Welke camera op reis?

Wie maakt er tegenwoordig geen foto’s op reis? De gebruikelijke selfies en foto’s van mooie momenten en bezienswaardigheden als herinnering voor ‘later’. Maar wat is de ideale camera op reis? Welk type camera kun je het beste mee nemen? In de fotografietips van deze maand: welke fotocamera neem je mee op reis?

Welke camera op reis: een paar vragen die helpen met het maken van een keus

Laat ik beginnen met een anticlimax. De ideale digitale camera bestaat niet. Wil je een camera kopen? Vraag je dan altijd af: welke camera past bij mij. Elke camera op reis heeft namelijk voor- en nadelen.

Deze blog helpt te kiezen welk type camera het best bij je past, dit is een persoonlijke keuze die afhangt van je eisen voor een camera op reis. Ik vergelijk hieronder een telefoon, een GoPro, een compactcamera, een systeemcamera en een spiegelreflexcamera.

Hoe kies je een camera voor op reis? De volgende vragen helpen je te kiezen.

 • Wat is je budget voor een camera op reis?
 • Hoe groot (en zwaar!) mag de camera zijn? 
 • Wil je je camera op reis handmatig in kunnen instellen? 
 • Wil je verwisselbare lenzen? 
 • Hoeveel megapixel wil je? 
 • Wat voor een eisen stel je aan de kwaliteit van de camera? (Bijvoorbeeld voor fotograferen met weinig licht?) 

Een aantal vragen spreken misschien voor zich. Andere vragen misschien minder. Zeker wanneer het aankomt op de techniek van de camera. Toch is het handig om een heel klein beetje van de techniek te weten, voor je kiest welke camera op reis het best bij JOU past.

Wat is je budget voor een camera op reis?

Hoe meer geld je uit wilt geven aan een camera, hoe meer mogelijkheden er zijn. Dat spreekt voor zich.

Kijk ook eens op Marktplaats. Fotowinkels verkopen vaak occasions, dan heb je zelfs garantie.

Hoe groot en zwaar mag een camera zijn?

Als je gaat backpacken wil je niet veel bagage meenemen. Een cameratas van tien kilogram is voor de meesten geen optie. Dan liever een eenvoudige vakantiecamera. Een landschapsfotograaf haalt zijn schouders op voor een tas van tien kilogram, hij sleept veel meer mee naar IJsland. Zoals je ziet moet een camera bij je passen. Je hebt niks aan een zware camera op reis die in het hotel blijft liggen omdat hij te zwaar is.

Point-and-shoot of handmatig instellen?

Wil je vooral snelle kiekjes? Geef dan geen geld uit aan een dure en zware camera met veel mogelijkheden. Van dat geld kun je beter een keer extra op reis.

Dat zelfde geldt voor lenzen. Leuk die camera’s met verwisselbare lenzen, maar je moet het wel willen. Stiekem zijn grote en zware lenzen vaak beter, maar de voordelen wegen niet voor iedereen op tegen de nadelen.

Hoeveel megapixels wil je?

Meer megapixels betekent een hogere resolutie en meer detailscherpte. (Er zit meer informatie opgeslagen in een centimeter beeld.) Veel mensen denken nog steeds dat meer megapixels een garantie is voor beter beeld. Dat is niet meer zo! De grootte van de sensor en de gebruikte lenzen spelen minstens zo’n belangrijke rol bij de kwaliteit van foto’s.

Moderne digitale camera’s hebben voldoende Megapixels om foto’s op een redelijk formaat af te drukken. Je hoeft je geen zorgen te maken over het aantal Megapixel van een camera.

De sensorgrootte van verschillende typen camera’s

Wanneer je een foto maakt, valt er licht op de sensor. De sensor zet het ontvangen licht om in een digitaal signaal en legt daarmee de foto vast. Net als het negatief in het analoge tijdperk een beeld vast wist te leggen. Hoe groter de sensor, hoe lichtgevoeliger de camera. Het beeld wordt daardoor scherper.

In de afbeelding hieronder vergelijk ik een aantal sensorgroottes van verschillende camera’s. De grootste sensor heeft een fullframe spiegelreflex camera (bv. de Canon 5D mark III of de Nikon D750), gevolgd door de APS-C sensor die in de meeste instapmodellen van spiegelreflexcamera’s zit. De micro 4/3 sensor zit in veel systeemcamera’s als de Olympos PEN of de Sony NEX. Compactcamera’s en telefoon hebben de kleinste sensor.

Een grotere sensor presteert onder moeilijke omstandigheden beter. De pixels zijn evenredig verdeeld over de sensor, waardoor een grotere sensor vaak grotere pixels heeft. Deze grotere pixels hebben meer capaciteit licht op te nemen. Kleinere pixels kunnen minder licht opnemen. Dit leidt tot slechtere prestaties bij weinig licht. Wanner een camera met kleine sensor het signaal versterkt (hogere ISO), krijg je meer ruis.

