Reizen naar West-Papua (West-Papoea) is één groot avontuur. West-Papua ligt in het oosten van Indonesië, het bestaat uit verschillende eilanden. De zee is er blauwer dan blauw, het landschap is ruig en de provincie kent vele natuurlijke bezienswaardigheden. De locals lijken door hun donkere huid en kroeshaar meer op Aboriginals dan op de typische Indonesiërs met een lichte huid en stijl haar. Doordat het zo afgelegen ligt, komen er weinig toeristen en is de regio heel authentiek.
Een West-Papua reis is avontuurlijk. In deze blog lees je alles over zelfstandig reizen naar West-Papua.
Papua is een van de grootste eilanden ter wereld. Het westelijk deel van het het eiland is Indonesisch, samen met duizenden kleine eilandjes is dit de provincie West-Papua. Indonesisch Papua ook wel Irian Jaya genoemd, dit was tot 2000 de officiële naam van West-Papua. Op het oostelijke deel van het eiland Papua ligt het land Papua New Guinea (PNG).
Mijn route door West-Papua in 3 weken
Ik maak een rondreis van drie weken door het verre West-Papua in Indonesië. Ik heb gekozen om zelfstandig te reizen naar Papua in plaats van een georganiseerde groepsreis.
Ik ben drie weken gaan backpacken in West-Papua en ik bezocht Raja Ampat, het eiland Biak, Sentani en omgeving en de Baliem Vallei. In deze blog deel ik mijn route en praktische tips voor 3 weken West-Papua, Indonesië.
Bijzonder duiken: Raja Ampat Indonesië
Mijn rondreis door West-Papua begint met een week duiken bij Raja Ampat. Raja Ampat is een eilandengroep van meer dan duizend kleine eilanden in een helderblauwe zee. Raja Ampat heeft een enorme biodiversiteit en is een van de mooiste duikgebieden ter wereld. De koraalriffen zijn hier nog ongerept.
Sentani en Jayapura
Vanuit Sorong in Raja Ampat vlieg ik naar Jayapura op het eiland Papua. In de omgeving van Sentani en Jayapura bezoek ik verschillende meren en musea. Daarnaast regel ik mijn Surat Jalan (zie hieronder) en regel ik mijn trekking naar de Baliem-vallei.
Ik overnachtte in Sentani in hotel Kartini. Dit hotel was smerig en slecht onderhouden – echt geen aanrader!
De Baliem-vallei
De Baliem-vallei is voor mij een van de hoogtepunten van mijn reis door West-Papua. Deze afgelegen vallei is alleen per vliegtuig te bereiken. Dat betekent dat ALLES moet worden ingevlogen, van eten tot auto’s! In de Baliem-vallei maak ik een meerdaagse trekking in de Baliem door de ruige bergen rondom de vallei. De Baliem-vallei is zo afgelegen, dat de vallei nog geen eeuw geleden ontdekt is. De bewoners, Dani en Lani-volken, leefden nog als in het stenen tijdperk.
Tegenwoordig lopen steeds minder Dani en Lani in traditionele kledij: een peniskoker voor de mannen en een rieten rok voor de vrouwen. Tijdens het Baliem-festival komen tradities tot leven. Verschillende stammen uit de vallei komen dan samen in de hoofdstad Wamena. Er is dan traditionele dans, mock fights en meer. Dit is een heel spektakel en ik ben blij dat ik er bij mocht zijn.
Het Baliem-festival klinkt misschien heel toeristisch, maar het is vooral een gezellig get-together voor de lokale bevolking. Toeristen zijn welkom, maar die komen (nog) niet veel.
Ombewoonde eilanden en duiken bij Biak
Na een kleine week ik de Baliem-vallei vlieg ik terug naar Sentani en reis ik verder naar het eiland Biak.
In West-Papua komen weinig toeristen, maar in Biak komen er nog minder. Ik maak een aantal duiken in de omgeving van dit onontdekte eilanden. Bovendien vaar ik met een lokale visser naar het onbewoonde eiland Rurbas. Dit is echt een van de mooiste plekjes die ik ooit bezocht! Nergens zag ik zulke witte stranden bij zo’n turquoise zee.
Vanuit Biak vlieg ik via Makassar op Sulawesi terug naar Bali.
