Zwanger op reis: tips en ervaringen

Help, ik ben zwanger! En nu? 

Begrijp me goed, mijn zwangerschap is gepland en zeer welkom. Maar zwanger zijn valt waar. Toch heb ik de afgelopen maanden ‘gewoon’ kunnen werken en reizen – en daar ben ik dankbaar voor. De pijntjes, het gebrek aan energie en al die extra uren verplicht liggen ben ik vast vergeten wanneer de kleine er is. (Wanneer ik die typ ben ik 35 weken zwanger, het eind is in zicht.)

Zwanger op reis: mijn ervaringen en bestemmingen

Er zijn vrouwen die gelijk met de anticonceptie ook de reisplannen de prullenbak ingooien. Ik niet. Gelukkig maar, want mijn zwangerschap laat zo’n 2,5 jaar op zich wachten… 

Bij deze mijn ervaringen met reizen tijdens de zwangerschap. Wanneer ik terugkijk heb ik best veel gereisd tijdens mijn zwangerschap.

Spanje: 4 weken zwanger

Vlak na mijn eerste IVF-poging ga ik een week voor een uitwisseling naar Spanje. In de paella zitten schaaldieren en Spaanse rauwe ham smaakt verrukkelijk! Ik besluit er nog even van te genieten, misschien moet ik deze lekkernijen straks een hele tijd missen. Misschien ook niet, ik durf er nauwelijks op te rekenen dat het eindelijk ‘raak’ is. 

Ik ben moe, maar dat zijn mijn collega’s ook. Een week op pad met vijftig pubers is niet niks. Drie keer per dag moet ik (vaginaal) hormonen innemen. Elke dag hoop stiekem ik een beetje meer op een positieve test – zo spannend! Ik besluit te wachten met testen tot ik weer thuis ben, ik wil dat mijn vriend erbij is. Die paar dagen extra wachten neem ik voor lief. Meteen na thuiskomst ren ik naar de WC, de test blijkt positief!

Yes, ik ben zwanger! Als alles goed gaat heb ik in de zomer van 2018 een kleine reiziger in mijn armen.

Lees meer over mijn bezoek aan Madrid en Toledo.

Luik: 6 weken zwanger

Ruim een week later ga ik op persreis naar Luik. Ik ben soms misselijk, maar meestal niet. Ik ben sneller moe dan normaal, maar in het programma is gelukkig ruimte voor rust. Ik begin de eerste veranderingen in mijn lijf te merken: mijn BH zit ineens wel heel krap. Dat belooft wat.

In Luik kun je prima shoppen, maar ik durf niet los te gaan. Dat voelt een beetje als de goden verzoeken. Gelukkig heb ik nog tijd genoeg om me voor te bereiden op de geboorte van de kleine.

Luik is een leuke stad. Het ligt lekker dicht bij huis en er is een hoop te zien.

Lees meer over een stedentrip naar Luik, street art in Luik en de mijnen van Blegny.

Israël: 11 weken zwanger

Mijn spijkerbroek pas niet meer. Hoewel de buitenwereld nog nauwelijks wat ziet, draag ik mijn eerste positiebroek. Zo raar!

Het ziekenhuis geeft me een verklaring mee waar op staat dat er een kindje in me groeit. Röntgenstraling en kleine mensjes zijn geen goede combinatie. (Officieel spreek je nog niet van een mensje, maar zo voelt het wel!) Gelukkig vallen de veiligheidscontroles in Israël erg mee. Sterker nog, Israël is een fijne bestemming voor een babymoon. De reistijden zijn kort, de hygiëne is goed en er is volop keus qua eten en drinken. 

Elke middag plof ik uitgeput in bed. Ik heb echt een dutje nodig voor het avondeten. In mijn tas zit altijd wat te eten: wanneer ik niet meteen eet als ik honger heb, word ik misselijk. Best irritant. 

IJsland: 19 weken zwanger

Net voor mijn reis maar IJsland in de winter begint de ellende: een vastzittende wervel. Het begint met een beetje pijn wanneer ik langere tijd moet zitten, maar het loopt al snel uit de hand. 

Ik pas mijn rondreis door IJsland aan aan mijn lijf. Ik reis met de huurauto en kan stoppen wanneer ik wil. In een rustig tempo loop ik over gletsjers en langs watervallen. Af en toe ga ik een uurtje liggen. IJsland is genieten.

Met een beetje moeite kan mijn winterjas nog nét dicht. Mijn skibroek is te klein, maar de broek van mijn vriend past. Echt charmant is het niet – who cares.

Benieuwd naar een route voor 10 dagen door IJsland met korte reistijden? Lees snel mijn blog voor een flinke dosis inspiratie, ook leuk als je niet zwanger op reis gaat.

Milaan: 24 weken zwanger

Mijn stedentrip naar Milaan blijkt mijn laatste vliegreis tijdens de zwangerschap te zijn. Niet dat ik niet meer mag vliegen, dat mag afhankelijk van de maatschappij tot 34 of zelfs 36 weken. Ik heb zo veel rugpijn dat ik gewoon geen zin heb in nóg een vliegvakantie tijdens de zwangerschap.

Milaan is mooi. Het zonnetje schijnt, er zijn voldoende bankjes en parkjes om te rusten en ik hoef niemand te overtuigen hoe lekker het Italiaanse eten is. Nog los van de ijsjes.

