Weekendje weg Almere: architectuur, lekker eten en natuur

Een weekendje weg in Nederland is altijd een goed idee! Soms kies ik voor een leuke plek midden in de natuur (zoals Vaals), soms kies ik voor een originele stedentrip. Almere combineert stad en natuur en is daarmee een verrassend leuke bestemming.

Weekendje weg Almere: overnachten aan het Weerwater

De trein naar Almere stop in het hart van de stad en in minder dan een kwartier sta ik in het Leonardo Hotel, een fijne en comfortabele plek met uitzicht over het Weerwatermeer. Het Leonardo Hotel Almere City Center staat bekend om zijn moderne architectuur en design. De kamers zijn ruim en er is zelfs een ligbad! Heerlijk om hier even te ontspannen na een dagje shoppen in Almere (daarover later meer).

Hoera, ’s ochtends is er een uitgebreid ontbijtbuffet. Ik waan me tijdens een hotelontbijt altijd een kind in een snoepwinkel: ik ben altijd héél benieuwd wat er allemaal te kiezen valt! Ik ben geen fan van eitjes met spek bij het ontbijt, maar gelukkig zijn er heel veel (vegetarische) opties waaronder yoghurt met vers fruit.

Houd je van speciaalbier? In het Leonardo hotel zit Bierfabriek met eigen gebrouwen biertjes.

Stadswandeling Almere

Laat ik eerlijk zijn, de route van het treinstation naar het hotel doet mijn hart niet meteen sneller kloppen. Misschien kijk ik niet goed door de regen?

Gelukkig blijven de wolken en de regen niet hangen. Tijdens de stadswandeling door Almere met gids breekt zelfs een waterig zonnetje door. En het mooie is: mijn twijfel over Almere verdwijnt als sneeuw voor de zon!

Almere is een nieuwe stad met veel moderne architectuur. Bij het ontwerp van het centrum van Almere is rekening gehouden met de groei en de stad: hierdoor is het ook in de toekomst (nog) mogelijk voor architecten om hun nieuwe creaties op een A-locatie in het centrum te ontwerpen en te bouwen!

architectuur almere

Over een paar jaar zal het centrum van Almere er heel anders uitzien dan nu. Asfalt van parkeerplaatsen zal wijken voor winkels en kantoren. Maar ook aan auto’s wordt gedacht: onder de binnenstad lopen uitgestrekte parkeergarages. En OP de winkels en kantoren is er plek voor huizen en tuinen. Want stiekem is Almere ook een groene stad.

Ga je een dagje of een weekendje weg naar Flevoland? Let vooral op deze bezienswaardigheden in Almere.

Hoewel ik aanraad om met een gids op stap te gaan, kun je natuurlijk ook kiezen voor deze leuke stadswandeling van Visit Almere.

architectuur almere

Shopping in Almere

Wanneer ik door het centrum van Almere loop, zie ik al snel de grote (inter)nationale ketens liggen. Maar tussen de grote winkels liggen kleine pareltjes die zeker de moeite waard zijn wanneer je op zoek bent naar een leuk cadeautje voor jezelf of voor iemand anders. Shop until you drop. Almere heeft ruim 400 winkels die zeven dagen per week geopend zijn.

Iedereen die mij een beetje kent, weet dat ik meestal mijn zwarte (school)tas bij me heb of mijn fototas. Beide tassen zijn heel praktisch, maar echt mooi zijn deze tassen niet. Tijdens mijn weekendje weg naar Almere vind ik dat het tijd is voor een upgrade. Bij Diforza slaag ik voor een mooie petrolblauwe handtas van leer. De tas is groot genoeg voor een flesje water en alle andere spulletjes die je nodig hebt tijdens een dagje shoppen. De tas is klein genoeg om mooi en elegant te zijn. Ik ben er blij mee! 

Goede tassen zijn niet goedkoop, het is daarom fijn om een kijkje te kunnen nemen in een fysieke winkel.

