7 dingen die je moet doen in Marrakech

Sprookjesachtige paleizen. Kleurrijke straten. De geur van oosterse kruiden die je neus binnen dringen. Marrakech ligt op slechts een paar uurtjes vliegen van Nederland en je waant je in een compleet andere wereld. Ik kijk terug op een bijzondere rondreis: in deze blog vind je 7 dingen die je moet doen in Marrakech Marokko.

Tip: Lees meer over mijn complete route door Marokko.

1. Bezoek een madrassa in Marrkesh Marokko

In Marrakech zijn verschillende madrassa’s te vinden. Dit zijn gebedsscholen waar (jonge) jongetjes en mannen les krijgen in de leer van de islam. 

De madrassa’s hebben een vast bouwplan: rondom de centrale patio liggen de verschillende vertrekken, vaak meerdere verdiepingen hoog. In het centrum van de madrassa bevindt zich vaak een kleine fontein. Symmetrie speelt een belangrijke rol in de islamistische architectuur.

marokkaanse patio in marrakesh

Veel van de madrassa’s zijn honderden jaren oud. Voor de ramen zitten vaak prachtige houten luiken, welke in de zomer gesloten kunnen worden om de ergste warmte buiten te laten. Door het fraai gedecoreerde houtsnijwerk sijpelt het gedimde licht naar binnen.

Terwijl de vloeren van de madrassa’s vervaardigd zijn van sobere terracotta tegels, zijn de muren vaak uitgerust met kleurrijke tegels in de mooiste motieven.

2. Eet op de nachtmarkt tussen de locals

Elke avonden transformeert Djemaa el Fna, het centrale plein van Marrakech, in een paradijs voor foodies. Op karretjes worden Marokkaanse lekkernijen als kebab en lamsspies aangeboden. Ook bijgerechten als olijfjes in allerlei soorten en maten en lokale zoetigheid mogen niet ontbreken.Bij de maaltijd kun je kiezen tussen een flesje fris of een mierzoete (munt)thee. Als toetje is er vers fruit op een stokje te koop.

Als je eet op de markt van Marrakech hoef je je niet alleen te voelen: je eten wordt geserveerd aan één van de houten picknickbanken waar je zij aan zij met de lokale bevolking dineert. De nachtmarkt is dus niet de ideale plek voor een romantische date, maar wel voor mensen die het echte Marokko willen zien of voor budgetreizigers die goedkoop willen eten.

Wil je meer weten over de Marokkaanse keuken? Boek dan een foodtour met een lokale gids!

3. Shop till you drop in de souks

De oude binnenstad van Marrakech is een mierenhoop: er zijn veel winkeltje waar met name veel handwerk te vinden is. Een tajin of kleurrijke borden en schaaltjes, fraai geborduurde tassen, tapijten en tunieken, foute pennen en magneten. Voor iedereen is er wel een leuk souvenir te vinden in Marrakech.

Ook de kraampjes met fruit en geurende kruiden en de mannetjes met thee zijn niet te weerstaan.

shoppenj in de medina

Het is in Marrakech heel normaal om af te dingen. Uiteraard dient dit te gebeuren op basis van wederzijds respect. Word niet boos als je die authentieke vaas mee krijgt voor de prijs die je in gedachte had, maar loop weg en probeer bij de buren een vergelijkbaar item te vinden. Lukt dat niet? Dan zit er niets anders op dan over de brug te komen en (een beetje) meer te betalen. En verbergt: een goede prijs voor een product is datgeen wat JIJ het waard vindt. Dat verschilt dus van persoon tot persoon.

4. Slaap in een traditionele riad in Marrakech

Marrakech heeft eigenlijk twee centra: het oude centrum en het nieuwe centrum, Ville Nouvelle Het oude centrum ligt min of meer rondom Djemaa el Fna en de nachtmarkt. Hier zijn veel kleine hotels en riads te vinden. In het nieuwe centrum liggen de grotere hotels welke vaak gevuld worden door zakenlieden en pakketreizen.

Toegegeven: de nieuwe hotels zijn vaak luxer en beter onderhouden. Toch ben ik blij met mijn kamer in de riad. Ondanks de kriebelende deken van kameelhaar, het dunne straaltje lauwwarm water onder de douche en het ontbreken van een verwarming.

Wie aan Marrakech en Marokko denkt, denkt waarschijnlijk aan warmte en woestijn. Een groot deel van het jaar is het inderdaad comfortabel warm, maar dat leidt er wél toe dat de meeste (oudere) huizen geen verwarming of kachel hebben. Het kan dus in de winter behoorlijk koud zijn! Gelukkig ben ik goed voorbereid en heb ik behalve een dikke pyjama ook de nodige fleeces en winterkleding bij me. Overdag is het warm en trek ik een laagje uit en ’s avonds trek ik een extra laagje aan. Ook binnen dus.

5. Slenter langs de stadsmuren

Marrakech is een bruisende stad, maar soms gewoon iets te druk. Zeker binnen de muren van de oude stad met de vele mensen die hun dagelijkse boodschappen doen, toeristen en de onvermijdelijke stinkende en luidruchtige brommertjes.

Je kan via een van de stadspoorten de oude stad verlaten. Net buiten de stadsmuren liggen verschillende parken. Je kan hier rustig op een bankje zitten en genieten van het uitzicht over de stad en de oude klokkentoren. Heb je even genoeg van de zon, dan kun je verkoeling zoeken onder een sinaasappelboom.

Bij de ingang van de oude stad kun je bovendien genieten van de oudje klokkentoren. Ook kun je hier ’s ochtends prima Marokkaanse broden als ontbijt kopen.

6. Bezoek het Paleis Dar M’Nebhi

Op het plein Place Ben Youssef ligt het Paleis Dar M’Nebhi met daarin het Marrakech Museum. Het plein dateert uit de negentiende eeuw en staat bekend om zijn vele hoekjes en fonteinen.

De oude keuken en de hammam dienen nu als toonzalen voor de verschillende kunstcollecties.

Elders in Marrakech kun je echter voldoende hamams vinden welke nog in gebruik zijn, zelf heb ik hier echter geen gebruik van gemaakt. Misschien een volgende keer.

7. Bezienswaardigheden in de omgeving van Marrakech

In Marrakech hoef je je geen minuut te vervelen. Heb je tijd over? Ook de omgeving van Marrakech is een bezoek waard. Je kunt verschillende dagtrips vanuit Marrakech maken, bijvoorbeeld naar de Ourika Valley of de Ouzoud Watervallen.

Hier vind je leuke tips voor de omgeving van Marrakech.