Kuala Lumpur: wat te zien en wat te doen?

Kuala Lumpur is een van mijn favoriete steden in Azië. Ik ben er misschien wel meer dan tien keer geweest en ik kan er geen genoeg van krijgen. Een stedentrip naar Kuala Lumpur, KL voor insiders, is altijd een goed idee.

Na zoveel reizen naar Kuala Lumpur heb ik natuurlijk een veel van de stad gezien. Bij deze de beste reistips en bezienswaardigheden in Kuala Lumpur. Geloof me, er is altijd iets te doen in Kuala Lumpur.

Zoek je een fijn hotel met zwembad en een fantastisch uitzicht? Ik zette de leukste KL hotel tips voor je op een rij!

sunset kuala lumpur

WAT TE DOEN IN KUALA LUMPUR?

Eten in Kuala Lumpur

Oh, wat slecht om hier mee te beginnen. Maar als er íets is wat je moet doen in Kuala Lumpur is het genieten van het lekkere eten. Kuala Lumpur is een smeltkroes van culturen en dat zie je terug in de keuken. In Kuala Lumpur kun je naar Maleisische gerechten genieten van de Indiase, Chinese en zelfs de westerse keuken.

Eten in Kuala Lumpur hoeft helemaal niet duur te zijn. Kuala Lumpur is namelijk een Walhalla voor liefhebbers van street food. De hotspots vind je in Kuala Lumpur China Town en langs Jalan Alor in de hippe wijk Bukit Bintang.

In deze blog vind je meer tips voor eten in Kuala Lumpur.

Bucketlist: overnachten in Kuala Lumpur mét infinity pool

Tijdens mijn eerste reis naar Maleisië ben ik een beetje verliefd geworden op de skyline van Kuala Lumpur. En die liefde is er nog steeds! Wanneer ik met de KLIA express van het vliegveld naar Kuala Lumpur Centrum reis, gaat mijn hartje sneller kloppen bij het zien van de Petronas Towers en de KL Tower. Overnachten met uitzicht op deze skyline stond dan ook absoluut op mijn bucketlist.

Mijn oog is gevallen op de Regalia Suites aan de rand van Kuala Lumpur City Centre (KLCC). Kuala Lumpur ligt aan mijn voeten. Vanuit de infinity pool geniet ik van de skyline van Kuala Lumpur. Ik hoef mijn luie stoel niet uit voor hoogtepunten als de KL tower en de Petronas Twin Towers.

zwembad kuala lumpur

Fietsen in Kuala Lumpur

Toch heeft deze prachtige plek ook een nadeel: doordat het zwembad zo populair is, kan het er heel erg druk zijn. Dit is beslist geen verborgen parel voor jou alleen!

Ik ben vaak in de hoofdstad van Maleisië geweest ben, maar er zijn nog altijd activiteiten in Kuala Lumpur die nieuw voor me zijn. Zo ook fietsen in Kuala Lumpur.

fietsen kuala lumpur

De Baja Bike Fietstour Kuala Lumpur zal me aan het eind van mijn reis in een paar uur tijd langs de bezienswaardigheden in Kuala Lumpur brengen. Deze fietstour combineert Kuala Lumpur China Town en Kuala Lumpur Centrum met hoogtepunten als de Petronas Tower, Chow Kit en de Sin Sze Si Temple.

Hoewel ik de fietstocht dus pas na heel veel bezoeken aan Kuala Lumpur ga maken, lijkt me dit een ideale kennismaking met Kuala Lumpur voor beginners.

Shop till you drop: winkelen in Kuala Lumpur

Kuala Lumpur is een paradijs voor shop-a-holics. In Kuala Lumpur zijn ruim 60 shopping malls te vinden, de een nog moderner en luxer dan de andere. Ik kan het niet laten om altijd even een kijkje te nemen bij de elektronica. Kleding shoppen in Maleisië is niet mijn ding – ik ben te groot.

shopping mall kl lunch

Een ritje in de achtbaan

Het leukste aan de shopping malls in Kuala Lumpur zijn misschien wel de activiteiten náást het winkelen. Zo heeft elke shopping mall een food court waar je heerlijk kunt lunchen (sushi king!) en er zijn speeltuinen voor kinderen. Bij Bukit Bintang ligt bovendien het Berjaya Times Square Theme Park. Dit is het grootste overdekte thematische park van Maleisië, compleet met achtbaan!

Tickets voor volwassen kosten RM 70, kinderen tot 12 jaar betalen RM 65.

