Tips voor een weekendje weg naar de Moezel met kinderen

Sommige mooie plekken in Europa liggen dicht bij huis. Kijk maar naar de Moezelstreek! Het Moezeldal tussen Trier en Koblenz is een van de mooiste rivierdalen van Duitsland. De Moezel (Mosel) staat bekend om zijn wijn, maar er is veel meer te doen bij de Moezel. Prachtig wandelen, eeuwenoude historische bezienswaardigheden en leuke activiteiten voor kinderen: dit zijn de beste tips voor een weekendje weg naar de Moezel met kinderen.

Eigenlijk is een weekendje weg veel te kort. Wij gingen een week op vakantie naar de Moezel. Wij kozen voor de kerstvakantie, wat helaas niet de beste reistijd is. (Verschillende attracties aan de Moezel zijn gesloten van november tot maart/april).

De Moezel met kinderen: kastelen en ridders

Stoere ridders, mooie prinsessen, goud en glitter. Ieder kind houdt van kastelen. En het leuke is: er zijn veel kastelen in de Moezel regio.

Reichsburch Cochem

Gelegen op de heuvel midden tussen de wijnranken ligt het sprookjesachtige kasteel van Cochem. Het is een klim naar boven, maar de inspanning wordt al snel beloond. Het kasteel van Cochem ligt hoog boven de rivier en vanuit deze bezienswaardigheid heb je een prachtig uitzicht over de Eiffel.

De website van het kasteel is niet duidelijk. Is het kasteel geopend in de kerstvakantie? We wagen het erop: mocht het kasteel gesloten zijn dan hebben we in ieder geval kunnen genieten van het uitzicht.

Gelukkig kunnen we naar binnen! We hoeven maar een paar minuten te wachten op de eerste rondleiding. De rondleidingen zijn tijdens mijn bezoek (in 2023) alleen in het Duits, mensen die geen Duits spreken kunnen een A4-tje met informatie over de bezienswaardigheid krijgen. De Reichsburch van Cochem is gebouwd rond 1100. In de eeuwen die volgden is het kasteel in Duitsland verwoest en weer opgebouwd. Het kasteel in zijn huidige vorm stamt uit de negentiende eeuw.

De kleine reiziger kijkt haar ogen uit. Eerst is ze onder de indruk van de gouden details op de gotische plafonds, al snel verschuift haar aandacht naar de kanonnen, harnassen en de geheime gangen van het kasteel. Dit kasteel is een aanrader tijdens je bezoek aan de Moezel met kinderen.

Tip: in de zomermaanden is de Cochemer Sesselbahn een van de hoogtepunten van de regio. Vanaf het bergstation van de kabelbaan is het een kleine wandeling naar het Pinnerkreuz. Hier heb je een betoverend uitzicht over Cochem aan de Moezel én over het kasteel. In de wintermaanden kun je in 20 à 30 minuten omhoog lopen.

Burcht Eltz

Misschien behoort Burcht Eltz tot de top 5 van de mooiste kastelen van Duitsland. Het statige kasteel met zijn hoge torens ligt op een heuvel midden in de uitgestrekte groene bossen. Van maart tot oktober opent het kasteel zijn deuren en zijn de weelderige vertrekken van Burcht Eltz, waaronder de schatkamer en de ridderzaal, te bewonderen.

Wil je meer kastelen zien? In deze blog vind je een fijn overzicht van ruim twintig kastelen in Duitsland.

De Moezel met kinderen: de voetsporen van de Romeinen

Van de tijd van de ridders reizen we verder terug in de tijd. We stoppen bij Trier, de oudste stad van Duitsland. In Trier zijn veel historische bezienswaardigheden uit de Romeinse tijd te bewonderen.

Porta Nigra

De naam van deze bezienswaardigheid in de Moezel spreekt boekdelen: de Porta Nigra is een grote poort met een donkere kleur. Ooit was deze poort de noordelijke ingang van het ommuurde Augusta Treverorum, de Romeinse naam van Trier.

De Porta Nigra is hét icoon van Trier. De poort is gebouwd uit grote blokken van zandsteen die met ijzeren krammen bij elkaar zijn gehouden. Door verwering en afzetting van roet heeft de lichte poort een donkere kleur gekregen. In de middeleeuwen kreeg de poort daarom de naam Porta Nigra.

De kleine reiziger kan zich niet veel voorstellen bij de Romeinen. Zij vindt het vooral leuk om via de smalle trappen naar boven te klauteren en te genieten van de uitzichten over de bezienswaardigheden van Trier en de wolken die over de toppen rondom de stad rollen.

Als tienjarig meisje stond ik al aan de voet van de Porta Nigra in Trier. Ik vond de Romeinse poort erg indrukwekkend en het is super om hier dertig jaar later te mogen staan met mijn eigen kind.

Romeinse baden in Trier

We kopen bij de Porta Nigra combinatietickets die ons toegang geven tot het Rheinisches Landesmuseum en andere Romeinse bezienswaardigheden in Trier. Er zijn verschillende combinatietickets mogelijk, wij kiezen voor de “basic” optie die twee opgravingen met het Rheinisches Landesmuseum combineert. Er zijn speciale familietickets, maar deze kopen we niet omdat de kleine reiziger nog overal gratis naar binnen mag.

