Voetstappenpad Hilversum: wandelen door bos en heide (25km)

Midden in Nederland ligt het Voetstappenpad, een mooie bewegwijzerde wandelroute die verschillende natuurgebieden bij Hilversum verbindt. De route voert langs landgoederen, statige lanen, bossen en heide.

Geschiedenis van het Voetstappenpad Hilversum

Het Voetstappenpad is een gemarkeerde rondwandeling van 25 kilometer door bos en heide in Hilversum. De wandeling is in 1938 aangelegd met het doel het toerisme in het Gooi te stimuleren. Hoewel de wandeling grotendeels binnen de gemeentegrenzen van Hilversum ligt, loop je midden in de natuur.

In 1997 is het oude Voetstappenpad in samenwerking met het IVN Gooi en Omstreken zo goed mogelijk gereconstrueerd. Op enkele plekken is de historische route gewijzigd door later gebouwde wijken en weken, maar nog altijd staat het pad symbool voor de schoonheid van het Gooi.

Bos en heide Hilversum: wandelen over het Voetstappenpad

Het Voetstappenpad is gemarkeerd door betonnen paaltjes met een grote witte voetafdruk. Op plekken waar de route iets lastiger te vinden is, zijn extra markeringen aangebracht: dit zijn rode plaatjes of stickers met daarop een witte voet.

De totale wandeling in Hilversum is 25 kilometer lang. Ik besluit de wandeling in twee stukken te hakken. Tijdens de eerste etappe loop ik van Station Hilversum Mediapark naar Hilversum Hollandse Rading (met de klok mee), een week later loop ik de rest van de route over de heide en door bos.

Hoewel het Voetstappenpad nooit ver van de Hilversumse bebouwing komt, voelt het toch of ik door de natuur in het Gooi loop!

Tip: De wandeling is het mooiste als je bloeiende heide in Hilversum kunt zien, dit is eind augustus – begin september.

Voetstappenpad Hilversum deel 1: de oostkant van Hilversum

Het Voetstappenpad staat al een tijdje op mijn wensenlijst. Vanaf Treinstation Mediapark loop ik in een paar minuten naar het begin van het Voetstappenpad. Al snel zie ik de eerste bordjes met voetjes staan. De wandeling begint door de bossen bij Hilversum, maar al snel word ik afgeleid door de paarse heide die ik tussen de bomen door zie. Ik word altijd blij van bloeiende heide! Gelukkig zal ik nog veel meer heidevelden tijdens deze wandeling zien, de Westerheide is nog maar het begin.

Heide bij Hilversum

De wandeling loopt verder over de Zuiderheide. Op een bankje geniet ik van een boterham en het uitzicht over de grootste nog levende zandverstuiving van het Gooi en de bloeiende hei in Hilversum.

Deze zandverstuiving ligt niet ver van theehuis ’t Bluk, een van de leukste theehuizen van Hilversum. (Dit theehuis heeft een leuke speeltuin, ideaal voor een wandeling met kinderen!)

Het fietspad door de Zuiderheide biedt een een mooi uitzicht over de Zeven Bergjes. Met een beetje fantasie kan ik inderdaad een aantal bollingen in het heidelandschap onderscheiden. Hier liggen verschillende grafheuvels bij elkaar uit het Neolithicumen de bronstijd. Archeologen hebben hier resten van lijken, urnen pijlpunten en een strijdhamer gevonden.

Herfst

De wandeling bij Hilversum voert me vervolgens door de bossen. Hoewel het pas eind augustus is, lijken sommige bomen al hun herfsttooi aan te hebben. (Dit komt door langdurige droogte.)

Via de Hilversumsche Golfclub loop ik naar het Wasmeer. Wilde dieren gebruiken dit meer regelmatig als drinkplaats. In de zomermaanden groeien hier bijzondere planten als het vleesetende zonnedauw, spierwit veenpluis en de klokjesgentiaan.

De markering is dit deel van de route wat minder duidelijk, maar al snel vind ik mijn weg naar Station Hollandse Rading. Dit is mijn eindpunt voor vandaag.

Voetstappenpad Hilversum deel 2: de westkant van Hilversum

Een week later sta ik opnieuw in Hilversum. Dit keer zal ik van Hollandse Rading naar Hilversum Mediapark lopen langs de westkant van Hilversum.

