Doen in Vaals met kinderen (tip: overnachten Landal Hoog Vaals)

In de buurt van drielandenpunt Vaals is veel te zien en te doen. Wandelen in Vaals, de Wilheminatoren, het hoogste punt van Nederland en een bezoek aan een van de vele speeltuinen zijn leuke activiteiten in Vaals met kinderen. Wij boekten een weekendje weg in Zuid-Limburg en gingen op onderzoek uit. In deze blog lees je de leukste tips voor Vaals voor jong en oud.

Overnachten bij Landal Hoog Vaals Zuid-Limburg

Plan je een weekendje Vaals met kinderen? Dan is Landal Hoog Vaals een fijne uitvalsbasis voor je vakantie in Nederland. Het park is ruim opgezet en er zijn verschillende type bungalows, zo is er voor elk (budget) wat wils.

landal hoog vaals

Wij slapen in huisje 88, een witte vakantiebungalow aan de rand van het park (type 6C). De bungalow is geschikt voor 6 personen en een baby, al zou ik het huisje met 6 volwassenen aan de krappe kant vinden. Op de begane grond bevindt zich de master bedroom met een tweepersoonsbed, boven zijn nog twee slaapkamers (een twin room en een double room). Op zonnige dagen kun je lekker buiten zitten voor het huisje, helaas werkte bij ons het weer in Vaals niet mee.

Ik word blij van het grandioze uitzicht over het glooiende heuvelland vanuit de woonkamer. Wanneer de regen met bakken naar beneden komt en de lucht wordt opgelicht door de bliksem zit ik knus bij de houtkachel.

Landal Hoog Vaals is een autoluw park. Op de dag van aankomst en vertrek kun je je auto bij het huisje zetten, de andere dagen kun je de auto parkeren op de ruime parkeerplaatsen bij de entree. Ik kan me voorstellen dat niet iedereen blij wordt van deze constructie, check dus de plattegrond van Landal Hoog Vaals wanneer je dicht bij het hoofdgebouw wilt zitten. 

Attracties in Vaals: Labyrint Drielandenpunt

Tijdens een weekendje Vaals met kinderen mag een bezoek aan het Vaals Drielandenpunt niet ontbreken. Nergens in Nederland vind je een plek waar je binnen een minuut drie landsgrenzen passeert en met één been in Nederland kunt staan, met je andere been in Duitsland terwijl je met je hand België aantikt.

De kleine reiziger is nét nog te jong om het idee van landsgrenzen te snappen, maar ze waardeert de vrolijk wapperende rood-wit-blauw en zwart-geel-rode vlaggen.

Tip: Hier ligt ook een leuke speeltuin – de hoogste speeltuin van Nederland.

Op het hoogste punt van Nederland bevindt zich Labyrint Drielandenpunt, een groot doolhof waarin bezoekers eindeloos kunnen (ver)dwalen. Het doolhof in Vaals is het leukste in de zomer, wanneer de hagen groen kleuren en het warm genoeg is om nat te spetteren op het waterspeelplein.

Zwembad Landal Hoogvaals

Overnacht je in de omgeving van Vaals met kinderen? Wil je even weg van je camping in Vaals? Zwembad Landal Hoogvaals is óók toegankelijk voor daggasten die niet op het bungalowpark overnachten!

Naast het 25 meterbad zijn er twee ondiepe zwembaden én er is een lange glijbaan. Voor kinderen is er vermaak in de vorm van strandballen en scooters, terwijl er ook ruimte is om gewoon een paar baantjes te trekken. 

Doen in Vaals met kinderen: wandelen rondom de Vaalserberg

Je kunt prachtig wandelen in de omgeving van Vaals met kinderen, mijn favoriete activiteit. Er lopen verschillende bewewijzerde routes door de Limburgse heuvels. geschikt zijn voor jong en oud. De meest populaire wandelingen lopen rondom het Vaals Drielandenpunt en in de buurt van Boscafé ’t Hijgend Hert in Vijlen.

Tip: Wil je gratis parkeren in Vaals? Dat kan bij de Wilheminatoren Vaals. Je kunt hier gelijk bij de brasserie.

In deze blogs deel ik meer tips voor wandelen in Vaals:

Kabouterpad Vaals met kinderen

Bij een kabouterpad denk je aan vrolijk geverfde paaltjes met puntmutsen in alle kleuren van de regenboog. Het kabouterpad over het terein van Landal Hoog Vaals ziet er (helaas) net een beetje anders uit. Dit kabouterpad heeft geen paaltes, maar een routebeschrijving die je gratis af kunt halen bij het informatiecentrum. 

Wanneer je het kabouterpad volgt, mag je onderweg allemaal leuke opdrachten doen. Onderweg passeer je verschillende hoogtepunten van het bungalowpark, waaronder de visvijver en de Braggie spot.

Dit is een leuke wandeling voor kinderen maar zeker niet ons favoriete kabouterpad.

Binnenactiviteiten Landal Hoog Vaals

Wat te doen met kinderen met slecht weer?

