Yuli Taiwan: wandelen langs de Walami Trail en langs watervallen

De oostkant van Taiwan is geweldig! Landschappen met ruige kliffen, de blauwe oceaan en groene rijstvelden en jungle wisselen elkaar af. Het is zonde om alleen vanuit de auto van al dit moois te genieten en daarom las ik een stop in in Yuli Township Taiwan. Yuli is omgeven door prachtige natuur. Hier ligt mijn uitvalsbasis voor een bezoek aan de Walami Trail, een van de mooiste Taiwan hiking trails. 

Walami Trail Taiwan

Vanuit Yuli is het ongeveer 12 kilometer naar de start van de Walami Trail, een bijzondere wandeling door de jungle. Ik zwengel de navigatie aan en rijd met de huurauto naar de start van de trail. Verdwalen is niet mogelijk in Yuli: er zijn niet veel wegen. Wanneer de weg stopt, start de trail. Veel duidelijker zal het niet worden.

Er is voldoende parkeerplek bij de start van de Walami Trail.

De Walami Trail is dertien kilometer lag. Deze trail is een must do hike in Taiwan. De eerste vijf kun je zo lopen, daarna heb je een speciale Walami Trail Permit nodig. Met deze vergunnng kun je overnachten op de berg in het Taiwan National Park. Hier heb ik geen ervaring mee, ik heb geen vergunning aangevraagd en alleen het eerste deel van de trail gelopen.

Hoogtepunten Walami Trail: hangbrug naar waterval

Ik hijs de kleine reiziger op mijn rug en begin vol goede moed te lopen. Manlief draagt de rugzak met water en proviand. Wandelen in Taiwan is mooi, maar de warmte maakt het soms wat zwaar. Al snel lopen de eerste zweetdruppeltjes van mijn hoofd.

Het eerste deel van de Walami Trail is het meest bijzonder. Wanneer ik door de bomen gluur kijk ik uit over uitgestrekte dalen en hoge bergen. Ik moet een diepe kloof overbruggen, een touwbrug verbindt beide hellingen. Wanneer ik een voet op de brug zet voel ik de brug op en neer gaan. Ik geef toe, dat is best een beetje spannend in het begin.

Na een tijdje beland ik bij een waterval. Zal ik? Een lange trap verbindt de trail met de onderkant van de waterval. Mijn nieuwsgierigheid wint en ik loop snel naar beneden. Daar wacht de verkoelende waterval op me én een picknicktafel. Dit is een heerlijke plek voor een lunch in de natuur.

De Walami Trail is betoverend mooi. Ik had verwacht dat het hier best druk zou zijn, maar ik kom nauwelijks andere wandelaars tegen.

Taiwan black bear

In de omgeving van de Walami Trail huist de Taiwan Black Bear, tenminste, dat zeggen de bordjes. Zachtjes zing ik “Ik zag twee beren broodjes smeren” in het oor van de dreumes. Misschien is het omdat ik niet kan zingen, misschien vinden de beren de tekst van aanstootgevend. Hoe dan ook, ik heb geen beer gezien.

Zwemmen in de waterval

Tussen de start van de Walami Trail en Yuli ligt een tweede waterval. Hier kun je lekker afkoelen na de wandeling!

Na de wandeling parkeer ik de auto bij de waterval. Er staan nog een paar auto’s, ik ben niet de enige. Wanneer ik naar de waterval loop word ik al snel begroet door een aantal jonge Taiwanezen. Daar sta ik dan met mijn wandelschoenen terwijl zij op blote voeten of teenslippers lopen.

De grote keien zijn omgetoverd tot een gezellig tafel en overal staat eten en drinken. Voorzichtig loop ik langs alle heerlijkheden en al snel sta ik bij de poel onder de waterval. Deze plek is de kers op de taart, ook dit is een mooi stukje natuur in Taiwan.

Overnachten in Yuli Township Taiwan

Yuli is een klein en gemoedelijk dorp met een leuke markt en een aantal knusse restaurants. Het is geen straf om een paar dagen in Yuli te blijven, hoewel en geen echte bezienswaardigheden in Yuli zijn – dat hoeft ook niet altijd.

Hoewel de sfeer in Yuli goed is, besluit ik tóch om buiten het dorp te slapen. Ik vind het heerlijk om te overnachten in de natuur zonder geluiden van de stad. Mijn keus is gevallen op Wisdom Garden Homestay. Het blijkt al snel dat dit een goede keus is, deze accommodatie is een van de mooiste plekken in Taiwan waar ik geslapen heb! Ik voel me meteen thuis in de zorgvuldig ingerichte kamer. Er is een grote tuin met heerlijk geurende bloemen en fijne luie stoelen.

De eigenaren van het guesthouse zijn erg vriendelijk. Heb je geen eigen vervoer van het station naar het guesthouse? Geen probleem, ze halen je op. Het guesthouse ligt wat afgelegen, maar als je wilt kunnen de eigenaren je naar de stad brengen. Handig.

Het ontbijt is een uitgebreid buffet met lokale lekkernijen. Elke dag staat er wat anders op het menu. Het ontbijt van Wisdom Garden Homestay is een fijne verrassing om de dag mee te beginnen.

Reis je naar Taiwan met kinderen? Er zijn babybedjes en kinderstoelen aanwezig.

Omgeving Yuli en de Walami Trail

De Walami Trail is het hoogtepunt van Yuli, maar er zijn nog veel meer leuke dingen te doen in Yuli. Op veel plekken kun je fietsen huren en een mooie tocht maken door de vallei. Onderweg word je getrakteerd op fraaie uitzichten over de bergen en de rijstvelden. Er is niet veel verkeer, je kunt hier veilig fietsen in Taiwan.

Ben je met de auto? Maak een mini-roadtrip langs de oostkant van Taiwan en laat je verbazen door de fraaie uitzichten. Beelden zeggen meer dan woorden, dus hierbij een aantal foto’s van mooie plekken tijdens mijn Taiwan trip.

Hier vind je de complete route van mijn rondreis door Taiwan (en veel tips!).

rijstvelden yuli taiwan