In het Rheinisches Landesmuseum wordt de geschiedenis van de regio belicht, van de prehistorie tot de Romeinen en de middeleeuwen. Het museum is weinig (niet!) interactief en daardoor niet zo leuk voor jonge kinderen.

De kleine reiziger vindt de Keizerthermen aan de rand van het oude centrum van Trier erg leuk. Door middel van tekeningen en maquettes wordt duidelijk uitgelegd hoe de baden er in de Romeinse tijd uit hebben gezien. Naast de bovengrondse ruïnes is er een heus ondergronds gangenstelsel waar ooit warme lucht door stroomde. Het is voor kinderen erg leuk om op ontdekkingstocht te gaan in de donkere gangen.

Ben je in Trier met kinderen? Breng dan ook een bezoek aan het speelgoedmuseum. In het museum is veel antiek speelgoed te zien. Daarnaast zijn er een paar opstellingen waar kindjes kunnen spelen met oud speelgoed.

Moezel wandelen: leuke wandelingen met kinderen

De Moezel is een paradijs voor wandelaars. Hier liggen een paar van de mooiste wandelroutes van Duitsland, zoals “Im Tal der Wilden Endert” en de Moselsteig. Vanwege hun lengte zijn deze wandeling bij Cochem niet geschikt voor (jonge) kinderen.

Wij vonden onderstaande Moezel-wandelroutes erg leuk.

Wandelen bij de Moezel: Hangbrug Geierlay

De Geyerlay hangbrug is een van de tofste bezienswaardigheden bij de rivier de Moezel in Duitsland. De hangbrug tussen Mörsdorf en Sosberg in de Hunsrück heeft een lengte van 360 meter. De brug is naar Nepalees voorbeeld gespannen aan staalkabels tussen twee bruggenhoofden. In de diepte ligt het Mörsdorfer Bachtal.

De Geierlay Hangbrug vanuit de dorpen Mörsdorf en Sosberg te bezoeken. Wij parkeerden de auto in Sosberg (betaald parkeren) en liepen daarvandaan naar de brug. Dit is een korte wandeling van ongeveer 1,5 kilometer over een verhard pad (geschikt voor kinderwagens). Ook vanuit Mörsdorf loopt een verhard pad naar de mooie hangbrug van Duitsland.

De brug is 85 cm breed en geschikt voor niet voor alle soorten kinderwagens. Het is handig om de draagzak mee te nemen als je gaat wandelen langs de Moezel met kinderen.

Geierlay Schleiffe

Een wandeling naar Geierlay is op zich al een avontuur, maar je kunt je wandeling natuurlijk uitbreiden.

Wij kozen voor de Geierley Schleiffe, een bewegwijzerde rondwandeling over de brug heen én onder de brug door. De totale route heeft een lengte van 7 kilometer. Deze wandelroute in Duitsland gaat grotendeels over onverharde paden en het kan in de winter erg modderig zijn. In het Mörsdorfer Bachtal moesten we een aantal keer over en door omgevallen bomen heen klauteren.

Gelukkig hadden we de draagzak meegenomen tijdens onze Moezel vakantie, want deze tocht was te zwaar voor de kleine reiziger om helemaal zelf te lopen.

Als je parkeert in Sosberg moet je drie kilometer extra lopen om bij het beginpunt van de Geierlay Schleiffe te komen (deze start bij de brug).

Moselkino

De Moezel slingert door het groene Duitse landschap. Bijna iedere meander nodigt uit voor een wandeling naar een uitzichtpunt, de een nog mooier dan de ander.

Vanuit het Moezeldorp Leiwen of vanuit Landal Sonnenberg is het een korte wandeling naar het uitzichtpunt Moselkino Leiwen, een bizar houten frame in de Eiffel. Eenmaal aangekomen bij het frame ploffen we op een van de fijne houten ligstoelen. We staren door het frame naar de bootje op de Moezel en de veranderende luchten: zoals de naam doet vermoeden zijn we in een openlucht bioscoop beland.

Tip: In de zomermaanden kun je in de wijnbar bij Moselkino Leiwen een flesje lokale wijn kopen.

Het Boomkroonpad van Saarburg

Saarburg is een belangrijk wijndorp in Wijnstreek Mosel. Het pittoreske dorpje ligt ten zuiden van Trier. Midden in het dorp met zijn gekleurde huizen ligt een aantal watervallen die je zeker moet bezoeken. Naast de watervallen zijn is ook de burcht de moeite: we vonden het geweldig om over de oude stadsmuren te klimmen en door kantelen te gluren naar de uitzichten over de de Saar, een zijrivier van de Moezel.

