Wat te doen in Ohrid Macedonië?

Het meer van Ohrid (Lake Ohrid) is een mooie plek in de Balkan om te relaxen of actief bezig te zijn. Twijfel je wat te doen in Ohrid? Combineer de natuur met een vleugje cultuur en geschiedenis in Noord-Macedonië. Ohrid is een toffe bestemming voor jong en oud! In deze blog deel ik een aantal leuke bezienswaardigheden, dingen om te doen in Ohrid en praktische tips.

Ik bezoek Ohrid als onderdeel van een rondreis door Noord-Macedonië en Kosovo.

uitzicht over een kerk met het meer van ohrid op de achtergrond

BEZIENSWAARDIGHEDEN OHRID EN HET MEER VAN OHRID

Doen in Ohrid: maak een stadswandeling door het oude centrum

Wat te doen in Ohrid? Zonder vastomlijnd plan stap ik mijn appartement uit en maak ik een stadswandeling langs de bezienswaardigheden van Ohrid.

Het oude centrum van Ohrid stad is heerlijk om in te verdwalen. Los van de bordjes van de pizzeria’s met flikkerende led-reclames de bordjes en de bordje voor gratis Wi-Fi waan je je in de middeleeuwen. Er is geen asfalt, er zijn geen auto’s, de smalle straten zijn betegeld met keien. Ook de huizen zijn van afgeplatte keien.

Onder aan de heuvel staat de Sint Sofia’s Kerk. ’s Avonds is deze kerk mooi belicht, maar overdag oogt hij heel sober. De kerk van binnen is ook niet zo kleurrijk als vele andere kerken. Deze kerk is ingetogen, of misschien wel minimalistisch. Ook stoelen en harde kerkbanken ontbreken.

Hoogtepunt Ohrid: Sveti Naum

Het Sveti Naum klooster is een van de bekendste kloosters van Noord-Macedonië. Het iconisch orthodoxe klooster ligt ten zuiden van de stad aan de oever van het meer van Ohrid. Het klooster staat vooral bekend om de vele pauwen die er huizen.

 church mother of god perivleptos.

Bij de stadspoort van Ohrid

De lucht trekt weer dicht en in rap tempo neemt de bewolking toe. Halen we het appartement voor dat het gaat regenen?

Vlak bij de oude stadspoort (upper gate) ligt niet alleen het appartement, maar ook de Church Mother of God Perivleptos. Na een dag waarin ik meerdere kerken van binnen heb gezien, besluit ik deze niet te bezoeken en mijn denar te sparen voor een andere Ohrid bezienswaardigheid. Ik heb meer interesse in de icon gallery welke tegenover de kerk ligt.

slenteren door oude straatjes in ohrid

Ik vind iconen en fresco’s mooi. Ik heb geen christelijke opvoeding genoten, noch heb ik een opleiding gedaan die me leert kunst op waarde in te schatten. Ik dateer uit een tijd dat ik zelfs geen kunstgeschiedenis of CKV op school heb gehad. Maar toch… De sereniteit die er van uit gaat. De eenvoud, de sprankelende kleuren, de overdadige goudverf, of de gouddraad en de plakkaten. Voor mij heeft het wat.

In de galerij hangen diverse iconen en fresco’s, sommige nog in hele goede staat. Wat mij betreft een echte aanrader!
Samuel Fortress met uitzicht op het meer van Ohrid

Samuel Fortress: het mooiste uitzicht over het meer van Ohrid

Ken je dat? Je bent (min of meer) volwassen, maar even komt het kind weer in je boven terwijl je een oud fort beklimt. Even voel je je die prinses of die ridder die je nooit zal zijn. Bij elke traptrede die je overwint klopt je hart sneller van de inspanning, maar ook van de spanning wat zich om het volgende hoekje van het fort bevindt. Een draak zal het wel niet zijn, maar misschien wel een mooie fotogelegenheid. Of een Nederlandse toerist. 

Samuel Fortress stamt uit de middeleeuwen, en is zo’n 10 jaar geleden gerestaureerd. Vanaf de muren heb je een prachtig uitzicht over de stad Ohrid en het meer van Ohrid. Op de binnenplaats van het fort bloeien wilde bloemen. En voor de toegangspoort van het fort staat tegenwoordig een kraampje met blikjes cola en goedkope souvenirs.

meer van ohrid met wolken en een bootje

Na mijn verovering van het fort begin ik met het ontdekken van de bezienswaardigheden in de omgeving. Ik wandel door het bos en daal geleidelijk af richting meer. Op de heuvel tussen het fort en het meer is de nieuwe universiteit gebouwd.

Sint John Kaneo: prachtige kerken in Macedonië

Mijn kleine wandeling door het bos eindigt bij een kerkje. Eerst zie ik een dak tussen de bomen door piepen, maar al snel zie ik de hele kerk. Sint John Kaneo is een kleine orthodoxe kerk, met een koepel met prachtige fresco’s. Tegen een kleine vergoeding mag je de kerk in.

Net naast de kerk ligt een nog kleinere kapel. En deel van de kapel is oud en ligt als het ware in een grot, terwijl het nieuwere deel tegen de rotsen aan is gebouwd. De fresco’s zijn zo fel gekleurd dat de verf van de muren af lijkt te spatten.

natuur rondom ohrid

Een boottocht over het meer van Ohrid

Voor een bedrag van 10 euro kan ik een klein tochtje over het meer van Ohrid maken. Lekker toeristisch, maar toch iets wat je zeker moet doen in Ohrid! Ik besluit het te doen, naar het meer van Ohrid gaan en vervolgens niks met water doen voelt ook niet goed. (Door een blessure kan ik niet duiken, en een langere boottocht kan niet in verband met het weer.) Ik stap in het bootje,en vanaf het water heb ik een prachtig uitzicht op het kerkje. Genieten!

