Wintersport in Lapland zonder skies

Ik houd van mooie besneeuwde landschappen. Ik vind het fijn om actief bezig te zijn in de sneeuw. Maar stiekem houd ik he-le-maal niet van skiëen. Gelukkig zijn er voldoende alternatieven voor wintersport zonder ski’s! 

Wintersport in Lapland is uniek. Het gebied is niet populair onder mensen die van skiën houden, daarvoor kun je beter niet naar Fins Lapland reizen. Maar ik wil niet skiën.

Skiën is niet mijn ding

Skiën past niet bij mij. Misschien omdat ik geen diepte kan zien, maar ik durf gewoon niet in volle vaart een helling af te suizen. Ik ben nauwelijks verder gekomen dan de kinderhelling op de skibaan in Zoetermeer. Skiën op een echte piste heb ik niet eens geprobeerd. Noem me een watje – I don’t care.

Mijn vriend gaat regelmatig een middagje skiën tijdens onze wintersport in Lapland. Hij vindt het fijn om even op de lange latten te staan tijdens onze reis naar Lapland. De skigebieden in Lapland zijn niet groot en uitgestrekt, maar extreem sneeuwzeker.

Wandelen door de sneeuw

Wandelen vind ik echter heerlijk, ook wandelen door de sneeuw. Ik geniet er van wanneer de verse sneeuw in de vroege ochtend onder mijn schoenen kraakt. Ik vind het geweldig om een pak wit poeder op de bomen en de daken te zien liggen. De sneeuw dempt geluid, ik kan genieten van die serene rust.

Tijdens mijn wintersport in Lapland sta ik ineens oog in oog met een ‘wilde’ eland. Dat had ik nooit durven dromen.

Wist je dat je in Zweden elanden tegen kan komen op de piste? Lees hier meer over wintersport in Zweden

Sneeuwschoenwandelen in Lapland

Het gebeurt iedereen wel eens: wandel je net lekker door de sneeuw, zakt ineens je been tot over je knie weg. Sneeuw in je schoen, koud, niet echt handig.

Gelukkig kan het ook anders. Met sneeuwschoenen kun je de gebaande paden verlaten. Sneeuwschoenwandelen was één van mijn favorieten activiteiten tijdens mijn winterreis naar Lapland.

De eerste keer wandelen op sneeuwschoenen vond ik een rare ervaring. Het is alsof je met tennisrackets onder je schoenen loopt. De zevenmijlslaarzen maken dat ik langzamer loop dan normaal, maar ik zak tenminste niet weg. In Finland vind je speciale sneeuwschoenwandelingen. Zo tof!

Lees meer over sneeuwschoenwandelen in Finland.

Gletsjerwandelen en klimmen in ijsgrotten

Sneeuw is mooi, maar gletsjers zijn minstens net zo betoverend. Met ijsstijgers bedwing ik de gletsjer. Langzaam maar zeker klim ik hoger en hoger. Ik kan steeds verder kijken. Het landschap openbaart zich achter de horizon, steeds een beetje verder. Ik houd me adem in en geniet.

In Finland groeien de gletsjers vanuit het noorden aan. In het zuiden van het land smelten ze, dit heeft geleid tot het ontstaan van het merengebied.

Tijdens mijn wintersport in Lapland heb ik helaas geen gletsjerwandeling kunnen maken. Gelukkig heb ik dat in Ijsland mogen doen, ik wandelde over de gletsjers van Solheimajokull en Skaftafell. Bij die laatste bezocht ik zelfs een ijsgrot!

Huskytocht door de sneeuw

De honden blaffen van enthousiasme wanneer ze voor de slee gespannen worden. Ze dartelen in het rond, blij als een klein kind. Rijden met een hondenslee is leuk! En stiekem gaat het nog best wel snel, zeker bergaf.

De bestuurder van de slee moet af en toe een stukje rennen en duwen, om het volgende moment weer vol in de remmen te gaan. De honden lijken maar één versnelling te hebben: volle kracht vooruit.

Ik maakte een tocht met husky’s in Tromso in Noorwegen (zie het filmpje hieronder) en een huskytocht in Fins Lapland.

Sneeuwscooteren in Lapland

Adrenalinejunkies kunnen met de sneeuwscooter door het winterse landschap van Lapland. De sneeuwscooters kunnen een snelheid bereiken van meer dan 50 kilometer per uur. Bij de bochten is het even opletten dat je niet onderuit gaat, maar over het algemeen is sneeuwscooteren gewoon een veilige activiteit.

In Fins Lapland zijn speciale routes voor sneeuwscooters uitgezet.

IJsvissen in Lapland

Ik ben dol op duiken, ik eet gerust vis, maar ijsvissen in Lapland is niet helemaal mijn ding. Ik hoef niet zo nodig met een bijl een wak in het ijs te hakken. Mijn wintersport in Lapland is compleet zonder deze activiteit.

Wintersport in Lapland: de après ski

Lapland is geen goedkope bestemming. Alcohol is al helemaal onbetaalbaar. Je vindt in Lapland dan ook geen kroegen met ‘Anton aus Tirol’. De typische après ski tijdens de wintersport in Lapland is een bezoek aan de sauna, gevolgd door opwarmen bij de openhaard. Ultiem relaxen met een goed boek. Dat is genieten!

Lapland kan behoorlijk koud zijn. In deze blog lees je hoe ik me voorbereidde op de extreme kou.

PRACTISCHE TIPS LAPLAND IN DE WINTER

Vliegen naar Lapland

Transavia heeft directe vluchten van Amsterdam naar Rovaniemi, Lapland. Via WTC kun je eenvoudig je vlucht naar Lapland boeken.

Georganiseerde reizen naar Lapland

Kies je liever voor een georganiseerde wintersport in Lapland met excursies? Kijk dan eens bij BBI travel.