Stedentrip Praag: tips en bezienswaardigheden

Betoverend Praag, hoofdstad van Tsjechië. Wat ben je mooi met je smalle straten, kleurrijke huizen, historische bezienswaardigheden en verrassende uitzichten. Praag is de ultieme bestemming voor een stedentrip! (En dat kan gewoon met de auto of trein.)

Citytrip Praag

Ik open mijn ogen en het is nog donker. Zachtjes sluip ik het huis uit, mijn man en dochter zijn nog in diepe slaap. De straten van Praag zijn verlaten en de eerste tram is nog leeg. Een vriendelijke chauffeur steekt zijn hand op. Fluitende vogels begroeten de nieuwe dag terwijl het blauw van de nacht verdwijnt. De vroege ochtend is hét moment voor een stadswandeling door Praag – ik geniet van de rust en de ruimte. 

Praag staat in de top vijf van populaire steden in Europa voor een citytrip. Dat is niet voor niks! Wat te doen in Praag? In deze blog vind je de leukste Praag tips en bezienswaardigheden.

Praag is niet verwoest tijdens de wereldoorlogen, op een verdwaalde bom van de geallieerden na die voor Dresden was bedoeld. Het oude Praag is daarom authentiek, de statige panden geven de hoofdstad van Tsjechië een unieke uitstraling.

Wanneer ik door de straten van Praag loop, maakt mijn hart een sprongetje bij het zien van de vrolijk gekleurde huizen. De panden zijn niet alleen voor de rijken op aarde, bijna iedereen kan hier wonen. Wist je trouwens dat huizeneigenaren in Praag kunnen kiezen uit een zeer beperkt kleurenpalet voor de buitenkant van hun huis? Zo blijft het aangezicht van Praag in tact.

Stadswandeling Praag: Free Walking Tour

Wat te doen in Praag? In een korte tijd passeer je hoogtepunten van een stad én verschillende onbekende bezienswaardigheden. Tijdens de Prague Free Walking Tour zie je de leukste Praag bezienswaardigheden en krijg je inside tips van een local.

Tip: deze stadwandeling met gids gaat door het oude centrum en de Joodse wijk.

Fietsen door Praag

Ik maak vaak een stadswandeling met gids tijdens een stedentrip. In Praag neem ik echter de fiets! Een fietstour met gids is een fijne manier om een beeld van de stad te krijgen. Praag is niet een stad met veel fietspaden en op sommige plekken is het verkeer best chaotisch, zeker in de oude binnenstad.

Er zijn verschillende routes die je kunt fietsen in Praag met gids. Ik kies voor een tour van tweeënhalf uur met een enthousiaste gids die me meeneemt langs historische plekken in de stad. De groep is klein en er is voldoende tijd om rustig rond te kijken, foto’s te maken en vragen te stellen. Het meest geniet ik nog van de Praag tips van een local!

Ook aan de kleine reiziger is gedacht. Voor haar staat er een fiets met een kinderzitje klaar en een veiligheidshelm. Deze laatste is verplicht als je gaat fietsen in Praag met kinderen.

rivier in praag

Bezienswaardigheden Praag: Karelsbrug (Carls bridge)

Het oude Praag is een stad vol historische bezienswaardigheden. De stad ligt aan de oevers van de Moldau. Maar liefst zeven bruggen verbinden de twee helften met elkaar. De Karlsbrug is de mooiste en de bekendste brug over de rivier door Praag.

De Karelsburg verbindt de Oude Stad met de wijk Malá Strana. De stenen brug uit 1357 was tot de negentiende eeuw de belangrijkste brug van de stad. Koning Karel IV legde ooit de eerste steen – aan hem dankt de brug zijn naam.

Het gotische bouwwerk met verfijnde barokversieringen. Een groep beelden siert de brug – ieder beeld is uniek. Vanaf de Karelsbrug heb je een mooi uitzicht over de rivier door Praag.

Praag tip: wil je de Karelsbrug bezoeken zonder dat deze zwart ziet van de mensen? Je moet er wat voor over hebben, tussen zes en acht uur ’s ochtends is deze bezienswaardigheid in Praag nagenoeg verlaten.

John Lennon Wall Praag

Je bezoek aan Praag pas echt compleet met de obligate selfie bij de John Lennon Wall. Het is vermakelijk om te zien hoe veel tijd sommige mensen hier spenderen.

Ik ben dol op street art en graffiti. Toch kan de John Lennon Wall me niet bekoren. De muur is van historische waarde, maar de bezienswaardigheid in Praag is niet bepaald mooi van zichzelf. De John Lennon Wall ligt op de route wanneer je Kampa Eiland en de burcht bezoekt, het is een kleine moeite om er in het voorbijgaan een snelle blik op te werpen.

Doen in Praag: op ontdekking vanaf het water

Bezoek je Praag in de zomer? Do like the locals do!

