Tips: wat zit in mijn cameratas

Een reis is voor mij pas compleet als ik na afloop thuis kom met een aantal mooie foto’s. Mijn liefde voor reisfotografie leidt ertoe dat ik elke keer weer een goedgevulde cameratas mee neem. Maar wat zit er in mijn cameratas? Wat is de beste fotocamera op reis en welke lenzen heb je nodig?

Sommige vrouwen hebben moeite met het uitzoeken van de juiste schoenen op reis, ik heb dat met camera’s en lenzen. Ik leg mezelf een strakke limiet op: ik moet comfortabel een dag rond kunnen lopen met mijn cameratas. Er kan dus niet te veel in mijn cameratas – dat wordt te zwaar.

In deze blog deel ik de inhoud van mijn cameratas op reis tijdens mijn rondreis van vier maanden door Mexico, Guatemala en Colombia.

Cameratas: Lowepro Sports

Ik zwéér bij een goede cameratas. Een cameratas moet je kostbare apparatuur beschermen tegen een (klein) stootje, tegen vuil en tegen spatwater. Daarnaast vind ik het belangrijk dat een tas lekker zit, want je loopt er toch de nodige uren mee. Een schoudertas is daarom echt niks voor mij.

Sinds een aantal jaar heb ik de Lowepro Sports. Deze tas is compact én er past veel in. Na een paar jaar intensief gebruik begint de tas wat te verslijten – ik weet nu al dat de opvolger uit de zelfde serie gaat komen.

Een cameratas die ruimte biedt aan mijn canon EOS RP met verschillende lenzen. Doordat de schotjes in de cameratas door middel van klittenband te verstellen zijn, heb je altijd een indeling op maat waar je je spullen netjes in kan opbergen.

Tip: deze tas is ook fijn wanneer je met alleen handbagage reist.

Een raincover is onmisbaar!

Eerder schreef ik over fotograferen in de regen en de bescherming voor je camera. Hoewel een cameratas best een paar spatjes water tegenhoudt, vind ik het een fijn idee om een extra hoes om de tas te doen wanneer het harder gaat regenen. Gelukkig heeft de Lowepro Sports een ingebouwde regenhoes.

Heeft jouw tas dat niet? Universele hoezen zijn onder andere te koop bij PerrySport en mogen niet ontbreken in iedere fotografie uitrusting.

Mijn camera: een Canon EOS RP

Sinds een aantal maanden fotografeer ik met de Canon EOS RP, een full frame systeemcamera. Ik ben erg blij met dit Canon fototoestel! De semiproffessionele goede fotocamera heeft een sensor met weinig ruis en is bovendien zeer geschikt om mee te filmen.

De Canon EOS RP is een fotocamera met WiFi, ik kan mijn foto’s direct zien op mijn iPad.

Wat zit er in mijn cameratas? Kiezen is verliezen

Afhankelijk van de bestemming pak ik een aantal lenzen uit de kast. Er gaat sowieso een allround lens mee. Deze vul ik aan met een macrolens, een telelens of juist een fisheye voor extreme groothoek.

Canon RF 24-240 f/4-6.3 IS

Ik maak de meeste foto’s op reis met de Canon RF 24-240 f/4-6,3 IS. De allround lens is sneller dan de standaard kitlens van de Canon systeemcamera, hij is scherper en heeft meer zoom. 

Sigma 100-400 f/5-6.3

Mijn Sigma 100-400 f5/6.3 is een lens waarover ik voor aanschaf lang heb zitten wikken en wegen. Mijn wensen waren duidelijk: ik wil een snelle en lichtgevoelige lens met een zo groot mogelijk diafragma. Lichtgevoelig of niet, in een zoomlens is een stabilisator (IS voor Canon, VR voor Nikon) eigenlijk essentieel. Omdat ik veel op pad ben wil ik bovendien een niet al te zware lens en mijn budget is niet oneindig…

De Sigma 100-400 f/5-6.3 weegt heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding én geïntegreerde optische beeldstabilisatie. De lens past niet direct op een systeemcamera, maar met een adapter heb je nauwelijks kwaliteitsverlies. (Mijn vorige camera was de Canon 70D reflexcamera, het is heek fijn dat ik oude lenzen kan blijven gebruiken.)

