Ziplinen en toffe bezienswaardigheden in Nationaal Park Durmitor

Er zijn weinig landen met zoveel natuurschoon als het kleine Montenegro. Ga je Montenegro bezoeken? Breng dan beslist een bezoek aan Durmitor National Park in Montenegro. Bij dit park ligt de diepste kloof van Europa in een landschap van besneeuwde bergtoppen en bergmeren. Het park is zo bijzonder dat het op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. 

Ik verken het Durmitor Natiopnal Park en de Tara River Canyon vanuit Zabljak. In dit knusse bergdorp liggen verschillende hotels, appartementen én het bezoekerscentrum van Durmitor.

Tara Canyon, Montenegro

Tara River Canyon is een van de hoogtepunten van Durmitor National Park. De Tarakloof is maar liefst 1300 meter diep en na de Grand Canyon in de Verenigde Staten de diepste kloof van de wereld. De kloof heeft een totale lengte van 78 kilometer.

Een korte rit over een weg vol haarspeldbochten voert me vanuit Zabljak naar de Tara Canyon. Er zijn verschillende uitzichtpunten over de kloof, ik kies ervoor om de kloof te bewonderen vanaf de Tara Bridge. Dit is een van de meest populaire plekken om de kloof te zien, maar tijdens mijn bezoek aan Montenegro is het er opvallend rustig.

Vol verwondering die ik vanaf de Tara Bridge hoe de rivier de Tara de kloof snijdt. Het water kolkt in de diepte.

Raften Tara Canyon

Vanaf de Tara Bridge (en vanuit veel hotel in Zabljak) worden excursies door de Tara Canyon aangeboden. Vooral het raften moet een aanrader zijn.

Ik denk dat raften een leuke activiteit is tijdens een Montenegro vakantie. Wanneer ik een bootje onder me voorbij zie zoeven begint het een beetje te kriebelen – raften is gaaf! De kleine reiziger is nog wat te jong, ik laat deze activiteit aan me voorbij gaan.

De beste tocht over de Tara Rivier bedwingt 18 kilometer en 21 stroomversnellingen. Je kunt je raftexcursie hier boeken.  Heb je geen eigen vervoer en wil je raften vanuit Kotor, Tivat of Budva? Boek dan hier je dagtocht naar de Tara Canyon en Durmitor National Park.

Tara Canyon Zipline

Sommige mensen denken het leven stopt als je een kind krijgt. Of dat je niet meer kunt reizen. Of dat je alleen nog maar suffe reizen maakt (voor zover die bestaan). Dat is niet waar!

Wanneer ik de Tara Canyon Zipline zie weet ik: dit wil ik. Wat is er gaver dan naar de overkant van de bijna diepste kloof van de wereld te zoeven? De Tara Canyon Zipline is bovendien met zijn lengte van meer dan een kilometer een van de langste ziplines ter wereld.

Goed, ik geef toe, ik ben een beetje nerveus wanneer ik sta te wachten om in het harnas gehesen te worden. Ik heb nog nooit eerder geziplined. Maar ooit moet de eerste keer zijn! En dat kan best als je ‘al’ veertig bent en je baby in de auto ligt te slapen (bij papa).

En dan sta ik op het plateau. Ik krijg een harnas aan en alle gespen en klips worden zorgvuldig gesloten. En dan is het tijd om te gááááááááán.

Wat kan ik zeggen? Voor dat ik het weet ben ik aan de overkant. Ik heb genoten van het uitzicht over de Tara Bridge en de Tara River. Het groene landschap en de bergen zijn magisch. Het ging te snel, veel te snel.

Ik betaalde 20 euro voor Tara Canyon Zipline.

Black Lake, Montenegro

Het Black Lake Durmitor National Park (Crno Jezero Montenegro) is de bekendste bezienswaardigheid van Montenegro. Het beroemde meer ligt net buiten Zabljak. Bij de ingang van het park naar het meer is voldoende ruimte om te parkeren.

De weg van de parkeerplaats naar het meer is geasfalteerd. In ruim een kwartier loop ik tussen de dennenbomen en de resten sneeuw naar het meer toe. Het uitzicht over het meer is als een ansichtkaart: het diepblauw van het meer aan mijn voeten vormt een fraai contrast met de bomen en de besneeuwde toppen op de achtergrond.