In de zomer is de kans op warm weer in Centraal Europa groot. De rivier door Praag zorgt echter voor de nodige verkoeling. Vanaf de verschillende stadsstranden en eilanden kun je een verfrissende duik in het water nemen. Je kunt de stad ook vanaf het water ontdekken tijdens een rondvaart of vanaf de waterfiets. Waterfietsen huur je al voor een paar euro per uur.

Tip: reserveer hier alvast je tickets voor een rondvaart door Praag.

Oude stadsplein Praag en de astronomische klok

Het oude stadsplein van Praag (Staromestske Namesti) is het toeristische epicentrum van de stad. Hier bevinden zich een aantal van de meest populaire bezienswaardigheden van in Praag.

Het oude stadsplein dateert uit de twaalfde eeuw. Tussen de vele terrassen, paardenwagens en marktkramen was eeuwen geleden ook al een oud handelscentrum te vinden. 

Net om de hoek ligt de iconische astronomische klok. Rond het hele uur zullen groepen toeristen zich verdringen voor de wijzerplaten om een stoet van poppetjes voor het uurwerk te zien dansen.

Communistisch monument

Het monument voor de slachtoffers van het communisme is een suggestieve reeks beelden tegen de berg Petrin. Onder aan de berg zijn de beelden nog intact, naarmate je hogen komt verdwijnen er ledematen en zijn de beelden verminkt. Uiteindelijk rest er niks meer dan een schoen.

Het monument laat zien hoe het communistisch regime gedurende veertig de tegenstanders van het regime fysiek en psychisch vernietigde.

Het beeld ligt op een steenworp afstand van mijn appartement in Praag. Iedere keer wanneer ik langs het beeld loop word ik geraakt en krijg je een brok in mijn keel.

Strahov-klooster en bibliotheek

Vanuit de Karelsburg Praag loopt een steile weg de heuvel op. Hoe hoger ik kom, hoe meer ik de mensenmassa achter me laat. De meeste toeristen in Praag laten het Strahov-klooster linkt liggen en lopen in sneltreinvaart naar de Burcht van Praag.

De weg naar het Strahov-klooster is een bezienswaardigheid op zich. Aan mijn rechterhand kijk ik uit over de torens van de burcht van Praag, die afsteken tegen de strakblauwe hemel. Aan mijn linkerkant kijk ik uit over de heuvels, de Petrin uitkijktoren en de vele wijnranken. Nog even en dan zijn de druiven zoet en sappig en rijp voor de oogst.

In het klooster uit 1140 bevindt zich de prachtige kloosterbibliotheek. Het plafond van deze bibliotheek is rijkelijk versierd met weelderige schilderingen en goud. In de barokke kasten staan oude boeken en antieke globes.

De burcht van Praag

De burcht van Praag heeft de eervolle vermelding de grootste burcht ter wereld te zijn. De burcht van Praag heeft een grote van meer dan 7 hectare. Alleen al in de burcht kun je je een dag vermaken tijdens je stedentrip!

Binnen de muren van de burcht ligt ook Sint Joris Basiliek, de oudste en best bewaarde Romaanse Basiliek in Bohemen.

Het bekendste straatje binnen de Burcht is toch wel het Gouden Straatje. Dit straatje dankt zijn naam aan de goudhandel die hier ooit plaatsvond. Tegenwoordig staat het straatje vooral bekend om zijn pittoreske, vrolijk gekleurde huizen. Hier woonde Franz Kafka en hier ligt ook het Kafka Museum.

Heb je geen zin om lang te wachten? Reserveer hier je skip-the-line ticket voor de burcht van Praag.

Doen in Praag: dwaal door kasteeltuinen

De burcht wordt omringt door weelderige tuinen. Ik besluit een bezoek te brengen aan de lage tuinen (Gardens Below Prague Castle) en ik kan alleen maar zeggen dat dit een goede keus is! De tuinen zijn trapsgewijs opgebouwd, met elke stap die je zet wordt het uitzicht weidser. De overhangende planten bieden schaduw op zonnige dagen.

De tuinen zijn niet geschikt voor kinderwagens, deze kun je bij de ingang parkeren.

Heb je geen zin om te betalen voor een bezoek aan een park of tuin? Je kunt gratis het Letna park bezoeken. Vanuit dit prak heb je een prachtig uitzicht over de zeven bruggen.

Joodse wijk

In de Pinkas-Synagoge, bij de oude Joodse begraafplaats in Josefov, is een gedenkplaats voor de Tsjechische Joden die tijdens de Holocast gestorven zijn. Hier staan de namen van de duizenden overledenen.

Enkele synagogen in Josefov zijn toegankelijk voor het publiek, waaronder de Maiselova Synagoge, de Spaanse Synagoge en de Altneussynagoge. De laatste synagoge is de oudste synagoge in Praag die nog steeds in gebruik is (1270). Markant detail is de trapsgewijze voorkant.

Baby’s

In Kampa kruipt een aantal grote baby’s rond. Hun gezicht is vervangen voor een barcode: de jeugd van tegenwoordig is vooral druk met commercie en toont nauwelijks respect voor ouderen.