Tip: Wil je meer weten over wat te doen in Almere en de bezienswaardigheden van de stad? Loop dan ook even binnen bij Visit Almere en de VVV aan De Diagonaal 199. Naast veel tips voor Almere vind je hier ook leuke souvenirs.

Street art in Almere

In de binnenstad van Almere is nog niet zo veel straatkunst te vinden, maar wat niet is kan nog komen. Kamp Seedorf is een genootschap van een aantal kunstenaars die onder andere de trappen bij het stadhuis onder handen hebben genomen. Het werk van Bozorg Khazraei bij de haven aan de rand van de binnenstad spreekt me meer aan.

Tip: Heb je een fiets gehuurd? Deze street art route in Almere neemt je mee langs kleurrijke murals buiten het centrum.

Lekker eten in Almere

De liefde van deze vrouw gaat door de maag. Wil je lekker eten in Almere? Dan mag je deze plekjes niet missen.

The Black Cockatoo: vegan restaurant in Almere

Dit is mijn favoriete plekje om te eten in Almere! Op de vegan kaart staan de lekkerste gerechten – ook als je normaal graag vlees is zul je je vingers aflikken bij de plantaardige gerechten van The Black Cockatoo. Ik kwam er voor lunch, maar ze hebben ook lekkere taartjes.

The Black Cockatoo heeft een knusse uitstraling met warme kleuren en veel planten. Bezoek je Almere met kinderen? Voor hen heeft The Black Cockatoo een leuke speelhoek.

Eten aan het strand: strandbrasserie de Jutter

Voor mooie zonsondergangen moet je bij Almere Haven zijn. En als je er dan toch bent, kun je gelijk aanschuiven bij strandbrasserie de Jutter pal aan het water. Er staan verschillende vegetarische gerechten op de kaart (de vegan opties vallen tegen), mijn oog is gevallen op een voorgerecht van camembert met salade, een lekkere vegetarische burger en ijs met karamel als toet.

De Volkskantine

Heb je een kleine beurs of wil je gewoon lekker eten voor weinig geld? Op dit moment (najaar 2022) zit er een pop up shop waar je voor 3-8 euro een maaltijd met producten uit de regio krijgt. De Volkskantine is een initiatief van Public Food in samenwerking met Flevo Campus. Ik heb hier niet gegeten maar ik vind het concept geweldig leuk!

Tip: Liefhebbers van katten kunnen terecht bij de Coffee Cat, het grootste kattencafé van Nederland. 

Wandelen in Flevoland: de Oostvaardersplassen

Tussen Almere en Lelystad liggen de Oostvaardersplassen. Een eeuw geleden is bedacht dat hier industrie zou komen, buiten de stad de lichte industrie en in het niemandsland van de polder de zware industrie. Door de recessie en de daaropvolgende oorlog kwam de industrie niet van de grond. De natuur nam het nieuwe land terug en de Oostvaardersplassen zijn geboren.

De Oostvaardersplassen zijn uniek voor Nederland én voor Europa. Je kunt hier heerlijk wandelen bij Almere door ruige zandvlaktes, riet en moeras. De Oostvaardersplassen zijn een walhalla voor vogelaars, hoewel ik zelf blijer word van het spotten van herten en Konikspaarden.

Er komt nog een blog over wandelen in de Oostervaardersplassen.

Tip: Na een wandeling of fietstocht door de natuur bij Almere heb je een lekkere lunch verdiend, bijvoorbeeld bij Paviljoen de Oostvaarders

Doen in Almere: bezoek het theater van Vis à Vis

Aan de andere kant van het centrum van Almere huist Vis à Vis, een bijzonder theatergezelschap dat al meer dan 30 jaar bekend staat om zijn spectaculaire theatervoorstellingen. Omdat het een openluchttheater is, zijn er alleen voorstellingen in de zomer. Het programma van 2023 is nog niet bekend.

Wil je toch al een kijkje nemen op de set? ’s Winters staan er verschillende intieme storytellingavonden op het programma.

Hier vind je het volledige programma van Vis à Vis.