Wandelen tussen de tulpen in Groningen 2024

Het is een stralende dag wanneer ik de veters van mijn wandelschoenen strik. Ik ga een tulpenroute in Groningen wandelen! Ik kies voor een wandeling van tien kilometer door de bollenvelden in Noord-Groningen bij Uithuizermeeden. Deze wandeling voert langs een aantal velden met tulpen in Groningen.

wandelen tussen de tulpen in groningen

Waar vind je de tulpenvelden in Groningen?

Tulpen in Groningen? Ja hoor! De tijd je alleen tulpenvelden in de Bollenstreek kon genieten is voorgoed voorbij. Op steeds meer plaatsen kun je genieten van kleurrijke tulpenvelden in Nederland, zo ook in de provincie Groningen.

tulpenroute groningen

Groningen heeft een traditie van akkerbouw. Tussen de uitgestrekte aardappelvelden lopen wandelpaden van waar je kunt kijken naar velden met tulpen. De afgelopen jaren zijn er steeds meer bloemenvelden bijgekomen. Zo mooi!

De precieze locatie van de mooie tulpen in Groningen wisselt van jaar tot jaar. Je vindt de tulpenvelden in Groningen onder andere in de omgeving van Uithuizermeeden, Spijk, Kloosterburen, Woldendorp, de Carel Coenraadpolder en in Hogeland pal tegen de waddendijk.

Tip: Dit zijn de mooiste tulpenwandelingen en wandelingen in de bollenvelden in Nederland.

tulpenvelden met de eemhaven op de achtergrond

Wanneer staan de bollenvelden in Groningen in bloei?

In maart komen de tulpen langszaam uit de grond. Je vindt dan nog geen kleurrijke bloemen, maar alleen de groen bladeren. De tulpenvelden in Groningen krijgen begin april langzaam kleur. Van half april tot begin mei kun je de mooiste bloeiende tulpenvelden in Groningen bezoeken. De tulpen in Groningen bloeien meestal net wat later dan de bollenvelden op Goeree-Overflakkee en de tulpenvelden in de bollenstreek.

Maar er is meer in Groningen! In het voorjaar en de vroege zomer kun je ook kanariegele koolzaadvelden bezoeken in Groningen.

jenny wandelt in groningen

Wandeltocht tulpen Groningen 2024

Elk jaar organiseert de Rotary Club Uithuizen/Het Hogeland het evenement Naar de Bollen. Ook in 2024 komen er nieuwe autotochten, fietstochten en wandelingen door de tulpenvelden in Groningen. De wandelroutes variëren van 10 tot 30 kilometer, meer informatie is te vinden op Naar de Bollen. De tulpenwandeling brengt je langs de mooiste plekken om te wandelen in Groningen in de lente!

Naar de Bollen 2024 vindt plaats op 27 april. 

roze tulp tussen de gele tulpen

Wandelen tulpen Groningen

Mijn wandeling in Groningen startte bij het haventje van Oldenzijl, een pittoresk dorp in het noorden van Groningen. Vergezeld door een straffe wind volg ik het jaagpad langs de Uithuizermeerdstermaar. In de verte zie ik de eerste tulpen in bloei.

veld met paarse tulpen in groningen

Via het prachtige romaanse kerkje van Oldenzijl vervolg ik mijn wandeling in zuidelijk richting. Net voordat ik de brug over de drukke Eemshavenweg oversteek word ik getrakteerd op misschien wel de mooiste tulpen in Groningen. Op het veld staan paarse, witte, roze en rood-gele tulpen zij aan zij, een fraai contrast met de strakblauwe lucht. Ik kijk uit over het vlakke Groningse landschap met de Mariakerk van Uithuizermeeden en de koeltorens van de Eemshaven als baken.

zijldijk in groningen

Via de Honderdsterweg en de Oude Maar vervolg ik de Tulpenroute Groningen. Dit deel van de Groninger bloembollenroute is leeg en monotoon, kilometerslang zie ik niet veel meer dan aardappelvelden en gras.

Bij het dorp Zijldijk tref ik een aantal tulpenvelden in bloei aan. Tulpen kleuren het Groningse land roze, geel, rood en paars. Naast de ‘gewone’ velden met tulpenbedden ligt en een tulpenbed waar je bijzondere soorten tulpen kan bewonderen, waaronder de gefranjerde tulp en verschillende leliebloemige tulpen. Na verschillende velden in de verte is het leuk om dicht bij de tulpen te kunnen komen. Na de nodige foto’s vervolg ik mijn tulpenwandeltocht.

detail van een tulp

Via het akkerland en de Uithuizermeerdstermaar kom ik weer aan bij de auto. Het was een mooie tocht!

Een stukje verwachtingsmanagement: tijdens de wandeling van 10 kilometer heb ik vier tulpenvelden in Groningen gezien. Wil je veel tulpenvelden bekijken? Dan kun je beter een autoroute uitstippelen.

kerkje in groningen

Tips tulpen in Groningen

  • Hier kun je de actuele tulpenbloei in Groningen checken
  • Mijd de weekenden, het kan dan druk zijn
  • Wandelen tussen de tulpen is niet toegestaan, je kunt bloemen en bollen beschadigen
  • In een pluktuin kun je van dichtbij tulpen bezichtigen én plukken
  • Bij Plukgeluk Grijpskerk vind je in het voorjaar tulpen in Groningen en in de zomer staan er zomerbloemen

wandelen tussen tulpen

Update: februari 2024