de mooiste tempels in Kathmandu

Kathmandu is een drukke stad en ik moet echt even wennen wanneer ik aankom in Nepal. Maar al snel geniet ik van de lieve mensen, het lekkere eten en de mooiste tempels in Kathmandu en andere historische bezienswaardigheden

boeddhanath kathmandu

Kathmandu is een bijzondere stad met veel interessante plekken. In deze blog vertel ik wat te doen in Kathmandu en deel ik mijn mooiste tempels in Kathmandu.

Thamel: backpacken in Nepal

Net als vele anderen start ik mijn backpack reis door Nepal in Thamel, de backpackerswijk van de stad. Ik heb veel positieve verhalen over deze wijk gehoord en ik kijk uit naar de leuke plekken om te shoppen in Kathmandu en te genieten van een spa en massage op zijn tijd. Dat valt tegen!

vrouw in tempel nepal

Thamel is druk, heel druk. Om de een of andere reden lukt het niet om hier te aarden. Ik vlucht voor alle auto’s en toeterende brommertjes en besluit de bezienswaardigheden in Kathmandu Nepal te bezoeken vanuit de Tibetaanse wijk Boudha.

Tip: Boudha is mijn favoriete wijk in Kathmandu. Hier lees je meer over mijn Boudha ervaringen.

Kathmandu bezienswaardigheden: tempels bij Durbar Square

Tussen de massa van witte mensen doen de Nepalezen hun ding. In Thamel zijn vele kleine tempels en heiligdommen te vinden. Nepalezen plakken hier rijst en kleurstoffen op afbeeldingen van Buddha en de verschillende Hindoe goden. Het kleurrijke spektakel is mooi om te zien.

Durbar Square is het centrale deel van het oude Kathmandu. In feite is Durbar Square en netwerk van drie pleinen en veel kleine oude straatjes. Durbar square is een must see in Kathmandu.

sadhus kathmandu

Tussen de tempels, de Giant Bell en de Giant drums loopt een aantal Sadhus rond. Deze ‘heilige’ mannen willen voor een kleine vergoeding. Mensen brengen offers en overal branden kaarsjes in de tempels van Kathmandu. De geur van wierook prikkelt mijn neus. Wat een prachtig geheel!

Per ongeluk beland ik in het Museum van de Koning. De architectuur van het museum is geweldig – zo kun je een kijkje nemen in het paleis. Het museum zelf is niet de moeite.

monkey tempel aap

Tempels in Kathmandu: Swayambhunat (Monkey Temple)

Lange trappen leiden me de heuvel op. Straaltjes zweet lopen langs mijn voorhoofd. Het mag dan wel regenseizoen zijn in augustus, het weer in Kathmandu is nog altijd tropisch warm. Ik klaag niet. De beloning mag er zijn: bovenaan de trappen ligt een van de mooiste tempels in Kathamdu, de Swayambhunat Temple. Deze tempel wordt ook wel de apentempel genoemd.

De tempel kijkt uit over de hoofdstad van Nepal en een aantal bekende Kathmandu bezienswaardigheden. Heb je weinig tijd om dingen te doen in Kathmandu? Sla deze tempel zeker niet over, dit is een van de hoogtepunten van Kathmandu.

jonge monnik nepal

De tempel met zijn bijzondere stupa is mooi, het uitzicht is bijzonder, maar het allermooiste aan deze tempel raakt me totaal onverwachts. Ik mag getuige zijn van een boeddhistische gebedsceremonie bij Swayambhunat. Ik ben terughoudend met naar binnen gaan, ik respecteer de monniken en ik wil niet storen. Al snel word ik naar binnen gewenkt – ook om de ruimte te kunnen bewonderen. Super gaaf!

Doen in Kathmandu: loop een rondje om de Boudhanath Stupa

De wijk Boudha staat bekend om zijn Boudhanath Stupa en zijn Tibetaanse gemeenschap. De enorme Boudhanath stupa is het centrale punt in de wijk, de grote ogen van Boeddha kijken je overal op het plein aan.

Twee kleine Nepalese meisjes nemen me aan de hand en leiden me rond langs de stupa. Ze zijn pas elf jaar en willen later gids worden.

Tip: Boudhanath met volle maan is echt iets wat je wilt zien in Kathmandu. Rondom de Boudhanath Stupa worden er duizenden kaarsjes ontstoken

henna hand nepal

Tempels omgeving Kathmandu: Gokarna Mahadev Tempel

De Gokarna Mahadev Tempel, gelegen aan de Bagmati rivier, is een belangrijke tempel om je overleden vader te herdenken. Dit is dan ook een belangrijke plek voor Nepalezen.

De tempel bruist. Vrouwen in rode sari’s vormen een lange slang op weg naar de heilige beelden. Er is een kakofonie van klanken en geuren. De architectuur van de tempel is niet heel anders dan die van andere tempels in Kathmandu, maar de ceremonies die gaande zijn maken de tempel tot een van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Kathmandu.

gokarna kathmandu

De Pashupatinath tempels en lijkverbranding

Op de heuvels bij de heilige plaats Pashupatinath liggen verschillende pleinen met kleine tempels. Er zijn standbeelden van heilige koeien en grote ijzeren bellen. Verkopers ananas en water houden brutale aapjes op een gepaste afstand.

De Vishwarup tempel in Pashupatinath open zijn deuren alleen voor Nepalezen.

pashupatinath bagmati

Na genoten te hebben van de tempels, daal ik af naar de oevers van de Bagmati rivier. Het vieze water uit de heilige rivier wordt gebruikt voor rituele reinigingen en ceremonies. Op de trappen langs de oevers vinden lijkverbrandingen plaats. De lijkverbrandingen vinden dag en nacht plaats, zeven dagen per week.

Vanaf de overkant van de rivier kijk ik naar de ceremonies. Zelfs hier dringt de geur van verbrand vlees door in mijn neus. Wat is het bijzonder om dit schouwspel bij een van de bekendste tempels in Kathmandu van een afstand te mogen zien.

Gokarna Mahadev Tempel

Meer tempels in de Kathmandu vallei

Ben je net als ik dol op bijzondere tempels en culturele bezienswaardigheden in Nepal? Onder de rook van Kathmandu, in de Kathmandu Vallei, liggen de koningssteden van Nepal. Bhaktapur en Patan zijn te bezoeken als dagtrip vanuit Kathmandu, het is echter een aanrader de tijd te nemen en hier te overnachten! Vooral Bhaktapur is erg leuk.

Overnachten in Kathmandu

Zoals ik al schreef hierboven, Thamel is niet mijn ding. Ik werd gillend gek van de drukte – terwijl ik toch echt wel wat gewend ben. The Valley Guesthouse bij de Boudhanath tempel is mijn favoriete hotel in Kathmandu. Tijdens het ontbijt vanaf het dak kijk je uit over de Boudhanath Stupa.

Wil je naar de andere tempels en bezienswaardigheden in Kathmandu? Die zijn eenvoudig te bereiken met een korte taxirit.