Woestijntocht Dubai: een kamelensafari en overnachten in de woestijn

De stad Dubai ligt midden in de woestijn. Wat is er leuker dan een bezoek aan een hypermoderne stad te combineren met de leegte van de woestijn? Een woestijnsafari in Dubai staat in het teken van zandduinen en avontuur in de wildernis van het Emiraat.

Woestijnsafari Dubai

Ik ben onder de indruk van de stad Dubai, een van de snelst groeiende steden ter wereld. Dubai staat bekend om zijn moderne wolkenkrabbers, waaronder de Burj Khalifa, het hoogste gebouw ter wereld. Ik kijk mijn ogen uit op de Goud Souq, mijn neus wordt geprikkeld op de Kruiden Souq en ik koop een mooi sjaal bij een vriendelijke Indiër in het oude Dubai. Het oosterse sfeertje bevalt me goed!

Hoe mooi de stad ook is, ik wil graag de woestijn van Dubai bezoeken. Wanneer ik de kust achter me laat, sta ik in een mum van tijd in de zandduinen. De woestijn van Dubai maakt deel uit van de Grote Arabische Woestijn. Hier wil ik een nachtje genieten van de rust en slapen onder de sterren.

rijden op een kameel in dubai

Voorbeelden woestijntocht Dubai

Er zijn veel organisaties die een woestijnsafari in Dubai aanbieden. De prijs van een woestijntocht is afhankelijk van de luxe, het aantal deelnemers en de gekozen activiteiten.

Tip: Verken je Dubai met een hop-on-hop-off bus? Als je kiest voor een meerdaags ticket voor de Big Bus sightseeing tour dan zit hier gratis een (korte) woestijnsafari bij!

Als je online gaat zoeken naar een woestijntocht in Dubai vind je voor ieder wat wils. Er zijn korte excursies en woestijnsafari’s met overnachten. Er zijn woestijntochten voor adrenaline junkies en voor reizigers in Dubai met kinderen.

Hieronder vind je een paar voorbeelden van woestijnexcursies. Uiteraard zal ik mijn ervaringen met verschillende activiteiten delen!

Kameelsafari in Dubai

Een jeep haalt me op bij mijn fijne hotel met uitzicht over de Burj Khalifa. In een uurtje rijd ik naar het tentenkamp waar ik de nacht door zal brengen. Ik leg mijn rugzak in mijn glamping tent en loop naar Mister Jojo en Jamilla, twee kamelen die me meenemen de woestijn in.

Het is alweer een tijdje geleden dat ik voor het laatst op een kameel zat. In mijn herinnering is een ritje op de rug van een kameel heel comfortabel, maar ik heb moeite mijn draai te vinden. Hoe is het mogelijk dat ik ooit relaxed op een kameel heb gezeten met mijn handen vrij om foto’s te maken?

arabische koffie in dubai

Dan herinner ik me de halve kleermakerszit: dát is voor mij de ideale houding op een kameel! En dan is het gewoon genieten.

Tijdens een rit van 45 minuten geniet ik van de woestijn en de zon die langzaam achter de horizon verdwijnt. De schaduwen worden langer en langer.

Nog voor de zon onder is, ben ik weer terug bij het tentenkamp. Op een zandduin naar het kamp geniet ik van Arabische koffie en zoete lekkernijen totdat de zon helemaal verdwenen is.

Dune bashing Dubai

Wil je adrenaline door je lijf laten gieren? Ga dan zeker dune bashen in Dubai! Bij deze excursie cross je door de zandduinen van Dubai, waarbij een ervaren driver niet zelden het zand om je oren laat spinnen. De chauffeur maakt scherpe bochten en stuurt de auto de steile duinen af. Je moet je goed vasthouden, want passagiers worden helemaal door elkaar geschud.

Vanwege problemen met mijn nek heb ik geen dune bashing in Dubai gedaan. Ik deed dit eerder in Qatar en het was te gek!

Quad rijden in de woestijn

Liever zelf rijden in de woestijn? In Dubai raas je met een quad door de rode duinen van de Arabische woestijn.