Tip: Lees meer over ISO en ruis.

Soorten camera’s voor reisfotografie

Grof gezegd kun je zeggen dat er drie soorten camera’s zijn: de spiegelreflexcamera, de systeemcamera en de (semi)compactcamera. Daarnaast worden er ook meer en meer reisfoto’s gemaakt met een smartphone.

Welke camera neem je mee op reis? Ik geef de belangrijkste voor- en nadelen van de verschillende soorten camera’s. Succes met kiezen!

1. Fotograferen met je smartphone

Bijna iedereen heeft een smartphone met camera. Deze camera’s krijgen steeds betere lenzen en meer megapixels. Je hebt je telefoon altijd bij je, dat is handig!

Voordelen van fotograferen met je telefoon:

 • Je hoeft niet te investeren in een camera en je hoeft ook geen extra bagage mee te slepen
 • Met je telefoon kun je gelijk online. Je kunt realtime foto’s delen op sociale media 

Nadelen van fotograferen met je telefoon:

 • Telefoons hebben kleine sensoren. In de zon heb je daar weinig last van, maar wel bij weinig omgevingslicht (binnen, ’s avonds). Foto’s worden dan donker en ontstaat veel ruis
 • Met je telefoon kun je soms wat zoomen, maar de mogelijkheden zijn beperkt 

Lees meer over fotograferen met je mobiele telefoon.

2. Fotograferen met een GoPro of andere actioncam

Steeds meer reizigers nemen een GoPro of andere actioncam mee op reis. De camera is klein en licht. Je kunt er alle kanten mee op. Laat die grote en zware camera dus maar thuis! Of toch niet?

Ik ben he-le-maal geen fan van reisfotografie met een GoPro. Het is een leuke point-and-shoot camera voor kiekjes, maar het is geen serieuze kandidaat voor reisfotografie. Niet doen dus! 

Voordelen van fotograferen met een GoPro

 • De GoPro is klein en handzaam. Er zijn vele accessoires zodat hij altijd mee kan 
 • Een GoPro kan tegen een stootje en is geschikt voor extreme sporten 

Nadelen van fotograferen met een GoPro

 • Een GoPro heeft niet altijd een beeldscherm, je ziet niet wat je doet
 • De GoPro heeft een kleine lens en een kleine sensor. Hij geeft snel veel ruis 
 • Persoonlijk vind ik de batterijduur tegenvallen. Het is niet handig wanneer je je camera op vakantie steeds opnieuw moet opladen
 • De groothoeklens vertekent enorm. Dit zie je vooral bij close-ups van gezichten en gebouwen. 
 • Je kunt niet inzoomen 
 • De kleuren zijn minder dan bij andere camera’s (inclusief je telefoon!) 

3. Compactcamera op reis

Wil je meer kwaliteit en mogelijkheden dan fotograferen met je telefoon? Dan is een compactcamera misschien een betere optie voor jou. Een goede compactcamera kost minder dan 100 euro.

Een (semi)compactcamera heeft vaak wat meer mogelijkheden dan de telefoon. Een compactcamera past makkelijk in je tas of zelfs in je broekzak. Doordat de lensopening van een compactcamera groter is dan die van een telefoon is het beeld vaak scherper.

Bij veel compactcamera’s kun je zelf dingen instellen. Er is vaak een macrostand, een portretstand en een stand voor landschap. Soms kun je ook sluitertijd en diafragma instellen. Met een compactcamera heb je veel meer creatieve mogelijkheden dan met een action cam.

Voordelen van fotograferen met een compactcamera:

 • Deze goede camera voor op reis is relatief klein
 • Beeldkwaliteit is (vaak) beter dan van een telefoon 
 • Compactcamera’s zijn vaak uitgerust met een allround lens: de lens kan van dichtbij en veraf foto’s te maken 
 • De lens vertekent minder erg dan bij een action cam
 • Sommige camera’s zijn waterdicht, je kunt deze ook gebruiken als onderwatercamera
 • Kies bij voorkeur een compactcamera met optische zoeker

Nadelen van fotograferen met een compactcamera:

 • Mogelijkheden om zelf in te stellen zijn beperkt
 • De sensor is relatief klein, dus is de camera niet heel lichtgevoelig

Wat ia de beste compactcamera voor op reis?

Een goedkope digitale camera koop je voor een paar tientjes. Onder ideale omstandigheden komen daar best mooie foto’s uit. Mijn favoriete compactcamera is de duurdere Olympus Tough. Deze camera kan tegen een stootje en is waterdicht tot een diepte van maar liefst 15 meter. De camera heeft een zeer goede macrofunctie en behalve handige presets kun je ook verschillende dingen handmatig instellen. Dat is fijn! Daarbij is de Tough een kleine camera die makkelijk in je broekzak past. Foto’s delen op Sociale Media gaat erg handig vanaf dit fototoestel met Wifi.