Praktische tips voor reizen naar West-Papua
Reizen naar West-Papua
Van Jakarta op Java naar Jayapura in West-Papua is een reis van ruim 4000 kilometer. De snelste en makkelijkste manier om deze afstand te overbruggen is het vliegtuig. Er gaan meerdere directe vluchten per dag. De vlucht duurt ruim 5 uur.
Vanuit Bali gaan er alleen directe vluchten naar Timika aan de zuidkust van het eiland Papua. Daar kun je overstappen voor een vlucht naar Jayapura.
Reizen tussen eilanden
Reizen binnen Indonesië gaat vaak traag en inefficiënt. Reizen binnen West-Papua is nog een stapje trager… Het is best lastig om dingen te plannen, en vluchten hebben vaak vertraging of vallen helemaal uit. Probeer geen strakke planning aan te houden, dat is vragen om problemen.
Er gaan lijndiensten tussen de verschillende eilanden in het oosten van Indonesië. Wanneer je een trekking wilt maken in het binnenland van het eiland Papua kun je een vliegtuig charteren. Hier heb ik zelf geen ervaring mee.
Binnen de steden gaan bemo’s (minibussen). Deze rijden min of meer een vaste route. Er zijn geen haltes, je kunt ze aanhouden langs de kant van de weg.
Om te reizen tussen de verschillende eilanden van Raja Ampat moet je een boot charteren. Dit is vaak duur. De brandstofprijzen in West-Papua zijn hoger dan in de rest van Indonesië.
Surat Jalan: een vergunning om te reizen naar Papua
Om naar West-Papua te reizen heb je (behalve je visum voor Indonesië) een speciale vergunning nodig. Deze wordt de ‘Surat Jalan’ genoemd. Letterlijk is dit een brief om te reizen.
De Surat Jalan kun je eenvoudig in Jayapura regelen bij de POLRES of POLDA. Deze Surat Jalan is gratis en klaar terwijl je wacht. Mijn Surat Jalan is trouwens nergens gecontroleerd….
Veiligheid in West-Papua
West-Papua (het voormalige Irian Jaya) hoort pas sinds 1961 bij Indonesië. De provincie wordt enigszins onderdrukt door de centrale regering in Jakarta. In het verleden waren er ongeregeldheden bij Timika aan de zuidkust van Papua. In die regio moet je nog steeds voorzichtig zijn. Je kunt veilig reizen naar Raja Ampat, Jayapura, de Baliem-vallei en Biak.
Het actuele reisadvies voor West-Papua vind je op de website van MinBuZa.
Tips voor goedkoop reizen naar West-Papua
Reizen naar West-Papua is een stuk duurder dan een vakantie naar Java of Bali. Met deze tips houd je je reis nét wat goedkoper.
Georganiseerd of zelfstandig reizen naar West-Papua?
West-Papua is een avontuurlijke bestemming. Sommige reizigers kiezen daarom voor de veiligheid van een groepsreis. Wanneer je een beetje flexibel bent, kun je een reis door Papua prima zelf regelen!
Reizen per vliegtuig
Je ontkomt er (bijna) niet aan om veel te vliegen in West-Papua. Delen van het ongerepte West-Papua zijn niet over de weg te bereiken, maar alleen per vliegtuig. Dat maakt reizen door West-Papua een prijzige onderneming: er vliegen geen low-budgetmaatschappijen.
Je kunt geld besparen op je vliegticket naar Papua door niet via een dure tussenpersoon te boeken, maar je vluchten zelf te boeken. Dit kan bijvoorbeeld via de Traveloka.
Goedkoop eten
Ook op eten kun je geld besparen. Eet wat de pot schaft. Veel producten moeten ingevlogen worden en zijn daarmee een stuk duurder dan lokale producten. Het eten op West-Papua is soms wat eenzijdig. Wil je een beetje luxe en meer variatie? Bezoek dan een van de shopping malls in Jayapura, de hoofdstad van Papua. Prijzen zijn hier ongeveer vergelijkbaar met de prijzen in Nederland.
Maak je een trekking door de Baliem-vallei? Je kunt geld besparen door inkopen te doen in Sentani. Je eten en drinken voor de trekking kan mee in het vliegtuig. Officieel mag je tas tien kilogram wegen op deze vlucht, maar iedereen (vooral locals) neemt extra bagage mee in dozen.
Tip: in deze blog vind je meer reisroutes voor Indonesië.