Vlonderpaden Nederland: mooie wandelingen met wat extra’s

Wil je wandelen in Nederland? Deze (gemarkeerde) wandelroutes hebben nét iets extra’s, omdat ze over een vlonderpad, plankenpad of knuppelpad voeren.

Hieronder delen verschillende bloggers hun favoriete wandelroutes over vlonderpaden in Nederland.

Vlonderpad, plankenpad of knuppelpad?

Vlonderpaden, ofwel plankenpadden, zijn ‘zwevende’ constructies boven een drassig of kwetsbaar gebied. De meeste vlonderpaden zijn gemaakt van hout, al bestaan er ook metalen en zelfs kunststoffen vlonderpaden in Nederland.

Op sommige mooie plekken in Nederland zijn er naast vlonderpaden ook knuppelpaden voor wandelaars aangelegd. Hoewel de termen vlonderpad, plankenpad en knuppelpad vaak door elkaar gebruikt worden, wordt vlonderpad gemaakt voor een aaneenschakeling van planken en bestaat een knuppelpad uit boomstammen.

Een vlonderpad is een leuk extraatje tijdens een mooie wandeling. De wandelpaden loodsen mensen door ongerepte gebieden, waarbij kwetsbare natuur beschermd wordt. Bovendien houd je met dank aan een plankenpad je voeten droog.

Wandelen in Drenthe over Plankenpad Dwingelderveld

Het Dwingelderveld is een van de oudste en mooiste natuurgebieden in Nederland. Het plankenpad in Drenthe voert door dennenbossen, moerassen en heide. In het nationale park in Drenthe ligt het grootste natte heidegebied van Europa. De witte wandelroute (5,5 kilometer) bij het Spier is een aaneenschakeling van diverse plankenpaden, heidevelden, beuken- en dennenbos. Op sommige plekken is het plankenpad Dwingelderveld verhoogd en lijkt het net op een bruggetje. In het voorjaar is de kans groot op kwakende kikkers in een van de vele vennen en poeltjes.

Het Spier Plankenpad staat bekend als hét plankenpad van Dwingeloo – dit is ook mijn favoriet. Maar er zijn meer wandelroutes met plankenpaden in het Dwingelderveld, zoals het plankenpad in het Noordeveld bij schaapskooi Achter ’t Zaand.

Tip: In deze blog lees je meer over wandelen in het Dwingelderveld.

NP De Groote Peel: wandelen over het knuppelpad in Limburg en Brabant

In een blog over vlonderpaden mag het Nationaal Park De Groote Peel niet ontbreken. Dit natuurgebied precies op de grens van Limburg en Noord-Brabant is al sinds mensenheugenis een moeilijk begaanbaar moeras. Geen wonder dat hier al vroeg met boomstammen de paden toegankelijk gemaakt werden.

Technisch zijn de paden in NP de Groote Peel geen vlonderpaden, maar knuppelpaden. Het verschil is dat een vlonderpaden van planken gemaakt zijn, terwijl knuppelpaden opgebouwd zijn uit boomstammen.

Nog steeds bestaat een groot deel van De Groote Peel uit drassige en moerassige grond met knuppelpaden. Er is zelfs een heuse knuppelbrug-wandelroute van 3 kilometer, maar ook deze uitgebreidere wandeling in de Groote Peel van 12 kilometer doet de knuppelpaden aan. NP De Groote Peel is daarnaast een bijzonder vogelparadijs. In het broedseizoen (15 maart tot 15 juli) is een deel van het park daarom ook afgesloten.

Vlonderpaden Huis ter Heide Tilburg

Huis ter Heide is een prachtig natuurgebied bij Tilburg. Tussen de weidse vennen, open velden en loofbossen staat een statig wit Landhuis uit 1864. Het heidegebied wordt kort gehouden door een kudde Schotse Hooglanders, de kans is groot hen tegen te komen op weg naar Vlonderpad Huis ter Heide. Er leven bijna honderd runderen in het natuurgebied in Brabant.

