Doen in Utrecht met kinderen: de leukste uitjes (voor peuters en kleuters)

Wat te doen in Utrecht met kinderen? Utrecht is een leuke stad met kinderen. De kleine reiziger helpt je op weg! Deze dagjes uit in Utrecht zijn door haar getest en goed bevonden. Wil je een kindvriendelijk museum in Utrecht bezoeken? Of ga je liever naar een speeltuin of wandelen?  

Nijntje Museum

Het Nijntje museum staat bij ons met stip op één in het lijstje met leuke uitjes met kleine kinderen in Utrecht. Naar eigen zeggen is het Nijntje Museum hét museum voor kleine kinderen, maar eigenlijk is het veel meer dan dat. In het Nijntje museum leren peuters en kleuters spelenderwijs alles over kleuren, geuren, vormen en het verkeer.

Het Nijntje museum mag je beslist niet overslaan tijdens een dagje uit met kinderen. Kaartjes kosten EUR 6,50 voor volwassenen en kinderen vanaf 7 jaar, kinderen van 2-6 jaar betalen EUR 10. Je mag gratis naar binnen als je nog geen twee bent, een vriendjespas of een museumjaarkaart hebt.

Tip: Echte Nijntje fans kunnen overnachten in de Nijntjekamer van Stay Okay Utrecht. Entreetickets voor het Nijntje museum zijn inbegrepen in de kamerpijs.

Street art spotten in Utrecht

Street art is leuk voor jong en oud! Spring op de fiets en speur naar kleurrijke stripfiguren en mooie straatkunst werken. Natuurlijk komt kinderheld Nijntje voor in het Utrechtse straatbeeld, maar ook KBTR is op veel plekken te bewonderen. Het spotten van street art is een leuke activeit in Utrecht met kinderen. Onderweg zul je veel kleine speeltuinen tegenkomen.

Ik bedacht deze leuke fietsroute langs street art in Utrecht.

Grifsteede

Bij Grifsteede vind je een leuke kinderboerderij én een stoere speeltuin. Kinderen kunnen zich uren vermaken op de extra hoge glijbanen, bij de geiten en bij de schapen. Voor de ouders is er een gezellig boerderijwinkeltje met lekkere koffie en thee.

De Grifsteede is een leuk (gratis) dagje uit met kinderen in Utrecht.

Museum Speelklok

Het museum speelklok is het vrolijkste museum van Nederland. Hier mag je spelen op verschillende muziekinstrumenten en luisteren naar blije muziek. In het museum Speelklok stap je in een muzikale wereld met speeldozen, draaiorgels en alles daartussen.

In de schoolvakanties zijn er in het museum Speelklok speciale activiteiten die een dagje uit met kinderen in Utrecht compleet maken. Zo zijn er muzikale sprookjes en kunnen kindjes aan de slag als echte museuminspecteur. Er is ook een speurtocht, al was de kleine reiziger (2 jaar) en nog te jong voor.

Museum speelklok: volwassenen EUR 14, kinderen van 4-12 EUR 7,50. Gratis met een museumjaarkaart.

Stadsboerderij Koppelsteede

Wat ben ik blij en trots dat ik in Utrecht woon! Er zijn zo veel leuke uitjes en activiteiten in Utrecht voor kleine kinderen! 

In stadsboerderij de Koppel in Lunetten zijn regelmatig thema-activiteiten als het bewonderen van jonge beesten in het voorjaar, appels plukken in de zomer en soms wordt er een heuse buurtcamping georganiseerd. Maar natuurlijk kun je ook gewoon de lieve beestjes knuffelen of spelen in de speeltuin.

Bij slecht weer kun je binnen spelen in het gezellige restaurant.

Spoorwegmuseum Utrecht

Reizen met de trein met kinderen is een altijd een feestje. De kleine reiziger is dol op reizen met trein – vooral als we naar opa en oma gaan.

Het spoorwegmuseum is een fascinerend museum met een heus station, een theater en heel veel treinen. De peuter gaat uit haar dak in de discotrein en is door het dolle heen als ze buiten in een miniatuurtrein een rondje over het terrein mag maken (speciaal voor kindjes tot twaalf jaar). In het stoomtheater zijn dagelijks voorstellingen voor de hele familie met toneel en muziek. Erg leuk!

In de kerstvakantie is er een ijsbaan en is het museum sprookjesachtig verlicht. Dat maakt dit uitje in Utrecht met kinderen extra bijzonder.

Tip: liefhebbers van treinen kunnen overnachten in de Spoorwegmuseum-kamer van Stay Okay Utrecht. Deze kamer in Utrecht is inclusief tickets voor het Spoorwegmuseum. 