Bezienswaardigheden in Kuala Lumpur Maleisië

Kuala Lumpur Petronas Twin Towers

De iconische Petronas Twin Towers zijn het boegbeeld van Maleisië en zijn niet te missen in de skyline van Kuala Lumpur. De vorm van de toren is het symbool van de Islam, een vierkant in een vierkant (een soort ster dus) met afgeronde hoeken. Bij de opening van de torens in 1998 waren de torens met 452 meter en 88 verdiepingen het hoogste gebouw van de wereld. Het record staat nu op naam van de Burj Khalifa in Dubai.

Wil je de Petronas Twin Towers bezoeken? Dat kan! Elke dag kunnen 1200 mensen naar het observatiedek op de 86ste etage en de loopbrug op de 41 etage.

Heb je geen zin om lang in de rij te staan? Dan vind je hier skip-the-line tickets. Kijkend naar de drukte zou ik voor de laatste optie gaan.

Tijdens mijn bezoek aan de Petronas Twin Towers kreeg ik een goede indruk hoe de torens gebouwd zijn. Je kunt ter plekke ook je eigen torens ontwerpen (leuk voor kinderen). Ik ben helaas niet tot op het observatiedek geweest, maar ook een bezoek aan de loopbrug is heel bijzonder. De lift brengt me vliegensvlug naar de loopbrug. Ik geniet van het uitzicht over de Kuala Lumpur bezienswaardigheden, maar stiekem geniet ik nog meer van het fraaie strakke gebouw uit glas en staal.

Aan de voet van de Petronas Twin Towers ligt Suria KLCC, één van de vele winkelcentra van Kuala Lumpur. Achter te torens ligt een park met een fontein. Hier wordt elke avond een fonteinshow gegeven. Verder kun je je bezoek aan de Petronas Twin Towens combineren met een bezoek aan het KLCC Aquarium en het gratis zwembad in het KLCC park.

loopbrug petronas towers

Manara Kuala Lumpur (KL tower)

Het mooiste uitzicht over de skyline van Kuala Lumpur heb je niet vanuit de Petronas Towers. Als je op de loopbrug staat, kun je namelijk de torens zelf niet zien. Gelukkig is er veel hoogbouw zodat je vanaf een andere plek kunt genieten van het hoogste gebouw in Kuala Lumpur. De bekendste zijn waarschijnlijk de Heli Bar en de KL tower,

De KL toren is op vier na de hoogste zendmast van de wereld. Boven in de toren liggen een restaurant en een observatiedek. Vanuit de 276 meter hoge toren heb je een geweldig uitzicht. Via een audioguide kom ik meer te weten over de geschiedenis van Kuala Lumpur en de bezienswaardigheden in de stad. Ik heb uitzicht over de hoogste gebouwen van Kuala Lumpur én het karstgebergte met de Batu Caves in de verte.

Reserveer hier een ticket voor de KL Tower.

kl tower

Hoewel een bezoek aan het observatiedek echt geweldig is, pak ik het een paar jaar later tóch anders aan. In plaats van een ticket naar het observatiedek reserveer ik een tafeltje in het draaiende restaurant in de KL toren. Dit is niet de goedkoopste plek om te eten in Kuala Lumpur, maar voor nog geen vijftig euro kun je hier lekker eten. Er is een uitgebreid buffet met Maleisische, Aziatische en westerse gerechten

Terwijl ik geniet van mijn maaltijd gaat langzaam de zon onder. De kleuren van de stad veranderen. Geleidelijk gaan er meer en meer lampjes aan en het uitzicht verandert drastisch. Steeds opnieuw ontdek ik weer iets nieuws.

china towwn kuala lumpur

Kuala Lumpur China Town

Bijna elke wereldstad heeft een China Town, zo ook Kuala Lumpur. China Town is een levendige wijk waar je overdag goedkoop kunt winkelen. ’s Avonds ondergaat de wijk een heus metamorfose en maken de kraampjes met tassen en kleren plaats voor kraampjes met eten. Met behulp van krukje en plastic tafels worden heuse terrasjes neergezet, welke bijna continu vol zitten met een mix van lokale mensen en toeristen.

China Town is een heerlijke plek om te overnachten, bijvoorbeeld in dit hotel.

Ceremonies in Little India

Aan de rand van Chinatown ligt ook de Sri Mahamariamman Tempel, een Indiase tempel waar tijdens mijn bezoek een ceremonie gaande is. Er zijn veel mensen, trommels en fluiten, prachtige kleuren, bedwelmende wierook en de geurende bloemen. Ik zit beduusd in een hoekje en kijk wat er om me heen gebeurt. Ondertussen bewonder ik de afbeeldingen en beelden van verschillende kleurrijke hindoegoden in de tempel.