Binnen zitten kan altijd nog! Wanneer ik een weekendje weg met kinderen ga, wil ik dingen doen en zien. Gelukkig is er bij Landal Hoog Vaals genoeg te doen met kinderen als het regen. Hierboven noemde ik Zwembad Landal Hoogvaals al. Beter nat in het zwembad dan nat va de regen 😉 Daarnaast is er een bowlingbaan. een binnenspeeltuin en een game corner.

Indoor speeltuin

Eerlijk is eerlijk, ik probeer een binnenspeeltuin (AKA het krijsparadijs) te mijden, doe mij maar een bosspeeltuin midden in de natuur. Op een dag vol regen en hagel gooi ik mijn vooroordelen overboord: een binnenspeeltuin is ideaal voor energieke kinderen wanneer het weer niet meewerkt tijdens een weekendje weg. Voor de allerkleinsten is er ballenbak en zijn er grote blokken, veilig afgeschermd in een rustige hoek.

Voor de iets grotere kinderen is er een klim- en klauterparcours met verschillende glijbanen. Dit valt in de smaak.

Het naastgelegen NXT LVL is een challenge & chill area voor kinderen vanaf 10 jaar.

Vlaai bakken bij Bollo

Wat is Limburg zonder vlaai? Niet van de bakker, maar gewoon zelf gemaakt!

We bakken samen een aardbeienvlaai. De basis is een bol deeg. Het is nog best even lastig om deze mooi plat te rollen en in de vlaaivorm te leggen, maar samen lukt het ons. De bovenkant van de vlaai versieren we met het overgebleven deeg. Een paar uur later is de vlaai klaar en mogen we hem ophalen. De verse vlaai smaakt lekker.

DOEN IN DE OMGEVING VAN VAALS MET KINDEREN

Heb je Vaals uitgespeeld? Bezoek dan deze leuke bezienswaardigheden in de omgeving van Vaals.

Street art spotten in Heerlen

Heeren is de street art hoofdstad van Nederland. Elke keer wanneer ik in Heerlen kom (en dat is best vaak, ik ben er opgegroeid) ontdek ik weer nieuwe werken.

De kleine reiziger is net als ik dol op het spotten van street art. Bij elk werk verzint ze haar eigen verhaal. Dat is niet zo moeilijk: de straatkunst in Heerlen spreekt tot de verbeelding. Dat geldt voor murals voor de Tour de France, de afbeeldingen van Romeinse strijders en de vele muurschilderingen van dieren.

Een stadswandelingen langs de vele murals van Heerlen centrum is een leuke afwisseling tijdens het wandelen in Vaals.

In deze blog neem ik je mee in de wondere wereld van street art in Heerlen.

Doen met kinderen: Gaia Zoo Kerkrade

Op een kwartiertje rijden van Landal Hoog Vaals ligt Gaia Zoo, de leukste dierentuin van Limburg en misschien wel het leukste uitje van Nederland. Tijdens je bezoek aan Gaia Zoo reis je in één dag over de hele wereld. Apen, giraffen en flamingo’s zitten in ruime natuurlijke verblijven waar dieren hun soorteigen gedrag kunnen vertonen.

De kleine reiziger kijkt vol verbazing naar de nijlpaarden die hun bolle toet uit het water steken en weer wegduiken. Bij het zien van de leeuw begint ze gevaarlijk te grommen, de leeuw staart stoïcijns voor zich uit en is niet onder de indruk. Natuurlijk mag ook een bezoekje aan de speeltuin van Gaia Zoo niet ontbreken tijdens een bezoek aan Limburg met kinderen – zelf plof ik neer op het naastgelegen terras.

Doen in Zuid-Limburg: het Blotevoetenpark bij de Brunssummerheide

In het Blotevoetenpark in Brunssum beleef je de natuur tot in je tenen. Door het park is een avontuurlijke wandeling uitgezet van ongeveer anderhalf uur. Zoals de naam van het park doet vermoeden is het de bedoeling dat je deze wandeling op blote voeten aflegt!

Het blotevoetenpark is geopend van april tot en met oktober. Wij hebben deze wandelroute in Limburg nog niet gelopen met de kleine reiziger, maar we zijn zeker van plan dit op korte termijn te doen!

Het Blotevoetenpark Brunssum kun je prima combineren met een wandeling op de Brunssummerheide.

De Miljoenenlijn: ontdek Zuid-Limburg per spoor

Nog een uitje in Limburg met kinderen dat op de bucketlist staat. We hadden tickets voor de kerstvakantie, maar door Corona hebben we uit moeten stellen.

De Miljoenenlijn is een bijzonder dagje met de trein met kinderen. Een oude stoomtrein neemt je mee langs mooie plekken van het Zuid-Limburgse Heuvelland. De nostalgische trein vertrek vanaf het oude station van Simpelveld, waar ook een brasserie is.

Disclaimer: een weekendje Vaals is altijd een goed idee. Zoals je ziet aan de kleding heb ik niet al deze activiteiten voor kinderen in een weekend gepropt