En dan vaart het bootje ons naar een boulevard in het centrum van Ohrid. Het zonnetje schijnt, dus ik besluit neer te ploffen op een terrasje voor een kop thee en een grote fruitsalade. Jummie.

varen op het meer van ohrid

Excursies in Macedonië: Ohrid met Nederlandstalige gids

In het oude centrum (en net daarbuiten) worden op veel plekken excursies aangeboden voor Ohrid en omgeving. Het ontdekken van het oude centrum lukt prima zonder gids. Wil je verder weg, dan kan een excursie inclusief vervoer handig zijn.

Ik boek een aantal excursies met Laletours. Dit is een lokaal familiebedrijf met een aantal Nederlandstalige gidsen. Zij nemen je mee naar het echte Macedonië!

De dorpentocht door de bergen

Met Laletours bezoek ik een aantal dorpen in de bergen. Gids Dimitri belooft drie totaal verschillende dorpen: zowel vanwege de bouwstijl als vanwege de mensen. In Macedonië wonen zowel christenen als moslims, dat zie je terug in de dorpen. 

Al snel blijkt dat hij gelijk heeft. Niet alleen de stijl van de huizen verschilt, maar ook de hele infrastructuur van het dorp. Macedonische Albanezen (mag ik het zo noemen?) wonen in grote huizen achter hekken in het dal. De moslims kiezen er juist voor om geen enkel stukje (bouw)grond onbenut te laten en zetten hun huizen hutje mutje op elkaar.

freco's

Ik drink koffie bij een christelijk gezin. De vrouw des huizes heeft zich op onze komst verheugd, en heeft voor de gelegenheid een traditionele jurk aangedaan met prachtige borduursels. Na de koffie begeleid ze ons vol trots naar de kerk van het dorp.

In de bergen zijn het met name de wolken die indruk op me maken. De wolken liggen als een mysterieuze deken over het dorp. Helaas zijn de wolken ook een bron van regen welke me wakker maken uit mijn droom.

Nabij het dorp Vevcani ga ik wandelen in Macedonië naar een aantal waterbronnen en watervallen. Wat is het mooi hier! En wat is het jammer dat ik me niet gekleed heb op een lange wandeling in de regen. (En eerlijk is eerlijk: hoewel je je kan kleden tegen slecht weer, vind ik mooi weer om te wandelen leuker ;)).

Een dagtocht vanuit Ohrid naar de omgeving is zeker de moeite waard.

waterval bij ohrid

Zonvakantie Macedonië

Macedonië heeft geen zee, maar aan het meer van Ohrid kun je genieten van een zonvakantie in Macedonië. De meeste Macedonië reizen zijn inclusief een goed hotel aan het meer van Ohrid. Na het ontbijt duik je zo het water in.

Er zijn veel watersporten mogelijk aan het meer van Ohrid. Wanneer ik door Ohrid loop zie ik flyers van boottochten, bananenboten en meer. Helaas ben ik te vroeg in het seizoen (eind april) en is het nog te koud voor een veel activiteiten. Voor mij is dat geen probleem, ik heb het geduld niet voor een echte zonvakantie.

Outdooractiviteiten in Ohrid

Ohrid is een heerlijke uitvalsbasis voor buitensportliefhebbers. In het zomerseizoen kun je vanuit Ohrid kajaktours boeken en paragliden. Ook zijn er fietsen te huur en kun je mountainbiken in de bergen. Er is zelfs een duikschool.

amfitheater ohrid

REIZEN NAAR OHRID

Goedkoop vliegen naar Noord-Macedonië

In het zomerseizoen gaan er meerdere directe vluchten per week van Amsterdam naar Ohrid. Je kunt bijvoorbeeld goedkoop vliegen met Corendon en TUI. Zij bieden zowel pakketreizen aan als losse (charter)vluchten.

Buiten het seizoen kun je vliegen naar Skopje en dan met de bus verder. Dit duurt ongeveer 3,5 uur, onderweg stop je kort bij een restaurant om wat te eten. De bus is erg comfortabel en er is voldoende ruimte voor de bagage. Reizen door Macedonië is moeilijk, ik kan iedereen aanraden verschillende plekken te combineren.

In deze blog vind je meer toffe routes door de Balkan.

Met de bus naar Ohrid

Ik zit in de bus van Skopje naar Ohrid. Er schittert iets in het verte. Zou het? Mijn vermoeden wordt binnen enige minuten bevestigd: voor me ligt het meer van Ohrid. Een klein half uur later word ik de bus uit gezet. “This is the centre of Ohrid. Now you have to walk.” Het centrum van Ohrid is grotendeels autovrij, dus ik moet te voet van de bushalte naar mijn appartement in Ohrid. 

Vanuit Ohrid gaan er bussen naar Skopje. Daarnaast zijn er internationale bussen naar diverse bestemmingen in Oostenrijk, Slovenië en Italië.

Overnachten in Ohrid

Bij een pakketreis naar het Ohrid meer overnacht je meestal direct aan het water. Er ligt een strook hotels ten oosten van de stad.

Kies je net als ik voor een losse vluchten naar Macedonië dan moet je zelf je accommodatie regelen. Ik slaap in een appartement bij de stadspoort van de oude stad. Vanuit mijn appartement kijk ik uit over het oude centrum, de kerken en heel in de verte zie ik het meer van Ohrid. Overdag kom ik toeristen tegen die een pakketreis hebben geboekt, maar ’s avonds is het heerlijk rustig in het centrum van Ohrid.

Meer tips om te overnachten in Ohrid

folklore in noord-macedonië

Zo heeft Ohrid voor ieder wat wils. Geniet van alle Ohrid bezienswaardigheden tijdens je Macedonië reis!