Wanneer je de groene wandelroute in Huis ter Heide volgt, maak je kennis met de vennen in het natuurgebied. Deze gevarieerde route gaat over Vlonderpad Huis ter Heide en voert langs twee uitzichtpunten. Als je goed kijkt zie je naast de vlonder wellicht zonnedauw groeien, een zeldzame vleesetende plant.

Het Korenburgerveen in de Achterhoek

Diep verstopt in de Achterhoek, vlakbij Winterswijk, ligt het Korenburgerveen. Dit natuurgebied werd vroeger gebruikt voor de afgraving van turf maar gelukkig mag er tegenwoordig niet meer gegraven worden. Sterker nog, het Korenburgerveen is nu een beschermd natuurgebied waar zeldzaam veenmos groeit. In heel Nederland is nog maar 100 hectare veenmos over en dus is dit gebied van onschatbare waarde. Sinds het Korenburgerveen beschermd wordt en er hard wordt gewerkt aan haar herstel is de zeldzame kraanvogel weer teruggekeerd naar het gebied.

Om de natuur zo min mogelijk te verstoren is er door een deel van het veen een vlonderpad aangelegd zodat je óver het veen loopt in plaats van erop. Na een paar honderd meter verandert het vlonderpad in een zandpad waar het aardig modderig kan zijn. Om te voorkomen dat je wegzakt in de modder zijn op veel stukken zogenaamde knuppelpaden, oftewel paden gemaakt van boomstammetjes, aangelegd. Desondanks zijn goede schoenen een must als je hier gaat wandelen. 

Tip: Meer over wandelen in de Achterhoek lees je op Reisgenie.nl

Vlonderpad Marker Wadden

De Marker Wadden is een eilandengroep in het Markermeer waar de meeste mensen nog nooit zijn geweest. Dat is niet zo gek, want je kunt er pas sinds een paar jaar naartoe. Wandelen op de Marker Wadden is bijzonder, omdat de eilanden tot voor kort nog niet eens bestonden.

Wat de Marker Wadden extra leuk maakt zijn de mooie vogelkijkhutten en de vlonderpaden. Deze paden zijn aangelegd omdat het eiland waar je wandelt veel moerasgebieden heeft en op deze manier kun je niet alleen over de schelpenpaden en het strand wandelen, maar ook door drassige gebieden, zonder natte voeten te krijgen.

Het landschap op de Marker Wadden is wijds en de natuur is nog in ontwikkeling, maar het is er al supergroen. In de zomer zijn er veel bloemen en het zit er vol vogels. Vanaf maart vaart de boot vanaf Lelystad weer. Tijdens mijn dagje Marker Wadden werd dat met de driemaster Abel Tasman gedaan, waardoor de tocht er naartoe als een vakantie op zich voelde!

Tip: Wil je weten hoe het eruit ziet op de Marker Wadden, lees dan Denise’s blog over wandelen op de marker wadden

Plankenpad Groningen: ’t Roegwold

Ten oosten van Groningen ligt ’t Roegwold, een gebied waar oude en nieuwe natuur samenkomen. Het gebied tussen Kolhalm en Schildwolde wordt namelijk steeds meer ingericht als natuurgebied en landbouwdgrond wordt (deels) teruggegeven aan de natuur. Er lopen verschillende bewegwijzerde wandelroutes in ’t Roegwold, waaronder kabouterpad Roegwold voor de kleintjes. De bekendste attractie van het natuurgebied is Knuppelpad ’t Roegwold.

Knuppelpad ’t Roegwold is een vlonderpad van 750 meter dat dwars door het moeras van ’t Roegwold loopt. Ooit lag hier een bos, op sommige plekken steken delen van boomstronken boven het water uit komen.

De omgeving van ’t Roegwold is verstild. Vanaf het uitzichtpunt halverwege het vlonderpad kijk je uit over het moeras met in de verte de skyline van de stad Groningen. Vogels vliegen af en aan, het rietmoeras is een populaire broed- en verblijfplek voor verschillende soorten vogels.