De Sigma 100-400 f/5-6.3 heb ik niet dagelijks op zak, daar vind ik hem te log voor. Maar soms…. Dan ga ik helemaal los met deze lens in een natuurgebied, op een lokale markt of in een tempel. De Sigma 100-400 f/5-6.3 is een fijne lens voor portretfotografie waarmee je scherpe portretten kan maken met een mooie onscherpe achtergrond. Daarnaast is de lens zeer geschikt voor detailfoto’s.

Meer weten over lenzen en brandpuntafstand? Lees dan ook mijn artikel over lenzen op reis.

Handig: een kleine fotocamera als reiscamera

In mijn cameratas zit dus een systeemcamera met een aantal lenzen. Maar ik neem meer mee als ik ga fotograferen op ries.

Ik kies er dus voor om een grote camera mee te nemen op reis. Lange tijd was dit een digitale spiegelreflexcamera, eind 2021 ben ik overstapt op een systeemcamera. Reis jij altijd met alleen handbagage en zoek je een lichte camera? Dan zijn er steeds meer alternatieven.

spiegelreflex of compact?

De kwaliteit van compactcamera’s en camera’s van telefoons wordt steeds beter. Voor het eenvoudige point-and-shoot is een DSLR (bijna) overbodig. Ik ben niet tevreden over de kwaliteit van mijn oude iPhone, dus ging ik voor mijn eerste verre reis naar Bali met baby op zoek naar een alternatieve goede camera voor op reis. Tussen alle beschikbare digitale camera’s valt mijn oog op de Olympus Though5. Dit is voor mij de beste compactcamera met zoom die ook nog eens tegen een stootje kan. Bovendien is de Olympus Though5 waterdicht tot een diepte van 15 meter, ideaal voor het zwembad of tijdens het snorkelen.

Tijdens mijn rondreis heb ik de Olympus Though altijd op zak. Deze pocket camera is heerlijk simpel! Bovendien is de Tough5 een compactcamera met WiFi en GPS.

Voor mijn duiken op de Perhentians in Maleisië maakte ik gebruik van een onderwaterhuis en extra flitser.

Mijn statief: Sirui T-005KX

Ik kan niet zonder statief op reis! Niks is zo heerlijk om tegen het vallen van de avond foto’s te maken tijdens het blauwe kwartier.

Ik wil een statief wat stevig en zorgt dat ik ook met lange sluitertijden mooie foto’s maak, wat makkelijk te hanteren is, duurzaam is, maar ook niet te veel weegt. Uiteindelijk heb ik gekozen voor een statief van de Sirui T-005KX Traveller serie. Het statief is van aluminium, dus redelijk licht (een statief van Carbon is nog lichter, maar die vind ik te duur). Daarnaast is het statief lekker compact in ingeklapte toestand. Ideaal voor op reis!

Tip: gebruik je je statief met name voor fotografie onderweg? Overweeg dan een speciaal reisstatief te kopen.

Filters voor nét dat beetje extra op de foto

Meestal neem ik twee filters mee op reis: een ND-filter en een polarisatiefilter. Met het ND-filter heb ik in IJsland mooie landschapsfoto’s gemaakt.

Naar Midden- en Zuid-Amerika nam ik alleen een polarisatiefilter mee. Dit filter voorkomt irritante reflecties en geeft de kleuren een extra boost.

Overige accessoires

Uiteraard neem ik accu’s, reserveaccu’s en laders mee. Of je nu een kloon koopt of een originele accu: een reserveaccu is essentieel.

Spulletjes om mijn camera te reinigen mogen ook niet ontbreken in mijn cameratas: op reis wordt je camera sneller stoffig. Je wilt niet dat er stofjes op de sensor belanden die vlekjes achterlaten op je foto’s.

En, valt het je mee of tegen wat ik mee neem op reis?