Na een bezoek aan de tempel loop ik over de Pasar Seni, de centrale markt van Kuala Lumpur. Tussen bloemenkransen voor tempelbezoekers en allerlei soorten wierook worden hier ook allerlei souvenirs verkocht. Een goede plek om te winkelen in Kuala Lumpur.

mahamariammam tempel kl maleisie

Colonial District en Masjid Jamek

Dataran Merdeka, ofwel Merdeka Square is het hart van het koloniale district van Kuala Lumpur. Op dit grote grasveld werd in 1957 de onafhankelijkheid van Maleisië uitgeroepen.

Aan de westkant van het grasveld ligt de Royal Selangor Club, een verzamelplaats voor de lokale elite. De gedenkbogen aan de noordkant staan symbool voor de vrijheid van het land. Aan de oostkant ligt de Sultan Abdul Samad. Dit gebouw is een mengelmoes van Moorse en Victoriaanse stijl welke typerend is voor de koloniale gebouwen in KL. Ooit was dit gebouw het secretariaat voor de Britse administratie, na het vertrek van de Britten is hier het hogere gerechtshof in gevestigd.

kuala lumpur kolonial district

Wanneer je tussen de hoogbouw door kijkt, zie je aan de horizon de Petronas Towers en de KL tower liggen. Een groot contrast, deze ontmoeting van oud en nieuw.

Masjid Jamek is een van de mooiste moskeeën van KL. Het gebouw bestaat uit rode bakstenen en wit marmer, een combinatie van Moorse en islamitische architectuur. Je kunt als toerist de moskee bezoeken, er gelden echter kledingvoorschriften. Om de moskee te betreden moeten armen en benen bedekt zijn en vrouwen moeten een hoofddoek dragen. Je kunt eventueel kleding huren bij de ingang.

museum islamic art malaysia

IAMM: islamic Arts Museum Malaysia

Door de smeltkroes van culturen en religies in Kuala Lumpur vergeet je het misschien bijna: de islam is de staatsgodsdienst van Maleisië. Als je goed kijkt zie je dat op straat als terug in de architectuur van een aantal gebouwen, zoals bijvoorbeeld het postkantoor en het bouwplan van de Petronas Towers.

Een fraai museum met islamitische kunst is het Islamic Arts Museum. Ik liep toevallig tegen dit museum aan tijdens een van mijn Kuala Lumpur citytrips. Ik moet zeggen: het museum is absoluut een aanrader. In een licht en modern gebouw worden verschillende kunstvoorwerpen uit de (religieuze) geschiedenis van Maleisië belicht.

islamitische kunst museum

Museum of Illusions en het Selfie Museum

In het hart van Bukit Bintang ligt een aantal hele leuke hypermoderne en interactieve musea.

In het Museum of Illusions en het Selfie Museum ga je zelf aan de slag en maak je de leukste foto’s. De entreeprijs van RM 45 is voor Maleisië best aan de forse kant, maar daar krijg je een hoop vermaak voor terug.

Het Museum of Illusions is meer dan een selfie hotspot. Ik ben gehersenspoeld door draaiende bruggen, hologrammen en bewegende schilderijen. De vele puzzels in het museum heb ik niet eens geprobeerd te maken: alle logica ontbreekt. Natuurlijk heeft ook Escher een plekje in het museum bemachtigd. Dit museum is leuk voor jong en oud.

musuem illusion

Kuala Lumpur Bird Park

Kuala Lumpur is een metropool met oog voor natuur. Sommige plekken zijn een beetje artificieel, maar daarom niet perse minder mooi. De Lake Gardens is het grootste park van Kuala Lumpur. In het park liggen een orchideeëntuin, een vlindertuin en de Botanische tuinen van Kuala Lumpur. Ik begin met een bezoek aan het KL Bird Park.

KL Bird Park is een openbare volière in Kuala Lumpur van maar liefst 20 hectare groot. Het park is een populaire toeristische attractie, vooral onder locals.

Veel vogels vliegen ‘vrij’ rond door dit tropische paradijs. Kraanvogels staan naast flamingo’s bij een van de watertjes van het park. Een grote pelikaan zit op een steen en houdt de wacht. Tussen de exotische struisvogels en neushoornvogels fladderen bovendien verschillende soorten duiven en eenden.

Voor de liefhebbers zijn er shows met papegaaien, maar dat is niet zo mijn ding dus die laat ik aan me voorbij gaan.

Hier vind je meer informatie over het KL Bird Park.