Je kunt op veel plekken quad rijden in Dubai. De prijs voor quad riding is meestal niet inbegrepen bij de woestijnsafari, dit kun je ter plekke bij boeken.

Arabische avond in de woestijn

En dan ben ik weer in het tentenkamp.

Veel mensen sluiten hun Dubai woestijntrip af met een Arabische avond met BBQ, dans en muziek. Ik heb een beetje mijn bedenkingen bij de Arabische avond. Hoe toeristisch zal het zijn? Is het wel de moeite?

Midden in het tentenkamp staat een podium omringd door kleine tafeltjes. Hier worden drankjes en een Arabische BBQ geserveerd, bestaande uit vlees, falafel, salades en lekkere smeersels. Terwijl ik eet en drink kijk ik naar de shows.

Eerlijk is eerlijk, de Arabische avond is inderdaad een grote show voor toeristen. Maar de optredens zijn goed en het eten is verrukkelijk!

Tanura Dance

De Tanoura dans is een Arabische dans die oorspronkelijk uit Egypte komt. De danser draagt tijdens zijn optreden een Tanoura, een verzwaarde rok die bij in een bizar hoog tempo rond laat draaien. Tot mijn verbazing bestaat de Tanoura uit meerdere delen en draait een van de rokken zelfs hoog boven het hoofd van de danser.

Vuurshow in Dubai

Wat zal ik zeggen? Het is altijd een feestje om naar een goede vuurspuwer te mogen kijken. Het is bizar hoe de vlammen in hoog tempo in het ritme van de muziek over het podium vliegen.

Buikdansen

Na de traditionele Tanoura dans en het vuurspugen vind ik het buikdansen een tegenvallen. De dame dans op Arabische en westerse muziek, maar de spanning van het vuurspugen en het wow-gevoel van de Tanoura ontbreekt.

Valken

Tijdens mijn bezoek aan Dubai in oktober heb ik geen valkenshow gezien, deze is helaas alleen in de wintermaanden.

Hennatatoeages

Vrouwen en kinderen kunnen bovendien een hennatatoeage laten zetten door een bedoeïenenvrouw. Het maken van de tekening duurt maar een paar minuutjes, daarna moet de henna goed drogen. Na een half uurtje is de bruine prut hard, er blijft dan een mooie roodbruine tekening over die na een paar weken vanzelf verdwijnt. Een leuk souvenir uit Dubai!

Doen in Dubai: woestijnovernachting onder de sterren

Tot mijn grote verbazing vertrekken alle mensen aan het eind van de Arabische avond. Ik ben de enige die achterblijft in het tentenkamp! Blijkbaar kiezen de meeste mensen in Dubai voor meer luxe dan mijn tent in de woestijn.

Met mijn glampingtent is eenvoudig maar comfortabel. Er is een fijn bed, een goedgevulde koelkast, een waterkoker én een airconditioning. Er is een gedeeld sanitair buiten de tent.

Zonsopkomst in de woestijn

In de vroege ochtend word ik wakker gemaakt voor een tweede kameelsafari. Dit is een van de hoogtepunten van mijn reis naar Dubai! Het is nog donker wanneer ik op mijn kameel stap. Alle oneffenheden van de woestijn (inclusief de hoogspanningsmasten in de verte) woeden opgeslokt door de schemer. Wat rest is de stilte van de woestijn in het diffuse licht van het staartje van de nacht.

Ik geniet van de kleuren van het licht en van de woestijn. Terwijl de gids honderden foto’s van mijn schiet met mijn telefoon, leg ik het betoverende landschap om me heen vast. Wat een magie!

zonsopkomst woestijn dubai

Wanneer ik terug ben in het tentenkamp wacht daar een uitgebreid Arabisch ontbijt. Ik neem afscheid van de kamelen en de woestijn. Het is tijd om terug te gaan naar het bruisende Dubai.

Wil jij ook slapen in de woestijn? Er zijn zo veel aanbieders dat het lastig kiezen is. Ik vind deze excursie een aanrader!