Wandelen in Valbona – de Albanese Alpen op zijn best

Ik zit op mijn balkon. Grote wolken drijven door de bergen, de Valbona vallei is in de ban van de regen. Het regent te hard om lekker te kunnen wandelen in Valbona Albanië. En laat dat dé reden zijn om een bezoek te brengen aan noord Albanië: Valbona is een walhalla voor wandelaars en avontuurlijke reizigers. Vanuit Valbona vertrekken verschillende wandelingen door de Albanese Alpen. Deze afgelegen regio in Albanië is adembenemend mooi.

Reizen in Albanië: de twijfel slaat toe

Ik weet niet wat ik wil. Of eigenlijk weet ik het wel: ik ben afgereisd naar het noorden van Albanië om te wandelen in Valbona in de bergen. Ik wil de frisse lucht binnenlaten in mijn longen en mijn hart en genieten van de natuur. Wat een desillusie, ik zit op mijn balkon en kijk naar de regen. Mijn voet rust op een stoel, zwaar gekneusd – lopen doet zeer.

Ik neem een paracetamol en besluit een stukje te lopen.

Reizen naar de Valbona vallei

Valbona is niet de meest makkelijke plek van Albanië om naar toe te reizen. Vanuit Tirana heb ik een bus naar Shkodra genomen. In Shkodra kun je een bootticket kopen voor de Koman Lake Ferry, één van de mooiste boottochten ter wereld. Na de boot is het nog een klein stukje met een shared taxi van Fierze naar Valbona.

De reis naar Valbona is een van de mooiste routes van mijn Albanië reis. Vooral de boottocht is een aanrader!

Heb je geen zin in de boot? De snelste manier om van Tirana naar Valbona te reizen is via buurland Kosovo

Het dorp Valbona: eten en slapen 

Valbona is klein, heel klein. Het dorp ligt geïsoleerd van de rest van Albanië aan een doodlopende weg. Het dorp leeft landbouw en toerisme, al heb ik nauwelijks toeristen gezien.

Er staan maar een paar huizen in Valbona en er is niet veel accommodatie in Valbona. De dichtstbijzijnde pinautomaat en grote supermarkt ligt een heel eind weg, ergens bij Fierze aan Lake Koman. Gelukkig serveert het restaurant bij hotel Rezidenca voortreffelijke vis. Waar je ook bent: het eten in Albanië is top!

Wandelen in Valbona

Valbona ligt midden in een wandelgebied. Er zijn verschillende lange en kortere tochten door de bergen, langs meren en valleien.

Lopen doet pijn met mijn gekneusde voet, maar ik wil lopen. Vanuit Valbona kun je een aantal lange trekkings maken met veel hoogtemeters of een van de eenvoudige wandelingen maken door de Albanese Alpen. Ik kies voor een simpele wandeling naar een meer in de bergen. Onderweg passeer ik oude boerderijen en woonhuizen. Ondanks de regenval is het water in het meer kraakhelder.

Trekking van Valbona naar Teth Albanië

Daarnaast is Valbona is het startpunt van de Valbona – Teth hike, een van de mooiste trekkings in Albanië. De tocht duurt ongeveer zes uur en voert je door het bergachtige noorden van Albanië. Aan het eind van de onverharde weg en het bergpad ligt het dorp Teth. 

De pas tussen Valbona en Teth is alleen geopend in de zomer. Tijdens mijn bezoek begin mei is de weg nog geblokkeerd door sneeuw.

De trekking van Valbona naar Teth heb ik niet kunnen maken, maar staat zeker op mijn wishlist!