Kuala Lumpur Butterfly Park

Om met de deur in huis te vallen: ik vind het Kuala Lumpur Butterfly Park géén aanrader.

Kuala Lumpur Butterfly Park is een fraai aangelegde tropische vlindertuin. In het park huizen verschillende soorten vlinders die je van dicht bij kunt bewonderen en fotograferen. Helaas nemen sommige bezoekers ‘dichtbij’ iets té letterlijk. Ik zie kinderen en volwassen mannen en vrouwen achter de vlinders aanrennen. De diertjes worden in de hand genomen en er wordt aan de vleugels getrokken. Sommige vlinders zijn niet meer een staat om weg te vliegen en worden vertrapt.

vlinders maleisie

Er hangen weliswaar bordjes dat je de dieren niet vast mag pakken, maar kijkend naar het grote aantal vlinders met schade aan de vleugels worden deze borden stelselmatig genegerd. Er is geen handhaving.

Naast vlinders zijn er in Kuala Lumpur Butterfly Park ook andere insecten te bewonderen als wandelende takken, wandelende bladeren en bizar grote krekels en torren.

batu caves maleisie

BEZIENSWAARDIGHEDEN OMGEVING KUALA LUMPUR

In Kuala Lumpur is veel te zien en te doen. Toch kan ik me goed voorstellen dat je na en paar dagen de metropool helemaal zat bent en misschien wel verlangt naar meer historie, een kleinere stad of naar de natuur. Gelukkig zijn er veel leuke excursies vanuit Kuala Lumpur mogelijk.

Batu Caves Kuala Lumpur

De Batu Caves zijn een populaire culturele bezienswaardigheid in de omgeving van Kuala Lumpur. De grotten zijn eenvoudig te bereiken met de KTM komuter metrolijn.

Aan de top van de fotogenieke regenboogtrappen ligt een van de belangrijkste hindoeïstische tempels van Maleisië. Meteen naast de tempel liggen een aantal natuurlijke grotten. Deze Dark Cave kun je met een gids bezoeken.

In deze blog lees je meer over het bezoeken van de Batu Caves en de Dark Cave Kuala Lumpur.

Kuala Selangor vuurvliegjes

Een andere trip van een halve dag is het bezoek van de vuurvliegjes bij Kuala Selangor net buiten Kuala Lumpur. De makkelijkste manier om hierheen te gaan is met een taxi of een georganiseerde excursie. Er bestaan ook excursies die Kuala Selangor en de Batugrotten combineren, bijvoorbeeld deze.

Nationaal Park Taman Negara of Melaka

Het is mogelijk om Taman Negara of Melaka (Melakka) te bezoeken als dagtrip uit Kuala Lumpur. Persoonlijk vind ik echter dat je deze plekken tekort doet als je niet blijft overnachten.

taman negara maleisie

Taman Negara National Park is een van de oudste nationale parken van Maleisië. Je vaart met een bootje door de jungle naar het hart van het park. Hier kun je diverse trekkings maken of wandelen tussen de boomtoppen van eeuwenoude woudreuzen tijdens de Canopy Walk. Wanneer je niet naar Borneo gaat, is de jungle van Taman Negara een prima alternatief.

Malakka is een klein historisch stadje tussen Kuala Lumpur en Singapore. Het stadje staat bekend om zijn koloniale Portugese en Nederlandse invloeden.

OVERNACHTEN IN KUALA LUMPUR

De afgelopen jaren heb ik vele nachten in Kuala Lumpur geslapen. Wanneer ik een idee heb van welke attracties en bezienswaardigheden ik wil bezoeken kan het kiezen van een hotel beginnen. Kuala Lumpur is overweldigend en er is heel veel keus.

Slapen met het mooiste uitzicht van Kuala Lumpur

Regalia Suites noemde ik hierboven al. Dit is met stip mijn favoriete hotel in Kuala Lumpur (al is officieel geen hotel maar een appartement). Vanuit de infinity pool op het dak van dit hotel heb je het mooiste uitzicht over Kuala Lumpur. Alleen al vanwege het zwembad moet je hier overnachten! Maar er is meer. Naast de infinity is er nóg een zwembad, een gym en krijg je een ruime accommodatie die van alle gemakken is voorzien. En het mooi: het is niet eens duur.

In deze blog deel ik geef ik een uitgebreide review en deel ik meer Kuala Lumpur hotel tips.

bruisende china town

Overnachten in bruisend China Town

Kuala Lumpur is een vrij uitgestrekte stad. Hoewel Regalia Suites prima te bereiken is met het openbaar vervoer ligt het nét te ver van sommige bezienswaardigheden af. Vaak kies ik voor een hotel in het gezellige China Town. Rain Forest Hotel is een mooie budgetoptie.