Boerderij GeertjesHoeve Haarzuilens

Boerderij Geertjeshoeve is een recreatieve boerderij in Haarzuilens. Kinderen kunnen hier heel fijn spelen en knuffelen met de geitjes. Van het voorjaar tot de herfstvakantie mogen kindjes de geiten met een flesje een beetje warme melk geven. Stoere kindjes kunnen de geiten bix uit hun hand laten eten. Dit is echt een van de leukste activiteiten met kleine kinderen.

Boerderij Geertjeshoeve heeft veel fietsjes, skelters en een speeltuin met glijbaan en zandbak. Je kunt hier heerlijk buiten spelen! In de boerderijwinkel kun je zuivelproducten en heerlijke (biologische) streek- en boerenproducten in de boerderijwinkel kopen.

Rondom Geertjes Hoeve kun je leuk wandelen. Dit zijn mijn favoriete wandelingen van Haarzuilens.

Observatorium Lucas Lenglet

De kleine reiziger is dól op wandelen en op hoge torens. Het Observatorium Lucas Lenglet in het Maximapark is volgens haar dan ook iets wat je niet mag overslaan tijdens je bezoek aan Utrecht met kinderen.

Tip: In deze blog lees je meer over wandelen rondom Utrecht met kinderen.

Kasteel de Haar 

Wil je een kasteel bezoeken met kinderen? Aan de rand van Utrecht in Haarzuilen ligt Kasteel de Haar. Dit fraaie kasteel zou niet misstaan in een sprookje! Kasteel de Haar ligt in een prachtig park waar je heerlijk kunt wandelen.

Voor kinderen is er een leuke speurtocht uitgezet in het kasteel. Kun jij alle dieren vinden? In de kasteeltuin is een stoer doolhof en een heuse hertenweide.

Heb je honger na al dat spelen? In de kasteeltuin ligt een knus restaurant (en een oldtimer waar je verse friet koopt).

Bezoek je Kasteel de Haar met kleine kinderen? Vergeet dan niet de draagzak mee te nemen, het kasteel is niet toegankelijk voor kinderwagens. Deze kun je bij het bordes parkeren.

Heksenpad Oostbroek

Wandelen is leuk én gezond. Er zijn leuke wandelroutes voor kinderen in Utrecht. Een van onze favorieten is wandelen in Landgoed Oostbroek. Aan de rand van Science Park Utrecht ligt dit natuurgebied met bossen en moeras. Er zijn korte rondwandelingen die óók geschikt zijn voor kinderwagens. Voor die iets oudere kindjes is er een heuse Heksenpad met spannende opdrachten.

In deze blog lees je meer over wandelen in Utrecht bij Landgoed Oostbroek.

Castellum Hoge Woerd

Wil je iets leuks doen met kinderen die houden van geschiedenis? In Castellum Hoge Woerd is een (gratis) archeologisch museum. Dit interactieve museum is geschikt voor jong en oud. Hoogtepunt van het museum is een gaaf Romeins schip van 2000 jaar oud.

Naast de Romeinse vesting ligt Steede Hoge Woerd, een leuke plek in Utrecht met veel lieve dieren.

Nieuw Rotsoord

Nieuw Rotsoord is een groene oase in de wijk Tolsteeg. Nieuw Rotsoord is meer dan een kinderboerderij: de overzichtelijke tuin is een fijne ontmoetingsplek en een heerlijke plek om buiten te spelen.

Prijzen aan de bar zijn heel schappelijk. Rondom Nieuw Rotsoord zijn veel leuke plekken om te eten in Utrecht met kinderen. 

Botanische tuinen Utrecht

De Botanische tuinen zijn een paradijsje in Utrecht. Hier zijn de mooiste planten uit de hele wereld verzameld. Speciaal voor kinderen worden er speurtochten en knutselmiddagen georganiseerd. Daarnaast is een bezoek aan de tropische vlindertuin echt de moeite.

Bosspeeltuin Utrecht

In het Maximapark ligt de leuke Bosspeeltuin. Kinderen van 2 tot 12 kunnen hier uren rennen, klauteren en glijden op de houten speeltoestellen.

Ouders kunnen genieten van een hapje en een drankje in het Anafora Parkrestaurant. Dit restaurant met een ruim terras kijkt uit over de speeltuin.

Even iets anders? Dit is een leuke vegan food tour in Utrecht!

Spray Park de Hommel

In de zomer is het goed vertoeven bij de ligweide van zwembad de Hommel. Naast het overdekte zwembad is een Spray Park gerealiseerd met lage rustige speeltoestellen voor de allerkleinsten en hogere toestellen voor de grotere kindjes.

Volgens de website van het zwembad is deze activiteit geschikt voor kinderen tot 12 jaar, IkReis denkt dat deze activiteit vooral voor de jongere kindjes leuk is.