Brussel: 28 weken zwanger

Mijn buik groeit als kool en ik kan echt niet langer dan twee uur in de auto zitten. Helaas staat er file op de autostrade en loopt de reistijd snel op. Wanneer ik aan kom op mijn bestemming, is mijn humeur gedaald tot een dieptepunt. Vriendlief stelt me de vraag of ik dit echt wel wil, dat zwanger op reis.

Eigenlijk wel….

Na wat rust en een stukje lopen (lees: waggelen) voel ik me stukken beter. Ik genieten van het reizen, ook al is mijn tempo laag. Liggen kan altijd nog. Op de foto hierboven zie ik weinig terug van de pijn. Het Hallerbos is zo mooi in het voorjaar!

De volgende dag loop ik een deel van de striproute van Brussel.

Met mijn fysiotherapeut bespreek ik wat ik kan en mag. Reizen met 7 maanden zwanger is mogelijk, mits je je bestemming en tempo laat bepalen door je conditie op dat moment.

Düsseldorf: 30 weken zwanger

Mijn laatste buitenlandse trip tijdens de zwangerschap gaat naar het Duitse Düsseldorf. Geloof het of niet, maar ik geniet van de betaalbare luxe van van der Valk. Er is een goed bed, het bad is zalig, en gelukkig zie ik ook nog wat van de stad. Ik lees een boek, daar heb ik al eeuwen geen tijd voor genomen.

Zeeland: 31 weken zwanger

Met Pinksteren ga ik met mijn duikbuddies naar Zeeland. Mijn klachten zijn erger en ik moet om de paar uur liggen. Het maakt voor mij weinig verschil of ik dat thuis, op een boot of op mijn werk doe. Ik probeer mijn normale leven zo goed en kwaad als het kan voort te zetten.

Toch zal ik de komende tijd in Utrecht te vinden zijn. Het is zomer, ik heb een kast vol boeken, een nieuwe laptop en een fijne tuin.

Zoek je meer inspiratie en ervaringen voor reizen tijdens de zwangerschap? Gezinopreis schreef een uitgebreide blog over zwanger op vakantie gaan. 

Tips voor zwanger op reis: waar moet je op letten

Vliegen tijdens de zwangerschap

Een zwangerschap hoeft geen belemmering te zijn om te reizen en om te vliegen. (Al is mijn ervaring met reizen tijdens de zwangerschap dat je soms je tempo aan moet passen.)

Vliegen tijdens de zwangerschap tot 20 weken is geen probleem. Je hoeft geen extra voorzorgsmaatregelen te nemen.

Vanaf 20 weken willen sommige maatschappijen dat je een zwangerschapsverklaring kan overhandigen. Dit geldt vooral voor vrouwen die al zichtbaar zwanger zijn. Een zwangerschapsverklaring is een document (in het Engels) waar op staat wat je uitgerekende datum is.

Tijdens het derde trimester moet je soms een verklaring van de verloskundige hebben, waar op staat dat je nog in staat bent te vliegen. Deze verklaring wordt soms ook wel een ‘fit to fly’ verklaring genoemd. Een officiële ‘fit to fly’ verklaring is echter moeilijk te krijgen, omdat een verloskundige niet kan en mag verklaren dat een zwangere op een bepaald moment in staat is om te vliegen. Een verloskundige kan natuurlijk wél een zwangerschapsverklaring afgeven met de notitie dat er tot zover geen complicaties zijn. Die verklaring mag niet ouder zijn dan 2 weken op het moment van vliegen. 

Uiteindelijk bepaald de luchtvaartmaatschappij of een zwangere vrouw mee mag op de vlucht of niet.  

De laatste weken van de zwangerschap mag je niet meer vliegen.

Zwanger en een verre reis maken

Een zwangerschap hoeft een verre reis niet in de weg te staan. In tweede trimester is veel mogelijk.

Reizen maar malariagebied wordt afgeraden tijdens de zwangerschap. Net als reizen naar gebieden waar het zika-virus heeft. Sommige vaccinaties kun je beter niet nemen als je zwanger bent. Overleg altijd met een arts.

Heb je al een verre reis gepland en raak je vervolgens zwanger? Bij sommige verzekeringen is een zwangerschap een goede reden om een reis te annuleren. Check dit in je polisvoorwaarden.

Reizen tijdens de zwangerschap en hoogteziekte

Het wordt afgeraden om te reizen naar grote hoogtes wanneer je zwanger bent. De lage luchtdruk leiden tot hoogteziekte, en dat kan gevaarlijk zijn voor je ongeboren kindje.

Gezondheidszorg op reis

Onderbuikgevoel, een overdosis hormonen, een zwangerschap is en blijft een bijzonder en spannend iets. Het kan zijn dat er zomaar iets mis gaat, ook al is de kans klein.

Reis je tijdens de zwangerschap naar het buitenland, dan kan het slim zijn om te informeren waar het dichtstbijzijnde ziekenhuis is. Is de medische wetenschap zo ver gevorderd dat ze je (premature) kindje kunnen helpen? In Nederland wordt medische hulp geboden bij vroeggeboorten vanaf 24 weken, in sommige landen ligt die grens weken later.

Zwanger op reis en je verzekering

Sommige verzekeringen betalen kosten ten gevolgen van de zwangerschap niet meer na een bepaald aantal weken. Dat is iets om te controleren in je verzekeringspolis: de kosten van een vroeggeboorte en ziekenhuis opname die daar op volgt kunnen oplopen.