Op een klein half uur rijden van het oude centrum van Saarburg ligt het Boomtoppenpad Saarschleife. Het pad met een lengte van ruim een kilometer slingert door de boomkronen van eiken, beuken en Douglas sparren. Onderweg zijn er verschillende ervaringsstations (hoera voor de glijbaan!) en informatieborden met leuke weetjes over het bos, zijn bewoners en geologische informatie van het gebied. Het hoogtepunt van Boomtoppenpad Saarschleife is een 23 meter hoge toren met een geweldig uitzicht over een van de bochten in de rivier de Saar.

In deze blog vind je meer toffe boomkroonpaden in Europa.

Aan de voet van het boomkroonpad ligt Abenteuerwald Saarschleife, een grote speeltuin met glijbanen, ziplines, trampolines en meer. De entree van het avonturenpark zit niet bij het boomkroonpad inbegrepen.

In de wintermaanden is Abenteuerwald Saarschleife gesloten, er is een kleine (gratis) speeltuin naar het avonturenpark.

Beestjes spotten

Wil je tijdens je verblijf aan de Moezel met kinderen dieren spotten? Wij zijn niet verder gekomen dan de hertenweide van ons vakantiepark – wij reizen naar de Moezel in de kerstvakantie en dan is niet alles open.

Wild- und Erlebnispark Daun

In Wild- und Erlebnispark Daun is veel te beleven voor jonge én oudere kinderen. Zo is er een miniatuurboerderij, een apenkloof, een avonturen speeltuin en je kunt een safari van acht kilometer door het wildpark en dieren van dichtbij spotten. Voor echte avonturiers is er een zomerrodelbaan.

Het park is het hele jaar geopend. Sommige activiteiten zijn dicht tussen november en maart.

Eifelpark Gondorf

Eifelpark Gondorf biedt een unieke combinatie van een avonturenpark en een dierentuin. In het park zijn meer dan 45 attracties en meer dan tweehonderd wilde dieren als herten, bruine beren en wolven.

Roofvogelpark Saarburg

Tussen het Saarburg en het boomkroonpad Saarschleife ligt het roofvogelpark Saarburg (Greifvogelpark Saarburg), we zien het park liggen vanuit de auto. In dit vogelpark kun je roofvogels zien en er worden roofvogelshows gegeven. In januari 2023 was het park tijdelijk gesloten, op de website vind je actuele openingstijden. 

Daarnaast kun je ook Dino-park bezoeken (Prähistorium Gondwana). We zijn hier niet geweest met onze kleuter, de adviesleeftijd voor het park is zes jaar.

Doen met kinderen bij de Moezel in de regen

Je ziet het al op de foto’s in deze blog: het weer was niet je-van-het tijdens mijn vakantie in de Moezel Regio. Toen ik boekte voor de kerstvakantie hoopte ik op sneeuw, in plaats daarvan hebben we veel regen gehad. Gelukkig zijn er ook veel leuke activiteiten te doen met kinderen in de regen.

Wij overnachtten een week in een vakantiepark aan de Moezel. Landal is onze favoriet, maar er zijn ook parken Roompot en Centerparcs in de Eiffel.

Ons Landal huisje is ruim, we hebben drie slaapkamers en een woonkamer met keuken. Dit huisje was goedkoper dan een huisje voor drie à vier personen – dan is de keus snel gemaakt. Er was voldoende plek om een spelletje te spelen of lekker op de bank te zitten met een boek.

De kleine reiziger heeft bijna iedere dag (even) gespeeld in de indoor speeltuin, geknutseld met Bollo of gezwommen. Dit bevalt zo veel beter dan een camping aan de Moezel in Duitsland!

Het kasteel van Cochem is een leuk uitje met kinderen als het regent. Houd er rekening mee dat je niet vlak bij het kasteel kunt parkeren en dat je een stukje moet wandelen in de regen. Ook bezochten wij Trier in de regen. Trier heeft verschillende leuke musea, hippe winkels en ook de Forum Baths (Thermen am Viehmarkt) zijn overdekt.

landal moezel sonnenberg

Overnachten aan de Moezel in Duitsland

De Moezel stroomt de Vogezen naar Koblenz, waar de rivier uitstroomt in de Rijn. Het is onmogelijk om ALLE leuke mooie plekken van de Moezel te bezoeken tijdens een weekendje weg. Je kunt het beste kijken wat je wilt doen met de kinderen en daar je accommodatie op aanpassen.

Moezel Vakantiepark

Tip: Ik overnachtte een week bij Landal Sonnenberg en dat is heel goed bevallen! Wil jij ook naar dit vakantiepark bij de Moezel? Dan kun je hier boeken.

Slapen in Cochem

  • Carpe Diem – mooi appartement in Cochem met ruim terras/balkon met uitzicht op de Moezel
  • Hotel Traumblick – comfortabel hotel met familiekamers en suites met uitzicht op de rivier
  • Pension Winnemuller – dit centraal gelegen pension is tegen de heuvels gebouwd. Er zijn ruime familiekamers, ontbijt inclusief

Slapen in Trier

Slapen in Saarbrug

  • Das Kartenhaus – complete woning op loopafstand van de watervallen van Saarburg
  • Fährhaus Ferienwohnung – appartement voor maximal 6 personen midden in het oude centrum van Saarburg Duitsland

Slapen in Koblenz