4. Reizen met een spiegelreflexcamera

Volgens sommige mensen is een digitale spiegelreflexcamera (DSLR) hét geheim voor goede foto’s. Maar wat is een spiegelreflexcamera eigenlijk?

Een spiegelreflexcamera is een camera met een spiegelsysteem. Je kijkt  via een spiegel door de lens naar je onderwerp. Een spiegelreflexcamera heeft een grote sensor, je kunt met deze camera foto’s maken met veel detail. Zelfs wanneer je fotografeert in het donker. Een spiegelreflexcamera heeft meer mogelijkheden dan een telefoon of compactcamera. Al moet je wel snappen hoe je camera werkt…

Gebruik jij je DSLR alleen in de automatische stand? Misschien kun je dan beter een goedkope compactcamera mee nemen op reis. Dat scheelt een hoop gesleep.

Tip: Lees meer over voorkeurstanden op je camera.

Voordelen van een digitale spiegelreflexcamera:

 • Alles is handmatig in te instellen, je loopt minder snel tegen technische beperkingen van de camera aan
 • Er komen steeds meer lenzen op de markt, wat mogelijkheden vergroot 
 • De sensor van een DSLR is groter dan die van een telefoon of compactcamera. Een foto van een 10 Megapixel DSLR is (meestal) beter dan een foto van 10 Megapixel van een telefoon, doordat pixels verder uit elkaar liggen  
 • Een DSLR presteert goed bij weinig licht  

Nadelen van een digitale spiegelreflexcamera:

 • Een DSLR is groot en zwaar.
 • Een DSLR is niet goedkoop. Een instapmodel met kitlens heb je voor 300-400 euro, voor een fullframe camera met betere lenzen betaal je vaak tien keer zo veel
 • Goede lenzen zijn duur 
 • Hoe meer lenzen je hebt, hoe meer je mee sleept 

Wat is de beste spiegelreflexcamera voor op reis?

Begin je net met het fotograferen en zoek je een goede spiegelreflexcamera voor beginners? Dan is de Canon2000D en goede instapcamera. Zelf gebruik ik de semi-professionele Canon70D. Deze is niet meer nieuw te krijgen, maar gelukkig is er een waardige opvolger. Je vindt de Canon90D onder andere hier. Dit is een goede fotocamera met WiFi, handig wanneer je veel op pad bent!

Tip: in dit artikel lees je meer over lenzen op reis en hun brandpuntafstand.

5. Systeemcamera: misschien wel de beste camera op reis

Save the best for last. De systeemcamera is een opmars, en steeds meer fotografen maken de overstap van en DSLR naar een systeemcamera.

Wat is een systeemcamera? Systeemcamera’s zijn camera’s zonder spiegel, maar mét een grote sensor. De sensorgrootte is ongeveer vergelijkbaar met de sensor van een DSLR, zie de afbeelding voor de grootte van sensors hierboven. Sony en Olympus hebben zelfs een fullframe systeemcamera!

Voordelen van een systeemcamera:

 • De camera is kleiner en lichter dan een DSLR: de beste camera voor op reis!
 • Alles is handmatig in te stellen 
 • Er zijn verschillende lenzen voor systeemcamera’s  
 • De software in de systeemcamera is GOED. Zo heeft Olympus bijvoorbeeld hele goede stabilisatie in zijn bodies 
 • Een systeemcamera presteert goed bij weinig licht 
 • De ontwikkeling van systeemcamera’s gaat snel, ze worden steeds beter 

Nadelen van een compacte systeemcamera:

 • Niet iedere systeemcamera heeft een zoeker. Zelf vind ik het niet altijd fijn om met behulp van het display foto’s te maker
 • Er zijn momenteel minder verschillende lenzen te krijgen voor voor de DSLR. Er worden echter in snel tempo lenzen met een micro 4/3 aansluiting ontwikkeld dus er is steeds meer keus 
 • Een instapmodel systeemcamera is duurder dan een instapmodel DSLR, maar voor je geld krijg je beslist een goede camera voor op reis
 • Doordat er minder lenzen voor systeemcamera’s zijn, zijn de lenzen vaak duurder 
 • Als je wisselbare lenzen een DSLR wil gebruiken, heb je een convertor nodig 

Wat is beste systeemcamera voor op reis?

Ben je op zoek naar een goede systeemcamera met uitstekende software voor image stabilizing, focus bracketing en ruisonderdrukking? Zoek je een camera die door zijn weather sealing beschermd is tegen stoffen en spatwater? Dan is de Olympus OM-D EM-5 serie wat je zoekt! Wanneer je minder budget hebt is de OM-D EM-10 een betaalbare en goede fotocamera voor beginners.

Lees meer over systeemcamera’s (of koop er eentje) op de website van CameraNU.