Doen in Minca Colombia

Minca is een klein bergdorpje in het noorden van Colombia. Wat te doen in Minca? Door zijn betoverende ligging in de Sierra Nevado is Minca een fijne uitvalsbasis voor wandelingen in Colombia. Daarnaast is Minca een walhalla voor foodies en een heerlijke plek om te relaxen.

Leuke activiteiten in Minca

Tijdens mijn rondreis door Colombia verbleef ik drie nachten in Minca. Hoewel er geen grootse bezienswaardigheden in Minca zijn, had ik me hier makkelijk een paar dagen langer kunnen vermaken!

Een greep uit de dingen die je kunt doen in Minca Colombia:

  • Wandelen in Colombia
  • Genieten van het uitzicht
  • Bezoek een koffieplantage
  • Neem een chocolademasker
  • Vogels spotten
  • Watervallen bezoeken
  • Lekker (en gezond) eten

Wandelen in Colombia

De bergen, de watervallen en de koffieplantages van Minca nodigen uit om te wandelen. Helaas staan maar weinig hikes in Minca aangegeven in Google Maps, je kunt beter Maps.me gebruiken. Sommige hotels hebben een schematische kaart met wandeltijden – altijd handig!

Bekende bezienswaardigheden in Minca om naar toe te lopen zijn Pozo Azul, Hostal Sierra Minca (Casa Elemento in oude beschrijvingen) en Cascade Marinka.

Genieten van het uitzicht

Vanuit de bergen bij Minca kun heb je een betoverend uitzicht over het groene heuvelland, Santa Marta en in de verte de zee. Met een beetje geluk word je aan het eind van de dag zelfs getrakteerd op een kleurrijke zonsondergang.

Wil je slapen in een accommodatie in Minca Colombia met mooie uitzichten?

Mundo Nuevo Ecolodge is een gezellige plek in de bergen met mooie comfortabele bungalows. Het is heerlijk om hier te relaxen tijdens je rondreis door Colombia! Vanuit hun Punta heb je een uitzicht van bijna 360 graden over de vallei. Tegen een kleine meerprijs krijg je drie keer per dag een eerlijke vegetarische maaltijd. Ook als je niet in Mundo Nuevo Ecolodge verblijft hun je hier eten in Minca, maar je moet wel even reserveren.

Aan de overkant van de vallei ligt Sierra Minca, een populair hostel in Minca. Voor 5 euro kun je een dagpas kopen en gebruik maken van het (verwarmde) zwembad, verschillende selfie spots of relaxen in de hangmatten en netten. Rond zonsondergang zie je hier met een beetje geluk papegaaien overvliegen en soms hoor je brulapen in de verte.

Bezoek een koffieplantage

Er liggen verschillende koffieplantages in de bergen rond Minca. Veel finca’s geven rondleidingen, op verschillende plekken in het dorp kun je een tour regelen. Je kunt ook gewoon zelf de stoute schoenen aantrekken (of een motortaxi nemen) en naar een koffieboerderij rijden.

Tip: heb je weinig tijd? Boek dan een koffie- en cacaotour vanuit Santa Marta.

Neem een chocolademasker

La Candelaria heeft een paar keer per dag een informatieve Minca Chocolate tour mét chocolademasker. Het ziet er niet uit, maar na een maskertje van chocolade voel je je als herboren.

Tijdens de tour krijg je niet alleen bruine smurrie in je gezicht gesmeerd, maar loop je ook naar de cacaobomen en zie je hoe de chocolade bewerkt wordt. Uiteraard mag je ook proeven.

Prijs: deze bezienswaardigheid in Minca kost 20.000 COP per persoon.

Vogels spotten in Minca Colombia

Minca Santa Marta is een Walhalla voor vogelaars. Een vogelexcursie (bird watching tour) is absoluut iets wat je moet doen in Minca, zelfs als je niet elk vogeltje bij naam wilt kennen. Met een gids spot je meer vogels dan alleen.

Ik ging op pad met Sebastian, een bioloog die veel van vogels weet én ze goed kan spotten. In een paar uur tijd zag ik meer dan 20 soorten, geen slechte score aangezien de vogels zich aan het eind van het paarseizoen niet goed later zien. De tour begint met een korte wandeling, waarna je meer vogels kunt zien in de schuilhut in de tuin van Sebastian.

Deze tour in Minca kost 70.000 COP inclusief ontbijt. Je wordt ’s ochtends om 6 uur opgehaald in je hotel in Minca.

Bezienswaardigheden Minca: bezoek een waterval

Rondom Minca liggen verschillende mooie watervallen, waaronder de Cascadas de Marinka en de Pozo Azul. Beide liggen op ruim een uur lopen vanuit Minca of een kwartier met de motortaxi. Een taxi vanuit het dorp rijdt voor een fixed price, dat scheelt gedoe.

De Cascadas de Marinka bestaan uit twee watervallen, er is een restaurant en er zijn netten en hangmatten om in te relaxen. De waterval Pozo Azul is minder hoog en vaak drukker. Er zijn twee waterpoelen bij Pozo Azul met grote rotsen om op te zitten en (soms) te zonnebaden. Wanneer je een stukje stroomopwaarts loopt is het water zelfs diep genoeg om vanaf de rotsen naar beneden te springen.

Vroeg in de ochtend is het nog heerlijk rustig bij deze bezienswaardigheden van Minca!

Tip: je kunt gratis naar Pozo Azul, tenzij je via Reserva Natural Amazilia loopt (en het bordje Cascada Azul volgt). Je betaalt dan 10.000 COP. Cascadas de Marinka kost ook 10.000 COP.

Eten in Minca

Minca heeft een ruim aanbod aan goede restaurantjes. Dit zijn mijn favorieten:

  • The Lazy Cat
  • Duni Cafe
  • Arabesca

Slapen in Minca Colombia

Mundo Nuevo Eco Lodge Minca, Hostal Sierra Minca en Finca Carpe Diem zijn leuke plekken buiten het dorp met goede faciliteiten en mooie uitzichten. Deze plekken zijn niet te bereiken met een normale auto of een lage 4WD, een motortaxi kan je de steile hellingen op brengen. De accommodatie kan ook een pick up verzorgen met een hoge 4WD, dit is uiteraard duurder. (Soms kun je de kosten delen onder meerdere mensen.)

Heb je een ruimer budget? Dan is Trekker Glamping Minca heel tof. Je slaapt in een koepelsuite met hottub.

Slaap je liever in Minca zelf? Dan zijn Sweet Harmony Hotel Boutique by Xarm Hotels (met hangmatten en zwembad) en Cabanita VIP (knus huisje met twee slaapkamers) echte aanraders.

Reizen naar Minca

Van Santa Marta naar Minca

Twee keer per uur rijdt er een minibus van Santa Marta naar Minca. De bus vertrekt bij de kruising van de Carrera 9 en Calle 12 in Santa Marta en komt aan bij Supermercado Minca Express in Minca. Daar staan (motor)taxi’s te wachten om je naar je eindbestemming te brengen.

Ik heb voor 800.000 COP een taxi genomen van het vliegveld van Santa Marta naar Minca.

Van Minca naar Tayrona

De tourist office tegenover het politieburau in Minca kan helpen met een (privé) transfer naar Tayrona National Park. Je kunt ook de bus nemen, je moet dan overstappen in Santa Marta. Beide bussen vertrekken/arriveren bij de kruising va de Carrera 9 en Calle 12. Bussen gaan meerdere keren per uur.

Je kunt ook overstappen aan de rand van de stad, dat scheelt 30-45 minuten reistijd.

In deze blog lees je meer tips voor Tayrona.