Wat te doen in Yorkshire

In mijn vorige leven als onderzoeker kreeg ik een beurs om tijdelijk te werken aan de universiteit van Leeds. Gelukkig heb ik niet ieder weekend in het laboratorium gestaan. Ik genoot van de prachtige omgeving van Leeds en verzamelde de volgende tips voor Leeds en Yorkshire. Dit is er allemaal te doen in Yorkshire!

1. Stedentrip naar York

Het oude centrum van het stadje York wordt afgebakend door een oude stadsmuur. Je kan over de muur lopen en van het uitzicht genieten.

In York zijn verschillende kleine theehuizen waar je thee met een ‘sirup waffle’ kan kopen. Aangezien ik al een tijdje geen échte stroopwafels meer gehad heb laat ik me de export-variant goed smaken.

Noem het vintage, noem het charity shops. In Engeland is het al jaren populair om (gebruikte) kleding te recyclen voor het goede doel. Koopjesjagers kunnen voor niet al te veel geld leuke dingen op de kop tikken. Zo ook in York.

2. Actief in de Yorkshire Dales

De Yorkshire Dales zijn een van de vele National Trust sites in de county. Je kan er in alle seizoenen prachtig wandelen door de heuvels, de weilanden en het bos. Het landschap is erg gevarieerd met hier en daar kleine watervallen (je kan er kajakken) en typische gestapelde muurtjes die de grenzen van het weiland aangeven en het vee op de juiste plaats houden. In de zomer zijn de Yorkshire Dales een prachtig groen stukje Engeland.

Er zijn gemarkeerde paden, maar je kan bij het visitor centre ook een gedetailleerde kaart van de omgeving kopen.

De Dales in de zomer zijn mooi, maar de Dales in de winter zijn mogelijk nog mooier. De sneeuw komt tot halverwege mijn knieën, het lopen gaat zwaar, mijn benen voelen vermoeid maar geniet. Om me heen golft een wit sprookjeslandschap.

Wanneer de vermoeidheid de overhand neemt en mijn tempo langzamer wordt verstoort collega Gareth bruut mijn gedachtes en keer ik terug naar de harde werkelijkheid: de dagen zijn maar kort en we moeten voor het donker weer terug bij de parkeerplaats zijn. Ik gooi mijn tempo weer wat omhoog – wat ik de dag erna met spierpijn bekoop.

3. Kerken en abdijen

Rondom Leeds en York liggen diverse oude kerken en abdijen.

Kirkstall Abbey

Een van mijn favoriete is ongetwijfeld de abdij van Kirkstall. Wanneer je bus 508 van Leeds-Bradford Airport naar het centrum van Leeds neemt, ligt de abdij net voor Leeds aan je rechterhand. De abdij is niet zo groot en je hebt hem vrij snel gezien, maar in combinatie met een picknick in het park ernaast is hij zeker een bezoek waard.

Fountain Abbey

Vanuit Leeds en York gaan de bussen naar de badplaats Harrogate. Net ten noorden van het stadje ligt de abdij van Harrogate.

De Fountain Abbey werd gesticht in de 12de eeuw na een geschil met de kerk van York. Inmiddels is de kerk niet meer in niet meer in gebruik, maar vormt deze een hotspot in Yorkshire. Het oude houten dak van de kerk staat niet meer overeind, maar je kan wel tussen de zuilengangen en gewelven van het schip lopen.

Rondom de abdij ligt een prachtig aangelegd park, compleet met weide voor herten, verschillende vijvers en ponden en kabbelend water uit diverse fonteinen. Op zomerse dagen kan het aardig druk zijn bij Fountain Abbey, maar aan het eind van de middag zijn de meeste families vertrokken en rest niks dan de verliefde stelletjes op de vele bankjes in het park.

4. National Media Museum

In Bradford ligt het National Media Museum. Ik heb dit museum verschillende keren bezocht en ik blijf het leuk vinden!Het museum bestaat uit een gedeelte voor fotografie en een gedeelte voor film en televisie. 

Fotografie

Op de onderste verdieping van het museum vind je de geschiedenis van de fotografie. Beginnend met de oude zilverfilm in de 19de eeuw, via Kodak naar de digitale fotografie. Oude camera’s, films en foto’s zijn voorzien van duidelijke bijschriften.

Naast de permanente tentoonstelling over hardware is er een wisselende tentoonstelling van werk van verschillende (grote) fotografen.

Film en televisie

Op de bovenste etages wordt het verhaal van het bewegende beeld verteld. Er zijn veel filmpjes, er zijn sets van verschillende televisieshows nagebouwd en uiteraard kan je in een BBC-studio ook zelf even je minute-of-fame pakken. 

Het museum is erg interactief en daarmee ook geschikt voor kinderen.

5. Lekker eten

De Engelse keuken is niet echt om over naar huis te schrijven. Toch zijn er plekken in Yorkshire waar je heerlijk kan eten.

Indiase cuisine

In de Engelse stad Bradford wonen veel Indiërs en Pakistani. Rond het fotografiemuseum in Bradford (aanrader!) ligt de Indiase wijk met veel kleine Indiase restaurantjes en fastfood ketens. Een kip tandoori met massala curie smaakt toch stukken beter dan een patatje oorlog?

Wagamama

De Japanse keten Wagamana is op veel plekken te vinden, ook in Nederland en België. Toch is het één van mijn favoriete plekken om betaalbaar te eten in Leeds. 

Pubfood

Een snelle hap. Warme nachos met guacamole en kaas, een burger of fried onionrings. Zomaar wat gerechten die in bijna elke Engelse pub op de kaart staan. En op zondag natuurlijk de Sunday roast, al moet je die soms wel van tevoren reserveren.

High Tea

Als je dan toch in Engeland bent mag een traditionele High Tea eigenlijk niet ontbreken. Er zijn veel verschillende arrangementen, maar één van mijn favorieten vind je bij ‘Betty’ in Harrogate. Posh but nice!