Vlonderpad Lettelberterpetten in Groningen

Ben je tijdens een vakantie in de provincie Groningen en ben je op zoek naar de mooiste plekken om te wandelen? Dan moet je zeker een bezoek brengen aan natuurgebied Lettelberterpetten. Dit natuurgebied ligt in het dorp Lettelbert ten oosten van de stad Groningen. 

In het natuurgebied Lettelberterpetten kun je een prachtige wandeling maken met een totale lengte van zo’n 2,5 kilometer. Je wandelt hier langs het moerasbos, langs vogelkijkhutten en een mooie uitkijktoren die uitzicht biedt over het uitgestrekte Leekstermeer. Maar het hoogtepunt is toch wel het vlonderpad Lettelberterpetten – het Petgatenpad. Dit vlonderpad heeft een totale lengte van 250 meter en loopt dwars door het moerasbos. Het kenmerk van het moerasbos is de hoge waterstand, dus waterdichte schoenen aantrekken is geen overbodige luxe.

NP Meinweg en Knuppelpad Sint Ludwig

In Nationaal Park de Meinweg ligt een knuppelpad dwars door een moerasgebied. Dit romantische pad volgt de stroom van de Rode Beek, die door het ijzergehalte in de grond ook daadwerkelijk rood gekleurd is. Het knuppelpad van Sint Ludwig slingert een paar honderd meter langs de beek en heeft haast een sprookjesachtig karakter. 

Parkeren voor een wandeling over het knuppelpad kan in Vlodrop-station of net over de grens in Duitsland. Dit stukje van de Rode Beek én het knuppelpad volgen namelijk precies de grens. Een fijn plekje om even te pauzeren is het sfeervolle restaurant Dalheimer Mühle, dat uitkijkt over het meer in de Krebsbach. 

Wil je een mooie wandeling maken van ongeveer 5 kilometer langs het Knuppelpad van Sint Ludwig? Volg dan de knooppunten 79, 78 en 76 vanaf Vlodrop-station. Mooi extraatje is dat je dan niet alleen over het knuppelpad loopt, maar ook langs de St. Ludwig kapel komt, met een indrukwekkende verzameling oorlogsgraven.

Tip: Zelf bezocht ik een ander deel van Meinweg NP, dit knuppelpad staat nog op mijn wensenlijst!

Vlonderpad Verdronken Bos Schalkwijk

Het Verdronken bos is een stukje natuur ingeklemd tussen de Lek, het Lekkanaal en het Amsterdam-Rijnkanaal. Het Verdronken Bos is ontstaan door problemen met de afwatering van de Schalkwijksewetering, waardoor een prachtig bos onder water is komen te staan. De bomen zijn gestorven en omgetoverd tot geamputeerde stompjes die net boven het water uitsteken. Het resultaat is een uniek en mysterieus landschap. Er lopen verschillende wandelingen door het Verdronken bos Schalkwijk.

Het Verdronken Bos Schalwijk is een leuke bezienswaardigheid in Utrecht. Vanaf het vlonderpad door het verdronken bos is er kans bijzondere dieren te zien als de zilverreiger en de ijsvogel.

Last but not least: Landgoed Oostbroek in Utrecht

Landgoed Oostbroek is een beetje een vreemde eend in de bijt. Het landgoed aan de rand van Utrecht ligt ingeklemd tussen Science Park Utrecht en de A28. Het landgoed vormt een natuurlijke verbinding tussen de Utrechtse Heuvelrug en het Kromme Rijngebied.

Landgoed Oostbroek is niet groot, er lopen twee bewegwijzerde korte wandelroutes die te combineren zijn tot een iets langere wandeling bij Utrecht. Landgoed Oostbroek is een bijzondere verzameling van vennen, moerassen en een divers loofbos. Aan de rand van het landgoed staan oude appelbomen – leuk in het voorjaar wanneer de appelbloesem in bloeit! De rode route (1,5 kilometer) passeert de Mathildebrug, een uniek metalen ‘vlonderpad’ door de bossen bij Utrecht.

Landgoed Oostbroek is een leuk uitje voor iedereen die wil ontsnappen aan de drukte van de stad. Niet verder vertellen, anders wordt het té druk 😉