Centraal overnachten in Bukit Bintang

Bukit Bintang is het toeristische centrum van Kuala Lumpur. Vanuit je hotel in Bukit Bintang sta je zo bij de Petronas Towers en KL-tower. Door zijn centrale ligging is het openbaar vervoer in Bukit Bintang goed geregeld: met de monorail en de gratis paarse bus reis je gemakkelijk naar andere delen van Kuala Lumpur.

Bukit Bintang mist de typische (soms chaotische) uitstraling die je in China Town vindt. Toch zijn er veel plekken om te eten in Bukit Bintang, zoals de nachtmarkt aan de Jalan Alor.

Swiss Garden Homes is een gezellig hotel in Bukit Bintang.

Praktisch: overnachten tijdens een stopover in Kuala Lumpur

Verblijf je maar kort in Kuala Lumpur en zoek je een hotel in Kuala Lumpur Centrum? KL NU Sentral ligt vlak bij KL Sentral waar de trein naar het vliegveld vertrekt. Het hotel is vrij eenvoudig, maar is een prima accommodatie als je maar één of twee nachten blijft.

Rondom het hotel zijn voldoende plekken om lekker te eten. 

durian maleisie
Durians op de markt in Kuala Lumpur, Maleisië

KUALA LUMPUR MET KINDEREN

De kleine reiziger is net een jaar geworden tijdens haar eerste bezoek aan Kuala Lumpur. Kuala Lumpur met een buggy is niet ideaal. In sommige wijken zijn de trottoirs zijn erg hoog en op sommige plekken zijn überhaupt geen trottoirs aanwezig. Op markten is het lastig een weg te banen door de drukte.

Het weer in Kuala Lumpur is te warm (vind ik) om een baby of dreumes de hele dag in de draagzak te nemen.

Achter de Petronas Towers in het KLCC park ligt een leuke speeltuin met gratis (!) zwembad. Dit park is een aanrader als je Maleisië met kinderen bezoekt.

Tip: via AirBnb vind je veel kindervriendelijke appartementen in Kuala Lumpur. Regalia Suites heeft naast het zwembad zelfs een speeltuin voor kleine kinderen! Veel AirBnb hosts kunnen op verzoek een kinderbedje klaarzetten. Dat maakt verre reizen met kinderen een stuk eenvoudiger.

merdeka square kl

REIZEN NAAR KUALA LUMPUR

Tot slot nog een aantal praktische Kuala Lumpur tips. Hoe kom je vanuit Nederland in Kuala Lumpur? En wat is de makkelijkste manier om rond te reizen in Maleisë?

Vliegen naar Kuala Lumpur

Elke dag gaan er directe vluchten van Amsterdam naar Kuala Lumpur. Ik heb goede ervaringen met KLM en Malaysian Airlines. Vanuit Kuala Lumpur kun je makkelijk verder vliegen naar andere Aziatische bestemmingen, zoals low cost carrier Air Asia. Een stopover van een paar dagen in Kuala Lumpur is een goed begin van je Azië reis.

Openbaar vervoer in Maleisië

Vanuit Kuala Lumpur kun je natuurlijk voor een mooie rondreis door Maleisië maken. Het openbaar vervoer in Maleisië is spotgoed en goed geregeld. Ik reisde met de bus van Kuala Lumpur naar Taman Negara (4 uur) en van Kuala Lumpur naar Penang (5 uur).

Je kunt online bustickets reserveren, maar dit is over het algemeen niet noodzakelijk.

KLIA Express: reizen vanaf Kuala Lumpur Airport naar het centrum van de stad

Vanuit het vliegveld van Kuala Lumpur brengt de KLIA express (KLIA Ekspres) je in iets meer dan een half uur naar het KL centraal. Dit is een fijne en comfortabele manier van reizen. Je kunt kaartjes voor deze trein op het vliegveld kopen. Het makkelijkste is het om dit te doen bij een van de zuilen in de aankomsthal. Heb je geen creditcard? Dan kun je ook een kaartje kopen bij het loket.

koloniaal maleisie

Tip: Als je je ticket voor de KLIA Express online bestelt ontvang je 10% korting. Een retourticket kost RM 100. 

Verblijf je in Bukit Bintang en reis je met meerdere personen? Dan is Grab een beter alternatief. Deze online taxidienst (vergelijkbaar met Uber) brengt je voor ongeveer RM 100 van deur tot deur.