Hoorneboegse Heide

Via de bossen loop ik naar de Hoorneboegse Heide. In de achttiende eeuw is hier het houten jachtslot Hilverroode gebouwd, maar dit gebouw bestaat niet meer. Tegenwoordig is Hoorneboeg een buitenpaats vol inspiratie. In de bomen wonen verschillende soorten roofvogels, spechten en uilen.

Het glooiende heidelandschap ligt er mooi bij in de zomerzon. De paarse heuvels vormen een fraai contrast met de blauwe lucht.

Kerkelanden

De wandeling loopt verder door Kerkelanden. Bij de aanleg van de wandelroute was hier nog natuur, tegenwoordig staan er woningen en bedrijven. De rondwandeling door Hilversum voert langs een aantal drukke wegen, ik vind dit deel van de wandeling tegenvallen.

Na ruim een half uur laat ik de razende auto’s achter me en stap ik het Corversbos in. Wat een verademing! De Corverslaan is een statige weg met prachtige oude bomen. Verscholen in het groen ligt Landhuis Jagzicht en even verderop ligt de Zanderij met beeldentuin.

Bossen bij Hilversum

De wandeling in Hilversum voert verder langs het Loosdrechtse Bos en het Raabos. In het Spandersbos voert het rondje Hilversum langs de oude tankgrachten die een belangrijke rol hebben gespeeld bij de verdediging van Hilversum tijdens de tweede wereldoorlog. Het water oogt gifgroen.

Via restaurant ’t Pandje en het Mediapark loop ik naar het treinstation.

Tip: Ik vond de bewegwijzering bij dit deel van de route niet eenduidig. Hier zie je de route online. Je kunt ook een routebeschrijving halen bij het kantoor van het Goois Natuurreservaat.

Voetstappenpad Hilversum Horeca

Langs de route ligt verschillende horeca. Soms moet je een klein beetje omlopen zoals bij ’t Bluk.

Restaurant de Rading (bij station Hollandse Rading)
Utrechtseweg 140
1213 TZ Hilversum

’t Pandje (noordkant van Hilversum)
Mies Bouwman-boulevard 131
1217 DX Hilversum

Restaurant Bistro Robert (bij het Spanderswoud aan de noordkant van Hilversum)
Spanderslaan 1
1217 DB Hilversum

Theehuis ’t Bluk (op de Zuiderheide)
Zuiderheide 2
1251 SE Laren

Landgoed Groot Kievietsdal (Cronebos, ZO-Hilversum)
Hilversumsestraatweg 19
3744 KB Baarn

Herberg Bosoord (Cronebos, ZO-Hilversum)
Zwarteweg 2
3749 AT Lage Vuursche

Startpunt Voetstappenpad

Het kantoor van het Goois Natuurreservaat is het officiële startpunt van het Voetstappenpad. Er zijn een paar andere aanbevolen opstapplekken, maar eigenlijk kun je overal beginnen.

Adres: Kantoor Goois Natuurreservaat, Nieuwe Meentweg 2 1217 DZ Hilversum

Tip: Loop je liever een andere wandeling door dit gebied? De Heuvelrughike etappe 2 komt ook door Hilversum.

Het voetstappenpad met het OV

Treinstation Hilversum Mediapark en treinstation Hollandse Rading niet ver van Voetstappenpad. Deze wandeling in Hilversum is goed te bereiken met het OV: vanaf het station sta je zo in de natuur. Vanaf Treinstation Hilversum Mediapark is het 1,3 km lopen naar het kantoor van het Goois Natuurreservaat.

Hak je (net als ik) de wandeling op in meerdere delen, dan is het handig je auto in de buurt van het treinstation te parkeren.

Tip: Er liggen verschillende bushaltes in de buurt van het Voetstappenpad. De bussen rijden 2-3 keer per uur.

Parkeren Voetstappenpad Hilversum Mediapark

In de wijk rondom Station Hilversum Mediapark kun je gratis parkeren, onder andere langs de Noorderweg.

Let op: langs de Stephensonlaan mag je maximaal een uur parkeren (met parkeerschijf).

Parkeren Voetstappenpad Hollandse Rading

P+R Hollandse Rading ligt pal naast het gelijknamige treinstation. Vanuit Station Hollandse Rading is het ongeveer 1 kilometer lopen naar het Voetstappenpad Hilversum.

Parkeren bij P+R Hollandse Rading is gratis. Er is slechts een beperkt aantal plekken beschikbaar.

Adres: 3739 KA Hollandsche Rading