Mooie plekken in Noord-Holland: natuur, stad en dorp

Oude molens, mooie stranden, bollenvelden en pittoreske dorpen. Er zijn veel mooie plekken in Noord-Holland. Het maakt niet uit of je voorkeur uit gaat naar natuur of cultuur, naar drukte of naar absolute rust, er is voor iedereen genoeg te doen in Noord-Holland.

Vanuit mijn woonplaats Utrecht sta ik zo in de provincie Noord-Holland. Toch besluit ik een overnachting te boeken: er is zo veel te zien in Noord-Holland, dat een dagtocht veel te kort is. Mijn eerste weekendje weg in Noord-Holland is een succes en niet veel later ga ik opnieuw. In deze blog deel ik de leukste plekken van Noord-Holland.

Wandelen en wildlife spotten in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Er zijn veel leuke plekken in Noord-Holland om een mooie wandeling te maken. De Amsterdamse Waterleidingduinen zijn mijn favoriet! Er loopt een aantal mooie wandelroutes door de Amsterdamse Waterleidingduinen. Er zijn verschillende ingangen, waardoor de drukte in het park redelijk goed verspreid. Dat is fijn, want de Amsterdamse Waterleiding Duinen zijn erg populair.

In de Amsterdamse Waterleidingduinen kun je het hele jaar door herten en vossen spotten, een leuke activiteit in Noord-Holland. Met een beetje geluk zie je ook een ijsvogel of boomkikker. In de herfst kun je met een beetje geluk vechtende herten zien tijdens de hertenbronst, jaarlijks trekken er vele fotografen naar de Waterleidingduinen om dit bijzondere spektakel te zien.

Lees meer over vossen spotten in de Amsterdamse Waterleidingduinen.

plekken in Noord-Holland: Uitwaaien op Texel

Ik ben verliefd op Texel!

Wat te doen op Texel? Strand, duinen, kneuterige musea en gezellige dorpen – er zijn veel mooie plekken op het grootste Waddeneiland van Nederland. Texel heeft alles in zich voor een geslaagde vakantie dicht bij huis.

Ik bezocht Texel hartje winter. Het is dan heerlijk rustig op het eiland: ik genoot van de wind in mijn haar en de ruige zee die kapotslaat op de stormbrekers. OK, de regen had voor mij niet gehoeven, je kunt niet alles hebben.

In deze blog zet ik de mooiste plekken van Texel (die heel fotogeniek zijn!) op een rij.

Bollenvelden Noord-Holland

In de kop van Noord-Holland, tussen Petten en Den Helder, ligt de grootste aaneengesloten bollenregio van Nederland. Hier vind je de mooiste bollenvelden met tulpen, narcissen en hyacinten. Het is een feestje om op deze plekken in Noord-Holland rond te mogen lopen!

Tijdens een weekendje Noord-Holland zie ik de eerste tulpenvelden aan de rand van Sint Maartenszee. Ik geniet van de bollenvelden, de windmolens en de duinen van Petten aan de horizon. Later zie ik mooie bollenvelden bij Wieringerwerf, Anna Paulowna en Julianadorp.

Ben je dol op bloeiende tulpen? Bezoek Noord-Holland dan zeker in de periode half april tot begin mei.

Mooie plekken in Amsterdam

Amsterdam is een mooie stad, maar de drukte van Amsterdam staat me tegen. Daarom laat ik de grachtengordel meestal links liggen, en ga ik op zoek naar verborgen pareltjes in de stad.

Een van mijn favoriete plaatsen in Amsterdam is de NDSM-werf in Amsterdam-Noord. Deze oude werf is een Walhalla voor liefhebbers van straatkunst. In het nieuwe museum STRAAT kun je een wisselende collectie street art vinden. Maar ook buiten de loods kun je je vergapen aan murals en graffiti.

