Wat te doen in Sighnaghi? Ontdek het leukste dorp van Kakheti!

Kakheti is de wijnregio van Georgië. Midden in Kakheti ligt het stadje Sighnaghi, een prima uitvalsbasis om Kakheti en Oost-Georgië te verkennen. Sighnaghi is een van de kleinste en misschien wel meest romantische steden van Georgië. De rode daken van de huizen vormen een fraai contrast met de groene Alazani Vallei en de besneeuwde toppen van de Kaukasus. 

Van Tbilisi naar Sighnaghi Georgië

Helaas, de marshrustka in Tbilisi brengt me niet tot aan Sighnaghi. De vriendelijke chauffeur legt me met handen en voeten uit dat ik in Tsnori moet uitstappen. En dan? Ik laat me verrassen.

Marshrustka’s in Georgië zijn een avontuurlijke manier van reizen. De chauffeur is druk met van alles behalve met de weg. Verkeerslichten worden genegeerd, net als een doorgetrokken streep. Het lijkt alsof de Marshrustka altijd te laat is en moet hollen om de verloren tijd in te halen. Luid bellend raast de chauffeur door het chaotische verkeer.

Het blijkt dat de chauffeur van de marshrutka onderweg een taxi voor me heeft gebeld. Wanneer ik uit stap in Tsnori staat er al een auto voor me klaar om de laatste vier kilometer tussen Tbilisi en Tsnori te overbruggen. Ook de taxichauffeur spreekt nauwelijks Engels. Vlak voor Sighnaghi last de goedlachse man een fotostop in.

Het uitzicht over Sighnaghi en de Kakheti regio is prachtig. Aan het eind van het groene dal schieten de besneeuwde bergtoppen aan de horizon de lucht in. Dag Kaukassus.

Bezienswaardigheden Sighnaghi: Old Town

In Sighnaghi wonen nog geen tweeduizend mensen. Verwacht geen bruisende metropool in Oost-Georgië, Sighnaghi staat bekend om zijn prachtige uitzichten, zijn kleine fotogenieke straatjes met platte keien en pittoreske huizen. Net als op veel plekken in Georgië is er in Sighnagi veel verval te vinden, maar aangezien er steeds meer mensen reizen naar Georgië zou daar op korte termijn verander in kunnen komen.

Hoog op de heuvel zijn restanten te vinden van de oude stadsmuren van Sighnaghi. Er staan nog verschillende uitkijktorens overeind. De stadsmuren behoren tot de belangrijkste bezienswaardigheden van Sighnaghi. Buurland Azerbeidzjan ligt op een steenworp afstand.

Sighnaghi is een relaxed stadje. In de zomer kan het er erg druk zijn, ook met lokale toeristen, maar tijdens mijn bezoek begin mei is het heerlijk rustig. Ik ga mee in de sfeer van de stad, wandel wat rond en eet wat.

Kakheti wijn

De provincie Kakheti staat bekend als dé wijnregio van Georgië. Sighnaghi is de administratieve hoofdstad van het district. In de smalle kronkelstraten van Sighnaghi liggen veel organische wijnmakerijen. Het lijkt wel of bijna iedere familie zijn eigen wijn stookt!

Een bezoek aan Kakheti is eigenlijk niet compleet zonder druivenranken (en eventueel) een wijnproeverij. Op veel plekken kun je een wijnproeverij boeken. Bij aankomst in mijn pension word ik meteen naar het terras geleid. Terwijl ik geniet van het groene dal en de bergen mag ik verschillende soorten wijn en de sterke drank chacha proeven. Ehhh, ik drink geen alcohol ?!?! Gelukkig kunnen ze ook thee serveren, wat me prima smaakt bij de lekkere salade met groenten uit eigen tuin. “En wat brood voor je maag.”

Ik krijg in mijn pension als ‘welkomstdrankje’ bestaande uit een groot glas witte wijn, een groot glas rode wijn en de lokale drank ”, een destillaat van druiven. Een glas water zou fijn zijn geweest…. Ik heb nog niet eens geluncht.

Wanneer ik ’s avonds een glas thee vraag, krijg ik weer wijn. Gelukkig ben ik niet de enige aan de houten picknicktafel en vind mijn glas snel een nieuwe eigenaar. De eigenaar vertelt trots over zijn zelfgemaakte wijn, per jaar procedeert hij zo’n 3000 liter. De wijn fermenteert en wordt bewaard in grote vaten van klei onder de grond.

Doen in Sighnaghi: Bodbe klooster van St. George

Net buiten Sighnaghi ligt het Bodbe convent, een klooster met een oude kerk en een tweede kerk in aanbouw.

In de oude kerk mag je helaas geen foto’s maken. Jammer, want de muren zijn beschilderd met prachtige muurschildering uit het begin van de 19de eeuw. Het is nogal druk in de kerk, met vooral met toeristen. De meeste verblijven niet in Sighnaghi, want ’s nachts is het stadje van de liefde bijna uitgestorven.

Naast de kerk ligt een heilige bron. De kloostertuinen zijn prachtig met een zee van bloemen in verschillende kleuren. 

Je kunt Sighnaghi en het klooster bezoeken als dagtocht vanuit Tbilisi.

Eten in Sighnaghi

Het is soms wat behelpen in Kakheti. Er zijn veel Russen en Polen, maar Engels wordt er nauwelijks gesproken. Het overeenkomen van een prijs voor een taxi lukt met handen en voeten, maar het bestellen van eten is wat lastiger. Soms is er geen menukaart, of een kaart die alleen in het Georgisch is. Een enkele keer is er een kaart in romaanse letters, maar als je zoals ik niet weet wat de gerechten precies zijn is het alsnog een verrassing wat te eten krijgt.

Gelukkig ben ik geen al te moeilijke eter en smaakt het lokale eten me goed. Mijn favorieten gerechten zijn khinkali (een soort dumplin) en de lokale zoetigheid curchkhela (een ‘worst’ van walnoten en ingedikt druivenmost).

Overnachten in Sighnaghi

Ik doe het veel te weinig, reizen op de bonnefooi. Tegenwoordig boek ik mijn accommodatie ver vooruit, zeker tijdens gezinsvakanties. Tijdens mijn eerste bezoek aan Georgië ging ik op aanrader van de taxichauffeur naar Pendion Nato en Lado. Dat bleek een goede keus!

Pension Nato en Lado is een plek waar je je meteen thuis voelt. Mijn hele verblijf was er gratis wijn en thee. Die eerste stond klaar op tafel, de tweede mocht ik zelf zetten in de gezamenlijke keuken. In de avond was er live muziek, de gastheer oefende met zijn dochters Nato en Lado voor het Folklore Festival van Sighnaghi. Ben je benieuwd hoe dat klinkt? Bekijk dan snel de reisvideo van Georgië hierboven!

Bezienswaardigheden Kakheti: David Gareja Klooster

Tijdens mijn eerste Georgië reis heb ik helaas het David Gareja klooster niet kunnen bezoeken. Het klooster is lastig te bereiken met het openbaar vervoer.

Ooit keer ik terug en dan wil ik dit klooster zien!

Dit was mijn route door Georgië.