Ook op de Zizkov-televisietoren kruipt een aantal van deze baby’s naar boven.

Praag tip: De Zizkov-televisietoren ligt in de gelijknamige wijk Zizkov. Deze wijk met statige panden en mooie parken is erg in trek bij expats. Je kunt hier lekker eten en een biertje kost maar een euro!

Dansende Huis Praag

Love it or hate is, the Dancing House Praag. De toren van Frank Gehry aan de oevers van de Moldau steekt af bij de klassieke panden in de direct omgeving. Volgens de architect zijn de speelse lijnen in harmonie met de omgeving, vele vinden het gebouw lelijk.

Tip: Vind je het Dancing House he-le-maal niets? Vanuit het restaurant op de bovenste etage zie je Dancing House niet! Dit is een van de vele plekken om te genieten van het uitzicht over Praag.

Praag met kinderen

Er is veel leuk te doen in Praag voor kinderen. Denk hierbij aan Praag Zoo, het kwallenmuseum of Bobova Prosek, een van de leukste plekken om te rodelen in Tsjechië.

Ook aan de kleintjes is gedacht: het uitgestrekte grasveld op Kampa eiland is een Walhalla voor kinderen en hun ouders. Bij Mlynska kavarna koop je een coffee-to-go of een complete picknick voor tijdens het spelen. Pal onder de Karlsburg ligt een (gratis) speeltuin.

Niet doen in Praag: het smalste straatje

Na een lijst met dingen om te doen in Praag, tot slot een dingetje wat je vooral níet moet doen in Praag.

In veel reisgidsen staat het smalste straatje van Praag genoemd bij dingen die je absoluut moet zien in Praag. Ik twijfel of de auteurs van die reisgidsen dit zelf bedacht hebben, of dat ze gesponsord zijn door de horeca aan het eind van het smalste straat. Laat ik eerlijk zijn: het smalste straatje van Praag kan me niet bekoren. Ik houd niet van drukte. Midden op de dag probeert een mensenmassa kun logge lijven door het straatje te duwen, terwijl verkeerslichten de stroom van toeristen in goede banen proberen te leiden.

Praag tip: wil je het smalste straatje van Praag zonder toeristen zien? Bezoek het dan in de vroege ochtend als de hekken nog gesloten zijn. Door het hek kun je mooie foto’s maken.

Meer Praag tips

Reizen naar Praag

Je kunt vanuit verschillende plekken in Nederland vliegen naar Praag. Een leuk alternatief is een trip met de trein naar Praag. De snelste route is de nachttrein van Amsterdam naar Wenen, vanuit Wenen ben je in vier uur met de trein in Praag. Een andere optie is de trein via Berlijn, ik heb goede ervaringen met deze route. 

Wil je interrailen in Oost-Europa? Dan kun je vanuit Praag verder treinen naar Boedapest, Belgrado of Sofia.

De afstand Dresden – Praag is 150 kilometer (2 uur rijden), dit is een interessante combinatie voor een citytrip. Dresden is een van de leukste steden van Duitsland, ik ben dan helemaal fan van deze optie!

Eten in Praag

Wil je lekker eten in Praag? Dat kan! In het centrum van Praag liggen ontelbaar veel leuke terrasjes en toffe hotspots. In deze blog deel ik de leukste plekken om te eten in Praag.

De leukste AirBnb van Praag

Wil je goedkoop naar Praag? De hoofdstad van Tsjechië is niet de ultieme budgetbestemming. Je kunt met wat speurwerk goedkoop vliegen naar Praag. Midden in het centrum ligt het leuke Hotel Waldstein.

Tijdens mijn laatste stedentrip naar Praag overnachtte ik in een leuk appartement niet ver van de Karelsbrug. Het appartement beschikt over een ruime woonkamer (met slaapbank), een aparte slaapkamer én een minikeuken met wasmachine. Reis je naar Praag met kinderen? Er is een kinderbedje en een krat vol speelgoed voor de kleintjes.

De tram stopt voor de deur. In het appartementenblok zijn veel hippe tentjes om te drinken en eten in Praag.

Eigenaar Mike deelt veel tips voor Praag. Ik ben zeer te spreken over de prijs-kwaliteitsverhouding van dit appartement in Praag.

Parkeren in Praag

Ga je met de auto naar Praag? De parkeertarieven liegen er niet om: in de buurt van de markt betaal je ruim twintig euro per dag. Tijdens mijn zoektocht naar leuke accommodatie in Praag kies ik voor een appartement mét gratis parkeren. Super handig! (Het appartement is zó leuk dat ik heb ook aanraad voor iedereen die niet met de auto naar Praag reist.)

Betalen in Praag 

De officiële munteenheid van Tsjechië is de Tsjechische kronen, maar je kunt bijna overal met een creditcard of euro’s betalen in Praag. De prijzen in Praag centrum liggen iets lager dan de prijzen in Nederland. Er zijn veel gratis bezienswaardigheden in Praag.