vol. Je kunt beter parkeren bij TOP Eiland van Schalkwijk, Provincialeweg 1, 3998 JE Schalkwijk. Hier begint de bewegwijzerde wandelroute Klompenpad Vuylcoppad.