In de winter vindt het Amsterdam Light Festival plaats. Gedurende een maand wordt de stad omgetoverd tot een groot openluchtmuseum met prachtige lichtkunstwerken.

Het Wildrijk bij Schagen

Klein maar fijn. Het Wildrijk is een van de mooiste bossen in Noord-Holland. In de lente wordt de bosbodem bedekt met een tapijt van wilde hyacinten. De paarse hyacinten geven het bos iets magisch!

Door het bos is een korte wandelroute uitgezet langs alle mooie plekjes in het bos. Deze route is twee kilometer lang. Onderweg passeer je duizenden wilde hyacinten, pittoreske bruggetjes, kleine bosmeertjes en als je goed kijkt zie je aan de rand van het bos de uitgestrekte tulpenvelden van Noord-Holland.

Mooie dorpen: typisch Medemblik

Medemblik is dé verrassing van de regio: dit is een van de leukste dorpen in Noord-Holland!

Medemblik is de kleinste én oudste stad van Westfriesland. Het historisch stadscentrum van Medemblik is verrassend veelzijdig. In een paar uur loop je langs de bezienswaardigheden van Medemblik, zoals het kasteel, de authentieke straatjes, hofjes en de oude haven. Deze stad mag het niet ontbreken in het rijtje met plekken in Noord-Holland.

Wil je bijzonder lunchen in Noord-Holland? Het Kasteel Café van Kasteel Radboud Medemblik serveert een voortreffelijke lunch.

Amsterdamse Bos: een stukje Japan in Nederland

Het Amsterdamse Bos ligt tussen Amsterdam en Amstelveen. Het hoogtepunt van dit bos is het Bloesempark, een stukje Japan in Nederland. De 400 kersenbomen dragen in april prachtige bloesems. De magische zachtroze en witgekleurde bomen zijn zeer fotogeniek.

Wil je deze leuke plek in Noord-Holland bezoeken? Hier vind je tips voor het Amsterdamse bos.

Zandvoort aan Zee

Ik vind het strand van Zandvoort een van de fijnste stranden van Nederland. In een paar minuten loop je van het treinstation van Zandvoort naar de zee, waardoor je files en hoge parkeerkosten vermijdt.

Het strand van Zandvoort is het fijnst wanneer het niet al te druk is, ik probeer drukke zomerweekenden te mijden. Bij Zandvoort kun je heerlijke strandwandelingen maken, mijn favoriete wandeltochten bij Zandvoort gaan naar Santpoort en de Kennemerduinen.

Tip: Wil je voordelig een weekendje weg naar Zandvoort? Dat kan tijdens de Hema Bungalowweken. In deze blog deel ik mijn ervaring met Center Parcs Zandvoort.

Middenbeemster in Laag-Holland

Middenbeemster is een leuk dorp in Noord-Holland. Het oude centrum van Middenbeemster heeft een beschermd dorpsaanzicht, er zijn tientallen rijksmonumenten te vinden.

Na de drooglegging van de Beemster groeide Middenbeemster met dank aan zijn dorpsplein en kerk uit tot het kloppende hart van de regio. De veemarkt is helaas niet meer, maar de terrassen en ijssalon bij het dorpsplein zijn óók leuk.

Een wandeling door Middenbeemster kun je combineren met een bezoek aan weilanden, molenvelden en tulpenvelden in de Beemster en Laag-Holland.

plekken in Noord-Holland: Voor paal in Petten

Het Palendorp van Petten is een bijzondere bezienswaardigheden op het strand van Petten. De palen in de vloedlijn staan symbool voor de honderd huizen die in 1625 bij een hevige storm zijn opgeslokt door zee. Tussen twee van de palen is een schommel bevestigd, sluit al schommelend je dagje weg in Noord-Holland af terwijl de oranje zon langzaam de zee in zakt.

Wil je mooie plekken in Noord-Holland fotograferen? Dan is dit the-place-to-be.