Ineens begint het te regenen en te sneeuwen. Ik besluit te schuilen in het restaurant aan het meer. Dit is trouwens een prima plek voor een lunch ‘with a view’.

Je kunt in ruim een uur om het meer lopen. Vanwege het weer besluit ik dit niet te doen.

Tip: Bezoek je Montenegro met kinderen? Het pad om het meer is niet toegankelijk voor kinderwagens (die kun je eventueel in het restaurant parkeren). Bij Black Lake is een kleine speeltuin.

Hiken in Durmitor National Park

Wil je graag wandelen in Montenegro en houd je van een beetje uitdaging? Dan ben je in Durmitor op het juiste adres! Door het park lopen verschillende interessante hiking trails op ieder gewenst niveau. Een populaire tocht is de trekking naar de Ice Cave. Helaas is dit pad alleen in de zomer toegankelijk.

Bij de Zabljak Tourist Information kun je een Durmitor National Park Hiking Map krijgen met alle trails door het park. Zij kunnen je ook informatie verschaffen welke paden open zijn en welke (nog) niet.

Cultuur en kloosters bij Zabljak

Rondom Nationaal Park Durmitor liggen verschillende orthodoxe kloosters. Ik bracht een bezoek aan Manastir Svetog Arhangela Mihajla, een klein klooster vlak bij de brug over de Tara. Ik volg het bordje langs de kant van de weg en laat me verrassen.

Vanaf de hoofdweg slingert een smalle weg naar beneden. De weg voert me langs een paar huizen en uitgestrekte boomgaarden. De perenbloesem glinstert in de zon.

Het klooster ligt op de bodem van de Tara Canyon aan de oever van de Tara River. Het klooster valt in het niet bij de prachtige reis om er te komen. It’s all about the journey…

Stecak: graven uit de middeleeuwen

Durmitor National Park is meer dan alleen natuur. In het park liggen over verschillende plekken Stecak, dit zijn oude graven uit de middeleeuwen. Deze graven liggen verspreid door het landschap. Op de graven ligt een aantal stenen met inscriptie.

Vanaf de hoofdweg loop ik binnen een paar minuten naar de eeuwenoude stenen. Het is zo bizar om te beseffen dat er onder deze steden in het gras mensen begraven liggen. Dat hier ooit zo lang geleden ook al leven was in het afgelegen park in het noordwesten van Montenegro. Echt, dit land is genieten.

Overnachten in Zabljak en Durmitor Nationaal Park

In en om Zabljak liggen verschillende kleinschalige hotels en appartementen. Ik krijg een kamer aangeboden in het Polar Star Hotel, een van de mooiste en meest luxe hotels van Zabljak en Durmitor.

Het hotel uitvalsbasis tijdens je bezoek aan Montenegro met kinderen. Ik sliep in een ruime familiekamer met ruimte voor vier personen. Uiteraard was er ook een babybedje aanwezig voor de kleine reiziger.

Het hotel beschikt over een restaurant met een uitgebreid ontbijtbuffet. In de avond wordt er voor een kleine prijs een driegangen diner geserveerd – vaak in buffetvorm.

Tot slot een eervolle vermelding: dit restaurant in Zabljak is het enige restaurant waar ze kinderstoelen hebben. Toch handig wanneer je Montenegro met baby of kleine kinderen bezoekt!

Wat is de beste reistijd voor een bezoek aan Zabljak en Durmitor?

Ik bezocht Zabljak eind april. Ik heb regen gehad, maar ook veel zon. Ik genoot van het voorjaar en de rust in het park. Eind april zijn nog niet alle bezienswaardigheden van Zabljak en omgeving geopend, maar je kunt al ziplinen en raften. Voor mij is het voorseizoen de beste reistijd.

Het toeristische seizoen in Zabljak begint iets later, in mei. Dan wordt het meteen een stuk drukker. Sommige hiking trails gaan pas open juni. Het wandelseizoen gaat door tot oktober of november – dat hangt af van de hoeveelheid sneeuw dit valt.

In de winter kun je skiën in Zabljak.

Meer informatie over Zabljak, Durmitor en Montenegro vind je hier.