Wil je lunchen op het strand? Strandpaviljoen Zee en Zo in Petten is een fijne strandtent moet goed eten en vriendelijk personeel.

plekken in Noord-Holland: maak een stadswandeling door Haarlem

Vanuit het fraaie treinstation sta je in een mum van tijd in de oude binnenstad van Haarlem. Tijdens een stadswandeling door Haarlem word je verrast door oude hofjes als het Brouwershofje en Hofje van Oorschot. Het is heerlijk om doelloos langs de bezienswaardigheden van Haarlem te dwalen.

Een van de tofste bezienswaardigheden van Noord-Holland is het Teylersmuseum. Het museum van de verwondering is een kenniscentrum voor kunst en wetenschap. Ik houd het bijzondere ovale gebouw met zijn het glazen dak, houten vitrines en het smeedwerk van de balustrades.

De molens van de Zaanse Schans

De Zaanse Schans is een uniek dorp in Noord-Holland met karakteristieke houten huizen, molens en oude werkplaatsen.

In de zeventiende eeuw stonden er zeshonderd molen in de omgeving van de Zaanse Schans. Deze molens werden gebruikt voor het malen van specerijen, het produceren van houten planken, verf en olie. Een aantal van deze historische molens kun je bezoeken tijdens een dagje weg in Noord-Holland.

Natuurlijk heb ik veel foto’s van de Zaanse Schans voorbij zien komen, toch verrast de aanblik van de oude molens me. Voor ik het historisch erfgoed ga ontdekken duik ik een ambachtelijke kaaswinkel in waar ze tientallen soorten kazen verkopen – lekker voor onderweg. Gewapend met een hapje en een drankje wandel ik langs de bijzondere bezienswaardigheden van Noord-Holland. Wat een mooie plek is dit!

Schoorlse Duinen: bossen en duinen

De Schoorlse Duinen vormen het hoogste duingebied in de Kop van Noord-Holland. Ik beklim de hoogste duin en geniet van het panoramisch uitzicht over de mooiste plekken in Noord-Holland. In de verte glinstert de Noordzee.

Door de Schoorlse Duinen lopen meer dan zestig kilometer wandelpad. Zo ver kom ik niet: na de beklimming van de hoogste duin volg ik het familiepad en glijd ik via de klimduin naar een terrasje.

De Schoorlse Duinen zijn erg leuk voor kinderen. Bij het Buitencentrum Schoorlse Duinen is een speeltuin én er loopt een kabouterpad. De klimduin is maar liefst 51 hoog, hier naar beneden banjeren is een leuke activiteit voor jong en oud.

Het pittoreske Marken

Wat valt er veel te ontdekken in Nederland!

Ik loop een rondje langs de kust van Marken, het schiereiland in het Markermeer. De harde wind blaast om mijn oren terwijl de woeste golven kapotslaan op de golfbrekers.

Authentiek Marken staat bekend om zijn kleurrijke houten huisjes, witte hangbruggen en dreigende wolkenluchten. Veel Hollandser wordt het niet.

Ik sluit af met een ijsje in de haven. Marken is verrassend leuk. Wil je meer zien van de Markermeer? Ga dan wandelen op de Marker Wadden!

Het Zwanenwater: een bijzonder duingebied in Noord-Holland

Het Zwanenwater is een bijzonder natuurgebied bij Callantsoog. In het voorjaar bloeien hier orchideeën, eind van de zomer kleurt het gebied paars van de heide en in de herfst vind je hier veel soorten paddenstoelen.

De echte blikvangers van het Zwanenwater zijn de twee duinmeren, deze behoren tot de grootste duinmeren van West-Europa. De meren zijn erg in trek bij (water)vogels, welke je vanuit een van de schuilhutten kunt bewonderen.

Tip: Wil je wandelen in Noord-Holland met kinderen? Het Zwanenwater heeft een rolstoelpad waar ook de kinderwagen of buggy gebruik van kan maken.